2020. junius 5., Fatime

Focibalhé Korzikán egy vázsonyi legény miatt

A 20 évvel ezelőtti NB I-es focicímer

VIDEÓVAL

Éppen 20 évvel ezelőtt töltötte utolsó teljes esztendejét a labdarúgó NB I-ben az 1988-ban feljutott Veszprém FC. Alig 5 év adatott meg a megyeszékhely csapatának, hogy a legjobbak között vitézkedjenek. És a vitézek között ott küzdött egy vázsonyi legény, Kelemen Miklós is. Nem kellett a “csapat tüdejének” becézett középpályásnak a szomszédba menni egy kis fineszért sem. A külföldi tornákon szinte mindig történt vele valami baleset. A három gyermekes családapa hetente egy alkalommal falunkban tanítja focivitézségre a legkisebbeket, de az Akikért tízezrek szurkoltak kötetben örömmel emlékezik vissza az élvonalbeli évekre. 

140 mérkőzés/7 gól

A csapat nagy menetelése akkor kezdődött, amikor Temesvári Tibor és Gazsó Illés keze alatt formálódott a társaság, amelyet Glázer Róbert gyúrt élvonalbeli együttessé. Azt hiszem, nem túlzás, ha azt mondom, hogy abban az időben (NB II és az NB I. első két fél éve) mi voltunk az egyik legegységesebb csapat az országban. A foci szempontjából a legjobb korban, 26-28 évesek voltunk. Ebben az időszakban a játékos a legjobb, legoptimálisabb teljesítményt képes nyújtani. Az egy-két idősebb játékos pedig tovább erősítette a gárdát.

A kezdő csapatba kerülésért, de még a kispadra ülésért is komoly harcot kellett vívni a keret tagjainak. Persze nekem is. Később már kihagyhatatlan lettem, mindegyik edzőnél játszottam. Az öt év alatt a több, mint 150 meccsből 140 alkalommal léptem a pályára a veszprémi színekben. Talán csak Csík Feri előzött meg ebben a külön versenyben.

Harcos külföldi utak

A külföldi utakat nagyon szerettem, annak ellenére, hogy két túra elején is megsérültem. Dessauban úgy megrúgtak ott, ahol a legjobban fáj a férfiaknak, hogy két napig nyomtam az ágyat. Az egyik párizsi úton meg az első meccsen aláfordult a bokám. A korzikaiak elleni edzőmeccseken rólam is indult egy perpatvar. A Bentia ellen leszereltem egy játékost. Ezen úgy megsértődött, hogy hasba karatézott. Egy pillanat alatt ott voltak a többiek. Rövid kis csata után folytattuk a meccset, végül 2-0-ra nyertünk. Egyébként hasznos volt mindegyik út. Láttuk, milyen az igazi profizmus.

Góljaimra visszatérve, az első NB I-es meccsen majdnem gólt lőttem. Lövésem az egyik kapufán csattant, a labda a kapus mögötti másik kapufára vágódott, majd Andrusch kapus (Vasas, 1988) kezében landolt. Aztán két meccsel később megéreztem azt az euforikus hangulatot, amit az első rúgott gól ad, amikor megszerzed. A Siófok ellen történt mindez.

Kelemen Miklós utánpótlás csapatai sorra nyerik a kupákat (Napló-fotó)

A széteső veszprémi foci

Sajnos megéltük a szenvedés hónapjait is. Az utolsó év egy kínszenvedés volt. Mind a csapatban, mind a vezetésben óriási hiányosságok voltak. Gazsó Illést nagyon sajnálom. Volt a keze alatt egy esélyes csapat, nem vele jutott fel a gárda, és a sors nem adta meg neki a benntmaradás kiharcolását 1993-ban. Bizony, pár év bennünk maradt. Ez igazán a fiatalok lehetőségeit, esélyeit rontotta, hiszen nem volt NB I-es csapat, ami kihívást jelentett volna nekik.

A férfi kézilabda mellett szerintem a futball is felépíthető lett volna. Ezt a csodálatos játékot sikerült lezülleszteni aztán odáig, hogy Veszprém lett az egyetlen olyan megyeszékhely (a világon?), ahol egy időre meg is szűnt a felnőtt futball.

Gyermekeké a jövő

Most értünk el az utánpótlás-nevelésben odáig, hogy vidékről is hozzáka  VFC USE csapatában a gyerekeket. Nekem három fiam van, Márton, Bálint és Miksa. Mondjuk, Bálint tehetséges  a korosztályában. Majd kiderül, hogy folytatja-e a hagyományokat. Kelemen Miklós Nagyvázsonyban, szűkebb hazájában nem csak a mindig jókedélyű édesanyját, hanem a helyi utánpótlás focistákat is látogatja.  A legkisebbeknek heti egy alkalommal tart edzést a legmesszebbre jutott nagyvázsonyi labdarúgó.

Kelemen Miklós visszaemlékezését lejegyezték: Csík Ferenc – Donát Tamás

“Akikért tízezrek szurkoltak”

Foci-archív: VLC-FTC. A felvételen az írás egyik szerzője, Csík többször feltűnik, sőt, kapufát fejel 4:19-nél a Fradi ellen

Veszprém LC — Ferencváros 0:2 (0:1). 1992.05.23.

Veszprém, 6.000 néző, V: Piller

Veszprém LC: Andorka — Gersics, Lantai, Csik, Szécsi — Csomai, Perger, Kelemen — Horváth (Bősze 78.), Süle, Lehota

Ferencváros: Balogh — Simon, Telek, Kuznyecov, Keller — Albert, Lipcsei, Balogh G. (Szenes 61.), Fodor — Páling (Vaszil 64.), Wukovics

Gól: Wukovics (5.), Fodor (83.)
Sárga lap: Lehota (5.), Horváth (13.), Gersics (88.) illetve Páling (32.), Kuznyecov (54.)
Jók: Gersics, Lantai, Csik, Perger illetve Simon, Telek, Kuznyecov, Albert

 

Címkék: , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.