2020. augusztus 8., László

Izgalmasnak igérkező testületi ülés – a vége lesz a legizgibb

Március 28-án tartja képviselő-testületi ülését a nagyvázsonyi képviselő testület. A meghívóból megtudhatjuk, hogy a vár körüli kis utcák forgalmi rendje újra téma lesz. Arra meghívást kapott a Várcsárda üzemeltetője, de az a többtucat ember, aki aláírta a gyermekek védelmében a forgalomkorlátozást, már nem. Izgalmas téma lesz a Mentőállomás épületének tulajdonátadása, de érdekessége a meghívónak az, hogy egy veszprémi világbajnokságot Vigh-Krupla Orsolya polgármester szerint Nagyvázsonyban rendeznek meg. Legalább is ezt a látszatot kelti a meghívót aláíró településvezető.

Egy hónap után tájékoztatást is kapunk

A testületi ülés március 28-án este 18 órakor lesz a Községházán. Első napirendben kereken egy hónapos késéssel beszámolót kaphatnak a résztvevők Csurgó Béla lemondásáról és esküt tesz a képviselő-testület új tagja, Stefanovitsné Sipos Mária. Portálunk a legtöbb szavazatot kapott képviselő távozásáról írt ebben a cikkében, de mi közöltük le vezető oldalon Csurgó Béla és Magasi József nyílt levelét is az itt olvasható írásban. Stefanovitsné Sipos Mária várható eskütételéről itt olvashat a tisztelt olvasó.

A második-harmadik napirend izgalmasnak ígérkezik. A Dobány utca lakói forgalomkorlátozást kérnek, információink szerint a teherforgalom megnövekedése miatt. Nem titok, a faluban ugyanezt fontolgatják a Jókai utca lakói, de a Kertalja  és a Sport utcában sincsenek elájulva a kamion- és buszforgalomtól az ott élők. Láncreakciót indíthat tehát el egy támogatói testületi döntés.

Érdekel-e valakit a kicsik biztonsága?

Kérdés, hogy mi a fontos: gyermekink biztonsága vagy a makacs "csakazértis" elve

A Kinizsi vár környéke (Vár, Sörház, Temető, Bercsényi, Tüzér, Édes G., Szigony, Bástya utcák) is keményebb kihívás elé állítja a képviselőket egy BKV tömegközlekedési egyeztetésnél. A nagyvázsonyi testület a jelenlegi polgármester, volt alpolgármester támogatásával megszavazta a vár körüli szűk utcák forgalmi rendjét: behajtani csak lakó- vagy vendégkártyával lehet. Ezzel a nagy parkolókra szorították az autókat, sétára a vendégeket és nyilván nagyobb forgalom, fogyasztás is remélhető a várból kilépő és nem rögtön az autójába botló vendégtől. Most a Várcsárda üzemeltetőinek meghívásával tárgyalják ennek a döntésnek a felülvizsgálatát. A napirendre sem a több tucat forgalomkorlátozást támogató lakókat, kisgyermekeseket, sem az aláírást gyűjtőket nem hívták meg. Ebből előre lehet sejteni némi koncepciót megfelelően bugyuta érvekkel alátámasztva: ettől csökkent a bevétel a méregdrága üzletemben, nem tud bejönni a vendégem. Ezen itt-ott hangoztatott érvekkel ellentmond persze több más helyi üzlet tapasztalata, a vendégkártya bevezetése és a világon mindenütt tapasztalható kereskedelmi forgalomnövekedés ott, ahol az autósokat kiszorították egy-egy sétálóövezet határába elhelyezett parkolóba. Az mindenesetre külön érdekesség, hogy miként próbálják megoldani a vár előtti terület lezárása mellett a szűk utcákban a parkolást. Mi mindenesetre megszámoltuk, az érintett, járda vagy széles padka nélküli, beláthatatlan szakaszokkal teli szűk utcákban 16 óvodás és iskolás kisgyermek él (köztük a polgármesteré), 9 időshöz jönnek rendszeresen az ugyanilyen korú unokák.

Lesznek területmódosítási, rendeletmódosítási napirendek, amelyek alkalmasak arra, hogy az izgalmukban vagy a stressztől körmüket lerágó képviselők, részt vevők egy picit hátradőljenek és rutinosan megszavazzák az előterjesztéseket egy pályázatról, egy határrendezésről, egy – a meghívóban meg nem nevezett – szabálysértési rendelet eltörléséről valamint a gyermekvédelemről.

Az ülés második felében várhatóan újra izgalmasabbá válik a “mérkőzés” hangulata.  Téma lesz a néhai Öregek Napközi Otthonának, a 2008-ban felújított és átadott, nagyvázsonyi tulajdonnak, a Mentőállomásnak tulajdonátadása.

