2020. május 28., Emil, Csanád

Lemondott Csurgó Béla képviselő, miután nehezen, de összejött az idei költségvetés

Sokáig lebegett Démoklész kardjaként mindannyiunk felett a lehetőség: idén nem tud költségvetést készíteni a település önkormányzata. A polgármester előterjesztését több alkalommal elutasították a képviselők. Végül a településvezető legszorosabb szövetségeseinek lojalitása mellett Magasi József és Csurgó Béla jóindulatán múlt, hogy a számos sebtől vérző büdzsé hosszú vajúdás után végül elfogadásra kerülhetett. Igaz, az egyik legtekintélyesebb képviselő, Csurgó Béla nyugdíjas erdész beadta lemondását.

Szakértők javaslatára sem történtek valódi lépések

Miután február elején a társközségek elfogadták az intézmények költségvetését, nem volt hátra más, mint Nagyvázsony képviselői elé terjeszteni azt. Ügyes időzítésnek minősült ez a sorrend, hiszen így lehetett érvelni azzal, hogy ha már négy falu elfogadta, akkor mire várjanak településünk képviselői. Csakhogy a költségvetést számos szakember kifogásolta. Köztük az elfogultsággal nem vádolható Olma Frigyes, független könyvvizsgáló, számos sikeres veszprémi vállalkozás és pénzügyi cég tulajdonosa, vezetője. Ő hivatalos jelentésében kifejtette, amit már évekkel ezelőtt a szervezetfejlesztők is javasoltak (Vanin-Responsum, az ő nagyvázsonyi szerepvállalását egy 2008-as pályázat biztosította és a cég akkor egy év alatt több, mint 30 millióval csökkentette a település működési kiadásait): mindketten hangsúlyozták, ideje lenne a hitelszerződést kedvezőbb feltételekkel átalakítani. A Vanin-Responsum ugyanilyen javaslatát 2009-ben és 2010-ben is annak ellenére lesöpörte a képviselők többsége (ekkor Vigh-Krupla Orsolya volt az alpolgármester és Felföldi Zoltán a gazdasági bizottsági elnöke), hogy ezzel  az átszervezéssel Henn Ferencné körjegyző is egyetértett. Lényegében tavaly, 2011-ben is csak úgy tudta a kisebbségben lévő polgármester, Fábry Szabolcs költségvetést elfogadtatni, hogy meghívta a település gazdasági szakértőjének Lakatos Antalt, a Kinizsi Bank elnökét, tulajdonosát, és felkérte: működjön közre a felelős költségvetés összeállításában. De hiába a gazdasági szakértők hada, a település költségvetésének negatív irányának megfordítását, a további ésszerűsítést már nem engedték azok, akik aztán leszavazták a hitelkeret átalakítását. Mintha csak csőd felé akarták volna vinni egyesek a települést.

Két képviselő igyekezett takarékosabb költségvetést készíttetni – hiába

Egy év eltelt, új képviselő-testület állt fel, de hiába kérték Magasi József és Csurgó Béla képviselők is a településvezetést 2012. február 16-án, hogy addig ne szavaztassa meg a költségvetést, amíg abban elfogadhatatlan tételek és tendenciák szerepelnek, a polgármester asszony és két társa a szavazás mellett döntött. Magasi József azzal indokolta kérését, hogy a község költségvetésében még számos megtakarítási lehetőség van, amiről tárgyalni kellene, nem szavazni, mivel a Vigh Krupla Orsolya által előterjesztett számok a sikeres vállalkozó-szakember és erdészmérnök képviselők számára elfogadhatatlanok.
A polgármester asszony azonban két gazdaságban kevésbé jártas képviselőjével máshogy látva a dolgot, szavazni akartak, így Magasi József és Csurgó Béla távoztak az ülésről és ezzel akkor nem tudott minősített többséggel költségvetési rendeletet alkotni a falu.

Inkább polgármester, mint közalkalmazott

Február 27-én újabb forduló következett, együttes testületi ülés a társközségekkel, amelyen kemény nyomás nehezedett az önkormányzat kiadásaiban további megtakarítási lehetőségeket látó két képviselőre. Hányszor kell még ez ügyben a télen üléseznünk? – hangzott el több testületi tagtól is. A takarékosabb működés érdekében végül az iskola költségvetését csonkították tovább, annak ellenére, hogy Szautner Erika igazgató asszony kifejtette, hogy a további elvonások veszélyeztetik az intézmény szabályos működését. Végül nem állt az iskola mellé ebben a kérdésben Vígh-Krupla Orsolya polgármester sem, aki nem mellesleg az oktatási intézmény közalkalmazotti tanácsának tagjaként szót emelhetett volna a munkahelyéért is (ahogy azt megtette a hivataláért). A településvezető más fórumon kifejtette:  szerinte mind két tisztség ellátására alkalmas. Úgy tűnik, itt az iskola közalkalmazottainak szolgálata és a hatalom gyakorlása közül az utóbbi diadalmaskodott. Ahogy az is beszédes tény: a falu honlapján “jó” költségvetésről olvashatunk, de arról a település hivatalos weboldalát böngésző olvasót nem tájékoztatja a hivatal vagy a szerkesztő, hogy lemondott a legtöbb szavazatot kapott képviselő.

Utolsó pillanatban megszületett a döntés – majd lemondott az egyik legtekintélyesebb képviselő

A lényeg, hogy megszületett a költségvetés. Magasi József és Csurgó Béla is megszavazta azt, hiszen senkinek nem használt volna, ha tovább ragaszkodnak ésszerű javaslataikhoz, de a késlekedés miatt nem érkeznek meg az állami normatívák. Nem használt volna az iskolának, az ott dolgozóknak, nem használt volna az általuk képviselt értékek szimpatizánsainak és ami a legfontosabb: nem használt volna rövid távon a falunak sem. Az évek óta szakemberek által javasolt hitelkeret-átalakítást továbbra sem forszírozza a falu jelenlegi vezetése, igaz, közülük többen korábban is gátat vetettek ennek a szándéknak.

Mindezek után Csurgó Béla február 27-én lemondott képviselői mandátumáról. A lemondását írásban közlő képviselő papíron nem indokolta visszalépését. Beszédes tény, hogy a település büdzséjével egyet nem értő Csurgó Béla döntésével kivárta a költségvetési tárgyalásokat, hiszen ha a tárgyalások közben mond le, akkor ideiglenesen ellehetetlenült volna a falu. Úriember – fogalmaztak többen a hír hallatán. Aki megáll és elbeszélget az erdésszel, szívesen elmondja neki a költségvetés helyzetéről, a non-profit kft. ügyvezetői választásáról és egyéb kérdésekről gondolatait.

NVMA

Forrás: Vanin-Responsum, Olma Frigyes független könyvvizsgáló jelentése, testületi jegyzőkönyvek

Időközben a lemondott képviselő és egyik képviselőtársa, Magasi József nyílt levélben is megfogalmazták gondolataikat. A nyílt levél itt olvasható.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.