2019. julius 19., Emília

Munkahelyteremtés összefogással

A református egyház keretein belül, a Pontes Alapítvány koordinálásával elindított házi-segítségnyújtási intézményéről Vajda Gyöngyi vezető gondozó nyilatkozott.
-Még a tavalyi év végén merült fel a gondolat a szolgálat megszervezésére, amit Bikádi László református lelkész, tanácsos, a Hajmáskér-Sóly Református Társegyházközség lelkésze karolt fel – kezdte Vajda Gyöngyi vezető.
-Különösen fontosnak tartom az időskori, esetünkben 65 év feletti, főleg egyedülálló idősek gondozását, ezzel is hatékonyan megkönnyítve teendőiket a mindennapjaikban – mondta a szociális és családpedagógus, felsőfokú végzettségű vezető.
– Nagyvázsonyban 7 gondozó és mintegy 55 szolgáltatást igénybe vevővel indult el a szolgálat. Jelenleg hol biztosítják még a mindennapi segítséget és hány fővel végzik a munkát?
– Jelenleg Balatonalmádi, Veszprém, Várpalota és Zirc kistérségekben, 25 gondozóval , mintegy 225 időskorút látogatunk nap- mint nap, tesszük könnyebbé mindennapjaikat.
– Ez miben nyilvánul meg?
– A napi bevásárlástól, takarítástól, gyógyszerfelíratástól-kiváltásig, ebédhordásig bezáróan végeznek el különböző feladatokat a kollégáink, de legalább ennyire fontosnak tartom a mentális, azaz a mindennapi beszélgetéseket is, hiszen ezek az emberek döntő többsége egyedül tölti napjait.
– A gazdasági válság idején új munkahelyeket tudtak teremteni, ami igen nagy szó. Miből finanszírozzák tevékenységüket?
-Nem győzöm hangsúlyozni, hogy azok, akik igénybe veszik a napi házi és szociális segítségnyújtást, számukra teljesen ingyenes. A helyi önkormányzatoknak egyetlen fillérrel sem kell hozzájárulniuk, hanem állami, normatív támogatást kap az egyház, amit szervezetünk havi, igazolt elszámolás után kap.
– Tevékenységüket hogyan tudná a legjobban jellemezni?
– Mivel sajnálatos módon a magyar társadalom egyre jobban elöregszik, az egyház keretén belüli tevékenységünk jelentős gondot vesz le az állam válláról, mindezt elsősorban a hithez közel álló munkatársak kiválasztásával, kollégáim egyfajta diakónusi missziót végeznek, ezért feltétlenül fontos és hasznos küldetésnek érzem mindennapi tevékenységünket.

Beke G. László

(www.balaton.vehir.hu)

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.