2020. május 28., Emil, Csanád

Polgármesteri levél a Demokratának

Nagyvázsonyból meglepő dokumentum került szerkesztőségünkhöz. Vígh-Krupla Orsolya levelet írt a Demokratának, amelyből jó néhány következtetés levonható. Például az, hogy a levél szerzője gazdasági kérdésekhez jobban ért, mint a legsikeresebb magyar bank tulajdonosa. Valamint úgy tűnik, az is, hogy kellemetlen lett számára a háttércsapat? Tény az, hogy az alig 3%-os forráshiány év végére drasztikusan megugrott. A barátok viszont a régiek, a Dumaszínház költözését elindító számlát pedig a mai napig nem érti.

Madarat tolláról

A történet eleje ismerős lehet sokaknak. A Demokrata az időszaki választás előtt, a Nagyvázsonyi csata című cikkében ismertette a faluban kialakult sajátos helyzetet 2011 tavaszán. Már akkor is néhány “telibe talált” képviselő és képviselő-jelölt azzal fenyegetőzött, hogy beperli a Demokratát. Ebből persze semmi sem történt, a fenyegetés csak a kampánynak szólt. Nem, hogy per, még helyreigazítás sem történt az ország egyik legolvasottabb hetilapjánál. Miért is lett volna? Az igazságot csak az 1919 óta hazánkra szabadított gondolkodásmód szokta “helyreigazítani”.
Helyreigazítási kéréssel fordult március 6-án Nagyvázsony polgármester asszonya ezúttal a legutóbbi cikkel kapcsolatban (innen letölthető) is a Demokratához. Leveléből (melyet megkaptunk a faluból és ami – hiszen polgármesterként írta – nem titkos, nem magánügy), kiderül, hogy a vezető sérelmezi, hogy a konzervatív lap cikkének bevezetőjében a “balra húzónak” titulálja az őt támogató csapatot. Attól most tekintsünk el, hogy hova húz a 168 óra hetilap, amelyből egyik közösségi oldalon is előszeretettel idézget Vígh-Krupla Orsolya. Meg attól is, hogy hány konzervatív műhely lapját olvassa, hány nemzeti programon vett részt falujában. A háttércsapat balra húz: erről szólnak Facebook-bejegyzéseik, erről írt a Demokrata, ezt erősíti a KISZ-es múlt, a volt szocialista listás képviselő látogatásai és ebben erősítettek meg a megkeresett nagyvázsonyiak is. Úgy tűnik, a polgármester asszony számára ciki lett  a baloldali brigád támogatása.  Pedig nem az, vannak és maradnak baloldali értékek Magyarországon – legfeljebb akik a  nagypolitikában (és sokszor a helyiben is) képviselik, teljesen lejáratták azokat. Másra már nem is nagyon képesek, mint Orbánnal ijesztgetni maradék táborukat. Ha ciki, ha nem ciki, “madarat tolláról, embert barátjáról” – idézi egy idősebb levélíró a népi bölcsességet.

Alpolgármesterként igen, polgármesterként már nem

Polgármester asszony portálunkhoz is eljutott levelében a gazdasági kérdésekben is határozott kijelentést tesz. Mint ismeretes, a nyáron alig 3% körüli forráshiánnyal átadott település – körjegyző asszony beszámolója alapján – fél év alatt 20 millió forint fölé ugrott. A Demokratának írt Vígh-Krupla-levélből kiderül, hogy ezt a drasztikus megugrást azzal indokolja a volt alpolgármester, jelenlegi településvezető, hogy a büdzsé alpolgármestersége idején alul lett tervezve. A felett tekintsünk el, hogy emiatt (ha igaz), miért nem aggódott már akkor, amikor alpolgármesterként megszavazta a település költségvetését. Koncentráljunk inkább a fiatal pedagógus gazdasági szakértelmére és gazdasági kérdésekben jártas magabiztosságára. Nem kevesebbet sugall a polgármester asszonyi levél, mint azt: ő jobban ért a költségvetéshez, mint elismert gazdasági szakemberek hada. A település gazdálkodási szerkezetét is 2008-2009-ben átvizsgálta a Vanin-Responsum kft. Jogi, közigazgatási és gazdálkodási szakembereink arra tettek javaslatot, hogy miként lehet Nagyvázsony község működését finanszírozhatóvá tenni.

Az akkori településvezető, Fábry Szabolcs azt a külön feladatot is adta, hogy mindezt úgy tegyük meg, hogy lehetőleg ne kelljen embert elbocsátani, óvodai csoportokat összevonni és maradjon meg a művészeti oktatás jelenlegi felállása is – fogalmazott megkeresésünkre Lendvay Endre, a cég vezetője. Az uniós finanszírozásból megvalósult program ideje alatt, 2008-2009-ben több, mint 30 millió forinttal csökkent a település működési költsége és ezzel sikerült elkerülni, hogy a falu becsődöljön. Néha többen úgy érezték, hogy nem minden képviselő érdekelt ezen cél megvalósításában, így sokszor alakult ki helyi politikai jellegű vita, de sikerült letenni egy komplett és jövőbe tekintő anyagot, amelyre nagy szüksége lenne Nagyvázsonynak is. Majd minden önkormányzat anyagi gondokkal küzd, hiszen ne feledjük, 2002-2010 között úgy nőttek az önkormányzati feladatok, hogy közben drasztikusan csökkentek az állami normatívák.