Nem különben különleges a Bakonykarszt zrt-be apportált vagyon kérdése. Ahogy Kugler Gyula, vezérigazgatótól megtudtuk, a tavaly elfogadott parlamenti törvény értelmébe visszakerülnek a társaságba bevitt vagyonrészek az önkormányzatokhoz, amelyet aztán majd a vízgazdálkodással foglalkozó magyar cégek üzemeltetési szerződéssel üzemeltethetnek tovább. Döntés születik egy karbantartói álláspályázat kiírásáról is és napirendre kerül a község közbeszerzési terve is.

Nincs abban semmi kivetnivaló, ha apu kivitelez - Vigh-Krupla Orsolya a várnál

Pályázat idén is lesz nekünk

Felettébb érdekes a 13. napirendi pont. Talán nem véletlenül került szerencsétlen számként a testületi ülés végére ez a napirend. A testületi ülések általános tapasztalata, hogy lankad a figyelem, elpilled a koncentráció, le-le csukódik a szempilla. Minden körülmény adott arra, hogy olyan jelentős kérdésben döntsenek, ami milliókat hozhat a konyhára. Bocsánat, a tetőre és a fűtéskorszerűsítésre. Ezúttal újra az óvoda a fejlesztés tárgya, mit ad Isten, napkollektorokra is lehet pályázni. Joggal merül fel a kérdés, csak nem újra a családtag fogja vállalni a kivitelezést? Példának okáért úgy, hogy felajánl némi támogatást is, így “jelentős előnyre tesz szert” lélektanilag. Aztán valahogy a felajánlás mégsem kerül befizetésre, mert “lett más megoldás”. Láttunk már ilyet. Pedig biztos sok olyan cég van még a környéken, amelyiknél szerelés után szintén nem áll le hetente a kazán, nem indul el fordítva a víz, nem kell néhány év után kidobni a kazánt és rendesen számláz is. Prekoncepciós kérdésünkre Vígh-Krupla polgármester megadta magabiztosan a választ a Demokratának, amikor Ágoston Balázs újságírónak így válaszolt: “semmi kivetnivalót nem találok abban, hogy megfelelő szakmai színvonalon, jó áron a folytatásban is a Krupla Bt. legyen a kivitelező” (eredeti cikk Hova folytak a százezrek címmel itt olvasható). Itt most megállunk, nem feszegetjük, hogy volt-e Nagyvázsonyban Strenner Kft, Szombati Rt vagy Fábry Company kivitelező – és ha lett volna, mi lett volna a visszhang.

Tájkerékpáros ellenőrző pont

A slusszpoén a meghívó végén szerényen meghúzódó tájékoztató. Megtudhatnánk, hogy Nagyvázsony tájkerékpárversenyt szervez. Legalábbis hármunknak is ez volt az első asszociációja arra a megfogalmazásra, hogy “Tájkerékpár világbajnokság rendezvénye Nagyvázsonyban”. A mindenit, ez már Döfi – kiáltottunk fel. Alighogy bejelentette a Dumaszínház távozását (itt olvasható a cikk), csak lesz valami különlegesség a turizmus térképéről eltűnő falunkban. Aztán kiderült, ez bizony véleményünk szerint egy finom csúsztatás. Ahogy bárki számára kiderül, a kerékpáros szakszövetség idén számos hazai és nemzetközi versenyt szervez illetve megoszt tagjaival, egy világbajnokságot is, de nem Nagyvázsonyban, hanem Veszprémben.  Versenynek is ez a neve: X. MTBO Világbajnokság, Veszprém, Hungary, amely érinti a Balaton-part csomó települését, ezen kívül Kapolcsot, Mencshelyt, Nagyvázsonyt, Pulát, Ösküt, és Vöröstót is. Elég, ha a kételkedők ide kattintanak.

Áthalad tehát egy verseny falunkon, érint bennünket, de a meghívóban sugalltakkal ellentétben a világbajnokság rendezvényének sajnos nem mi adunk otthont. Ahogy éveken át az Old Timer Nemzetközi Autós Túraversenynek sem mi adtunk adtunk otthont, bár az minden évben áthaladt községünkön. Senki nem írta fel a plakátra, meghívóra vagy honlapra, hogy “Nemzetközi OT Túraverseny rendezvénye Nagyvázsonyban“. Mindig a kiinduló (és esetleg a cél) állomás egy-egy verseny névadója (ld. Párizs-Dakar, Budapest-Bamako stb.), nem egy érintett falu vagy város. Ígérjük – a versenyen is ott leszünk. És szurkolunk a magyar sikernek.

Fábry-Gömöry-NVMA

 

Címkék: , , ,

2 hozzászólás a(z) “Izgalmasnak igérkező testületi ülés – a vége lesz a legizgibb” bejegyzésre

  1. […] gyermekeik, unokáik biztonsága érdekében maradjon fenn az új rend. Igen ám, de ahogy itt megírtuk néhány napja, a március 28-i testületi ülésen újra napirend lesz a […]

  2. […] esküjét Stefanovitsné Sipos Mária – ezúttal jogilag nem összeférhetetlenül. Mi mondtuk, hogy izgi lesz a testületi […]