2020. augusztus 4., Domonkos, Dominika

Lángolt a Fekete Sereg egyik diadalának helyszíne – szerveződő összefogás!

2 Videóval!

Tűz martalékává lett a felvidéki Krasznahorka vára. Az Andrássy-család egykori sasfészke március 10-én délelőtt gyulladt ki és délutánra teljesen megsemmisült a zsindelytető szerkezet. A várat az 1440-es években Griska seregei foglalták el és a Fekete Sereg foglalta vissza a magyar trón számára. A falak épen maradtak a pusztító tűz dacára is az ősi erődítményben

Felvidéki barátaink közölték, hatalmas lángokkal égett – most már csak füstöl – a vár, amelynek teljesen beomlott a tetőzete. A megrázó eseményt ezrek nézték végig, tulajdonképpen Rozsnyótól kocsisor állt a főúton. Az oltásban 10-12 tűzoltókocsi vett részt Kassáról, Szepsiből, Rozsnyóról és Dobsináról kivonulva, de önkéntes tűzoltók is segítették a mentést. Délután 16:30-ig a nagy lángok legnagyobb részét megfékezték, kora este a kisebb tűzeket lokalizálták. A tűzoltók munkáját leginkább az nehezítette meg, hogy a az oltásra használt vizet fel kellett szállítani – szivattyúzni a várdombra.

Szemtanúk beszámolója szerint a vár tetőszerkezete teljesen leégett és beomlott, a várfalakat azonban nagyrészt sikerült megmenteni a pusztulástól. Négy óra előtt pár perccel a helyszínre érkezett a szlovák hadsereg helikoptere is, az oltásban viszont már nem volt szükség rá.

A várat a 13. század második felében a Csetneki- és Máriássy-család építtette, 1352-ben Bebekek szerezték meg és bővítették. Oklevél 1341-ben említi először. Az 1440-es években Giskra serege foglalta el, majd Hunyadi Mátyás és a Kinizsi-vezette Fekete Sereg visszavette. 1556-ban I. Ferdinánd serege sikertelenül ostromolta. 1566-ban Schwendi Lázár vette be. 1575-től Andrássy-birtok lett, akik 1578 és 1585 között reneszánsz erődítménnyé építették ki, majd 1676-ban pompás palotává alakították. 1678-ban Thököly serege foglalta el, 1685-ben őrsége egy éves ostromzár után adta fel. A Rákóczi-szabadságharc idején a vár urai, az Andrássy fivérek közül öten (István, György, Pál, Miklós és Mátyás) csatlakoztak a kurucokhoz, s csupán Andrássy Péter tartott ki mindvégig a császár hűségén. 1706 őszén rövid ideig Krasznahorka várában tartotta fogva II. Rákóczi Ferenc Forgách Simon grófot, a felkelés utolsó éveiben pedig kisebb létszámú helyőrség is szolgált a várban, melyet Andrássy György csak 1710 novemberében adott fel Peter Viard császári tábornoknak.

Madártávlatból is félelmetes látvány a füstölő vár

Krasznahorka a Felvidék egyik zarándokhelye volt, a magyar lakta falucska határában álló várat turisták ezrei keresték fel évente. A vár az erdélyi kastélyokkal ellentétben a rendszerváltást követően sem került vissza eredeti tulajdonosaihoz. Ahogy az anyaországban, úgy a Szlovákiához csatolt területeken is a legtöbb ilyen műemlékhez hasonlóan Krasznahorka is múzeumként szolgálva fogadta látogatóit.

Eredetileg 1812-ig lakták a számos magyar népdalban, nótában megénekelt erődítményt, amelynél 1817-ben a felsővárba villám csapott és legrégibb részei leégtek. Nem ez volt tehát az első tűzeset Krasznahorkán, reméljük minél hamarább régi fényében fog pompázni újra az ősi fészek. Már most gyűjtések és összefogások szerveződnek Kárpát-medence szerte a vár megmentéséért, újjáépítéséért. A tűz oltásában egy tűzoltó sérült meg könnyebben. Az anyagi kár felbecsülése még tart – az eszmei kár viszont felbecsülhetetlen.

Para Meter

Összefogás Krasznahorkáért
A Magyarok Szövetsége, a Magyar Polgári Kör, a Somorja Hangja ezúton felhívást intéz minden Kárpát-hazában tevékenykedő civil szervezethez, hogy közös összefogással rendezzünk nemzeti gyűjtést a krasznahorkai vár helyreállítására – ugyanakkor figyelnünk kell arra is, hogy a majdani helyreállítás során ne tűnjenek el magyar emlékek, tárgyak, feliratok, mint ahogy ez sajnos már többször előfordult. A gyűjtés mellett várjuk azok jelentkezését is, akik saját kétkezi munkájukkal szeretnének hozzájárulni a felvidéki magyarság egyik jelképének helyreállításához.
Kérünk minden jóérzésű szervezetet, társaságot, magánembert, jelezzék csatlakozási szándékukat az msz.felvidek@gmail villámpostacímen, vagy a következő távbeszélőszámokon:
+421 905 418242 (Patassy Sándor, Magyarok Szövetsége)
+421 915 107558 (Végh Tamás, Magyar Polgári Kör).

Ezen a videón megtekinthető a lángoló Krasznahorka (kérjük, ezt a hírt NE LÁJKOLJÁK!)

Itt pedig egy gyönyörű, zenés 10 perces kisfilm Krasznahorkáról:

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.