2020. julius 7., Appolónia

Várügy: az önkormányzat a jóval drágább megoldást választotta- avagy, jobban élünk, mint Füreden

Megdöbbentő részletekről értesült portálunk. Miközben minden fillért meg kell gondolni, Nagyvázsony nagyvonalú szerződést kötött a Kinizsi várat üzemeltető cég új vezetőjével. Kiderült, nem csak szakmailag lett volna erősebb az elutasított nagyvázsonyi jelentkező, hanem ő a mértékletesebb megoldás is. Egy gond volt vele: van két gyermeke.

Ahogy arról beszámoltunk (cikk itt olvasható), a várat üzemeltető önkormányzati cég élére a polgármester nem a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt vezetővel kötött szerződést, hanem egy, a Balaton-partról (naponta?) feljáró hölgy, Barabás Borbála lett a várvezető. Már ez is megérne önmagában egy misét, hiszen érdemes elgondolkozni azon, hogy a cég vezetője hány kilométert autózik lakása és a vár között hetente, havonta időben, pénzben.  Azonban, ahogy az egy levélből számunkra kiderült, nem csak ezért az “apróságért” ő a legdrágább vezető.

Probléma a két gyerek. Nem kellett a helybéli jelentkező, hiába adta be a legjobb pályázatot. (Képen Sándor Zsuzsa családjával. Forrás: Mesevár óvoda honlapja)

Hatszázezer plusz a várvezetőnek, kétmillió a polgármesternek

Mint megtudtuk, Sándor Zsuzsa, akit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a legjobb pályázat gazdájának sorolt be és alig 200 méterre lakik a Kinizsi vártól, a pályázati elbírálás folyamán felajánlotta, hogy lemond a neki szerződés szerint járó költségtérítésről. Elég számára a mértékletes, de tisztes fizetés munkája elismeréséül. Felajánlását az anyagi helyzetre való tekintettel fogalmazta meg valamint azért is, mert ő a pár utcával lejjebb lévő várba amúgy is kerékpárral járt volna dolgozni. Ezt a felajánlását Sándor Zsuzsa közölte Vigh-Krupla Orsolya polgármesterrel, aki mégsem őt, a nagyvázsonyit választotta a cég élére. Információink szerint ez a felajánlás éves szinten minimum 600.000 Ft-ot jelentett volna a vár élén. Ennyivel üzemel most drágábban a vár évente.

Tudomásunkra jutott az is, hogy a többdiplomás, történész végzettségű, nyelveket beszélő Sándor Zsuzsa ellen emelt egyetlen kifogást Vígh-Krupla Orsolya polgármester emelte. Ez a kifogás pedig éppen az volt, hogy az egy gyermekes településvezető aggályát fejezte ki az miatt, hogy Sándor Zsuzsa hogyan fogja ellátni munkáját két gyermeke mellett. Ez is elgondolkoztató. Legalább annyira, mint az a tény – írja levélírónk -, hogy miközben elvonásokat intéz az önkormányzat a falu majd minden intézményénél, a polgármester felveszi a falu pénzéből tanári és polgármesteri juttatását egyaránt. Csak ez utóbbi éves szinten mintegy két millió forintot jelent.

Füred, Vaszary-villa. Ott nem keresnek olyan jól, mint Vázsonyban

Füreden nem keresnek ilyen jól az intézményvezetők

Az elutasított Sándor Zsuzsa beérte volna tehát költségtérítés nélküli bérezéssel valamint szerény fizetéssel. Ehelyett egy, a hozzánk eljuttatott levélből kiderült, a vár vezetője az éves költségtérítése mellett  300.000 Ft-ot keres, ami éves szinten magasabb jövedelmet jelent a 3,5 millió forintos juttatásnál. Erre még rájön némi cafetéria is. Sajnos a nagyvázsonyi honlap üvegzseb-oldalán nem találtuk meg a pontos adatot, de egyik önkéntesünk utánajárt a pontos számoknak. Utánajártunk annak is, hogy a vár élére kinevezett Barabás Borbála korábbi munkahelyén, Balatonfüreden milyen összeget keresnek az intézményvezetők. Meglepődtünk: Dallos Krisztina, a Vaszary-, Jókai-villák és a Városi múzeum vezetője is egyben Balatonfüreden. Ő ott, a sikeresen prosperáló városban (ahova a Dumaszínház is tőlünk költözik) bruttó 250 000Ft-ot keres, költségtérítés nélkül. Kiderül ez bárki számára, hiszen az adat Füreden nyilvános, ha ide kattint.

Van, ami még meglepőbb: ha valaki figyelmesen elolvassa a Vaszary-villa honlapját, kiderül, hogy Barabás Borbála a honlap információi szerint még mindig a Vaszary-villa látogatóközpontjának vezetője. Felettébb sajátságos a helyzet.

Szeretnénk egy félreértést eloszlatni már jó előre: írásunk nem Barabás Borbála ellen irányul, hiszen ő “bolond lenne” nem kihasználni, ha egy település ilyen nagyvonalú Balatonfüredhez képest. Nem ő tehet arról, hogy ha a településvezető helybélit választott volna (aki ráadásul anyagi igényeket tekintve mértékletes is), valamint pályázata lényegesen jobb az övénél, akkor Nagyvázsony milliókat takaríthatott volna meg. Arról sem ő tehet, hogy a megszorításokat alkalmazó polgármester nem mer ott megtakarítani, ahol kellene és nem használta ki a várvezető-választás adta megtakarítási lehetőségeket. Valamint egy kitűnő, helybéli jelentkező jelentkezését. De az is lehet, hogy jobban élünk, mint Füreden…

NVMA

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Várügy: az önkormányzat a jóval drágább megoldást választotta- avagy, jobban élünk, mint Füreden” bejegyzésre

  1. […] ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk (itt olvasható), a várnak új vezetője van Barabás Borbála személyében. A hivatkozott cikkből kiderül, […]