Füredre költözött a Dumaszínház. Nyáron nem csak a rossz hírű Macho Pub várja a szórakozni vágyókat. Vígh-Krupla polgármester asszony a füredi Machoban (Fotóforrás: településvezető Facebook-profil)

Már a szervezetfejlesztők is leírták ugyanazt,amit a falu gazdálkodásáról szóló jelentésében 2012-ben megfogalmazott a községet vizsgáló független könyvvizsgáló cég is: át kell alakítani a falu hitelszerkezetét is. Ebben hiába tett lépéseket a korábbi községvezetés, bár látszólag támogatták az előkészítésre tett lépéseket, de többség híján rendre leszavazták az ez irányú előterjesztést vagy időhúzó javaslatokat tettek. Az új polgármester asszony mindezeket követően, alig fél év múlva levelében alultervezettnek minősíti azt a költségvetést, amit ő is alpolgármesterként megszavazott. Ezzel leminősíti a gazdasági, költségvetés-előkészítő üléseket és az azon résztvevő harmadik, független gazdasági szakember véleményét is. A  szóban forgó 2011-es költségvetés ugyanis úgy készülhetett el, hogy az azokat előkészítő üléseken megjelent az egyik legsikeresebb magyar bank tulajdonosa, hogy segítse a falu működését. Ő úgy került a képbe, hogy a volt polgármester felkérésére – több képviselő ódzkodása közben – a bankvezető, szakértő személyesen jelent meg először egy 2011 őszi ülésen, így nem tudták elutasítani segítő felajánlását. Aztán eljött azokra a gazdasági ülésekre is, ahol a falu jelenlegi költségvetését állították össze. Az időközi választáson polgármesterré választott vezető leveléből kiderül, hogy szerinte annyira nem ért a sikeres banktulajdonos a gazdasághoz, hogy a bankvezető hathatós segítségével összeállított költségvetés alul lett tervezve. Lehetséges – gondolhatjuk sokan. De lehetséges az is, hogy az elmúlt fél évben nem történtek meg azok a lépések, amelyek mederben tartották volna a feszesnek, de tarthatónak minősített költségvetést. Mert ha megtörténtek volna, az esetleg érzékenyen érinthette volna a háttércsapatot? Meg esetleg néhány családtagot is? Az olvasóra bízzuk a kérdés eldöntését.

Handabanda van, válaszok nincsenek

A Demokratának írt levélből kiderül, hogy a polgármester asszony előszeretettel hivatkozik a civilekre. Meglepő, különösen egy, a nagyvázsonyi civil kerekasztal megalakulásában aktívan közreműködő nyugdíjas asszony véleményének tükrében:
–    2007 előtt még Kandikó Rita, a helyi Fekete Sereg Egyesület sikeres vezetője igyekezett egy-egy rendezvényére meghívni a dalosokat, de a szervezett önkormányzati-civil kapcsolatról 2007-től lehet beszélni. Az akkori polgármester és felesége ültette le a civileket és szervezte meg számukra a fórumokat. Sőt, a következő évektől be is vonták őket a falu rendezvényeibe, a civil szervezetek aktív szerepet vállalhattak, sátrat állíthattak, bemutatkozhattak akadályversenyekben, programokban, nyári eseményeken – vallja az egyik ilyen közösség vezetője. Beszédes tény, hogy a 2007 előtt 6-7 aktív civil közösséggel szemben mára 15-20 olyan szerveződés van, amely közösséget alkot.
A legszebb handabanda azonban a falu nyugalmáról szól. Miközben soha nem látott nyugalomról ír Vigh Krupla Orsolya, elfelejti megemlíteni, hogy a nyugalmáról és kiegyensúlyozottságáról ismert egyik képviselő lemondott a tisztségéről. Csurgó Béla erdész (róla van szó) nem betegség, nem családi okok miatt távozott.

A mai napig nem érti…

A legédesebb levélrészlet azonban az, amikor azt a részt magyarázza, hogy miként írt alá egy nyári, 300.000 Ft feletti számlát testületi határozat nélkül (a szabályok szerint ezt nem tehette volna). Ez az az egyik számla, amelynek köszönhetően alig maradt valami a Dumaszínház rendezvényének községi bevételéből (ez miatt neheztelt meg a Dumaszínház is a falu új vezetésére, amelynek vége a rendezvény Füredre költözése). Vígh-Krupla polgármesterként írt soraiban leírja, hogy “a mai napig sem értem, hogy kerülte el a figyelmemet, hogy a végösszeg meghaladja a 300.000 Ft-os összeghatárt.” Sokan nem értik. Mi viszont értetlenül állunk afelett, hogy polgármester asszonynak nincs véleménye a humoristák Füredre költözéséről és Csurgó Béla lemondásáról. Legalább is mi egy hete várunk ez irányú kérdéseink válaszaira. Türelmesen.

Gömöry

Frissítés: a Demokrata tulajdonképpen a hosszú polgármesteri panaszregényt figyelmen kívül hagyta. Egyetlen helyreigazítást közölt, mi szerint az iskolai pénzek, jutalmak kapcsán nem Felföldi Zoltán volt igazgatóval szemben, hanem ismeretlen tettessel szemben nyomoz a rendőrség.

Címkék: , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.