2020. julius 7., Appolónia

Kinyitott a Kinizsi Vár – változások, személycserék az intézménynél

VIDEÓVAL

November eleje óta tartó téli szünetet követően, az elmúlt hosszú hétvégén kinyitotta kapuit a nagyvázsonyi Kinizsi Vár.  Az évente 55-60.000 fizető vendéget (és legalább ugyanennyi vár körüli sétáló turistát) vonzó műemlék hagyományosan a március 15-i ünnepkörrel kezdi meg szezonját. Az elmúlt időszakban számos új esemény történt a középkori lakóvár környékén: nyitvatartási rendje mellett személyzetében is több minden változott, sajátos eljárásban döntöttek a vár vezetését végző ügyvezető személye mellett és elköltözik a Dumaszínház is. Igaz, ez utóbbi nem csak a vár mellől, hanem falunkból is.

Új nyitvatartás

A Kinizsi Vár idén a tavaszi időszakban csütörtöktől vasárnapig, reggel 9 órától este 18 óráig várja a látogatókat. Csoportos igény esetén hétköznap is megnyitják a vár kapuját a látogatók előtt – ez esetben a vár honlapján található elérhetőségen kell bejelenteni a látogatást. Május elsejétől a Vázsony-, majd a Kinizsi- és még később a Zichy-család fészke a hét minden napján várja látogatóit. Ez jelentős változás a korábbi időszakhoz képest, hiszen a március-április hónapokban nem lesz nyitva hétfő-szerdán a vár, viszont elő- és főszezonban, májustól megszűnik a hétfői szünnap.

A műemlék élére nem kellett a legjobb pályázó, aki ráadásul helybéli is

Különös pályázati eljárás – nem kellett a legjobb vázsonyi jelölt

A várnál nem csak a nyitva tartás változott, hanem a vezetőség is. Még tavaly tavasszal írt ki az önkormányzat – mint az állami műemlék kezelője – pályázatot a üzemeltetést végző Kinizsi Non-profit kft. élére. A pályáztatási eljárás keretében 14 jelentkezőből választották ki a cég vezetőjét, Barabás Borbálát. A döntésen sokan meglepődtek, hiszen a falu korábbi vezetése felkérte a vártulajdonost képviselő Nemzeti Vagyonkezelő Zrt (MNV) és a szakmai felügyeletet ellátó Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) szakembereit, hogy minősítsék a beérkezett pályázati anyagokat. Az MNV, a KÖH és Nagyvázsony akkori független szakértői is a nagyvázsonyi Sándor Zsuzsanna pályázatát minősítették pontozással a legerősebb, legfelkészültebb pályázati anyagnak. Ennek ellenére a község időközben felállt új vezetése KÖH listáján a “középmezőnyben” helyet foglaló Barabás Borbálát kérte fel a vár irányítására. Információink szerint a több diplomás, külföldi tapasztalatokkal bíró, nyelveket beszélő Sándor Zsuzsától a felvételi eljárásban megkérdezték, hogy “két gyermeke mellett hogyan tudja ellátni a vár vezetését?” Más kifogás nem merült fel a toronymagasan legtöbb pontot kapó pályázóval szemben (aki a vártól alig 200 méterre lakik családjával), azonban az egy gyermekes édesanya, polgármester-tanárnő Vígh-Krupla Orsolya által vezetett testület mégis a Balaton-parton élő Barabás Borbálával kötött szerződést a várat üzemeltető önkormányzati cég élére.

Bizonytalan a népszerű vázsonyi fiatalok várbeli szerepe is

Személycserék, változások, távozó Dumaszínház

Az idei nyitással személycserék is történtek a Kinizsi várnál. Nem hosszabbították meg a várpénztár és ajándék bolt két vezetőjének munkaszerződését. A várban hosszú évek óta dolgozó vázsonyiak, Geier Józsefné és Szabó Zoltánné  helyett a nagyvázsonyi Gosztola Zsuzsa és a pulai Piller Magdolna fogadja a látogatókat. Nem vették vissza a múzeumnál a turisták nagy megelégedésére dolgozó Antall Vincéné Ildikót sem. A lapunkhoz kerülő dokumentumok alapján bizonytalan azon nagyvázsonyi fiatalok sorsa is, akik évek óta a vár kedvelt, humoros műsoráról gondoskodnak Kőrösi Csaba színművész vezetésével. Helyüket a tervek szerint a szentgáli Megyer Sarja hagyományőrző csapat töltheti be. Idén – ahogy erről portálunk elsőként itt számolt be – elmarad, illetve a Kinizsi Vár mellől Füredre költözik Dumaszínház, amely több, mint 10.000 nézőt vonzott műsorával a műemlékegyüttes mellé.

Kis videónk bemutatja a csodálatos műemlék-együttest:

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Kinyitott a Kinizsi Vár – változások, személycserék az intézménynél” bejegyzésre

  1. […] arról beszámoltunk (cikk itt olvasható), a várat üzemeltető önkormányzati cég élére a polgármester nem a szakmai zsűri által […]