2020. augusztus 8., László

Elvesztette településünk a legjelentősebb rendezvényét – Füreden folytatja a Dumaszínház

A HÓNAP TÉMÁJA (VIDEÓVAL)

(EZ ÚN. “RAGADÓS” HÍR – A FRISS HÍREK EZEN HÍRT KÖVETIK)

Elköltözik Nagyvázsonyból a Dumaszínház – 5 év VölgyTornácság és 4 év DumaVölgy-HumorVár rendezvénysorozat szűnik meg falunkban, mert más helyszínt választottak a szervezők. Hogy mi vezetett az egyedülálló programsorozat elvesztéséhez, megtudhatja cikkünkből


A “békét teremtő” polgármester asszony a tavalyi rendezvény bevételének megdöbbentő  elköltésével békétlenséget teremtve elérte, hogy megszűnt, ami számos szállásadónak, vendéglátónak, helybélinek bevételt jelentett. Ami hosszú évek után újra visszahelyezte falunkat a turisztika és a rendezvények térképére: idén nem lesz DumaVölgy-HumorVár rendezvény Nagyvázsonyban. Az ország legnépszerűbb humoristái, a Showder Klub, a Fábry fellépői új, más helyszínt keresnek idei fesztiváljuknak – közölte Litkai Gergely, a Dumaszínház vezetője írásban Vígh-Krupla Orsolyával, Nagyvázsony polgármesterével.  Az új helyszín információink szerint Balatonfüred.

Ők sem számíthatnak támogatásra idén

 Nem tudta megtartani Vigh-Krupla Orsolya a bejáratott rendezvényt, sőt: végleg elköltözik a faluból a Dumaszínház. A nagyvázsonyi lakosok idén is jelentős kedvezménnyel juthattak volna DumaVölgy-HumorVár belépőhöz, és a helyben eladott jegyek utáni bevételt a humoristák visszaforgatták volna a faluba, hogy azzal a helyi művészeti csoportokat, civil közösségeket és sportolókat támogassák. Az ötletet a 2009-ben meghirdetett Táblaprogram alapján a volt polgármester, Fábry Szabolcs vetette fel 2011-ben, amelyet az akkori képviselő-testület határozattal is megerősített. Igen ám, de a bevételt Vígh-Krupláék elköltötték, amiről hírportálunk a Demokrata nyomán már külön cikkben foglalkozott. Közben tudomásunkra jutott az is, hogy az ügy kipattanását követően hiába ígérte meg testületi ülésen a nyáron megválasztott új polgármester, Vigh-Krupla Orsolya, hogy beszámol a települést érintő tárgyalásairól, a településvezető ezt az ígéretét nem tudta tartani. Ez azért annyira nem váratlan fordulat, hiszen Vigh-Krupla ugyanezen cikk szerint a gyanús telekcsere-ügynél úgy nyilatkozott, nem tartozik senkire, hogy kivel tárgyal. Nos, úgy tűnik, hogy tőle ez utóbbi mondatot kell komolyan vennünk, hiszen mai napig nem tájékoztatta több képviselőtársát sem arról, hogy Budapesten járt magyarázni a bizonyítványt. Sikertelenül.

A Dumaszínház vezetői közölték a polgármester asszonnyal, hogy az eredeti cél Nagyvázsony támogatása, a társulat azt szeretné ha a tavalyi évben tapasztaltakkal ellentétben a helyi civilek és társadalmi szervezetek járnának jól. Ezért Vigh-Krupla Orsolyát tájékoztatta a humorcsapat vezetője: idén a jegyeladásban sem önkormányzattal, hanem a Pontes Alapítvánnyal kívánnak együttműködni. Első döntésként ez lett volna a hideg zuhany. Azonban a hideg zuhanyt követte a fekete leves. (ÚJ beillesztés!): A lapunkhoz került dokumentum szerint Krupla Orsolya írásban gratulált – valahonnan meghallva egy még el nem döntött tervezetet – azért, hogy a Dumaszínház a nagyvázsonyi Zichy-kastély udvarába tervezi a 10 napos eseménysorozat megszervezését. A polgármester gratulációjára Litkai Gergely válaszában tájékoztatta Vígh Krupla Orsolyát, hogy sajnos a falubeli viszonyok miatt nem tudjuk Nagyvázsonyban megrendezni a Dumavölgyet, mivel az Ibusz sem kíván részt venni a falu vitáiban, így a helyszínt sem szeretné biztosítani a nyári rendezvényhez. Mi is inkább kimaradunk ebből és új helyszínt keresünk.” Emlékszünk még az új vezetés  ígéreteire: “rajongója vagyok a Dumaszínháznak”, a “falu rendezvényeit megválasztásom esetén megtartom”, “fontosak a falu rendezvényei, amelyeket meg kívánok tartani”. Nos, úgy tűnik, nem sikerült beleülni a készbe. Elmaradt az őszi szüreti felvonulást kísérő csorda-hazahajtás, a lovasok nagy bosszúságára idén jelentéktelenné silányult a lovas jelmezes farsang és most a másik készen kapott rendezvényt, a Dumaszínházat sem sikerült megtartani.

Vígh-Krupla nem nyilatkozik: miért nem tudja tartani ígéretét

Megkerestük az érintetteteket. Bóka István, Balatonfüred polgármestere nagyon örült a Dumaszínház döntésének. Szép lassan újabb és újabb információk látnak napvilágot az idén jelentősen megújuló rendezvényről. Vigh Krupla Orsolya, Nagyvázsony vezetőjének nyilatkozatát még nem kapta meg hírportálunk, várjuk a településvezető véleményét. Fábry Szabolcs, a település volt vezetője és a rendezvény fővédnöke portálunknak fogalmazva kifejtette: “ismét bebizonyosodott, hogy könnyebb valamit lerombolni, mint felépíteni, működtetni. Vérzik a szívem, mivel hosszú évek, régi barátságok és nagyon-nagyon sok munka, jövőbe vetett hit állt a Dumaszínház nagyvázsonyi programjai mögött. Különösen fájó, hogy aki hosszú távon tudta szemlélni egy ilyen méretű és jelentőségű programnak a hatását, az tisztában van azzal is, hogy egy ilyen fesztivál egyre több pluszprogramot, pluszbevételt és növekvő turisztikai jelentőséget jelentett volna falunknak. Ez most elúszott, pontosabban Füreden kötött ki. Füred remek házigazda lesz, de természetesen a változást nem csak mint a Várpanoráma vendégház tulajdonosa, sajnálom nagyon.”  Litkai Gergellyel külön készítünk interjút, beszélgetést a döntés hátteréről. A falu honlapján március 7-ig egyetlen mondat nem jelent meg a szinte egész települést érintő hírrel kapcsolatos információval kapcsolatban.

Idén más helyszín nézőnek, fellépőnek egyaránt

Sajnos nagyot buknak a helyi civilek is – felelőtlen rokonok

Hiába született döntés született arról még 2011 decemberében  hogy a Dumaszínház és a Pontes Alapítvány együttműködésével eladott helyi jegyek segítségével alapot hoznak létre a partnerek, amely alapra a helyi társadalmi szervezetek, közösségek pályázhatnak, ebből sem lesz semmi.  A még több fellépő mellett új programelemekkel gazdagodó idei a rendezvény (a profilhoz illeszkedő zenei programok, színházi előadások, további meglepetések tarkították volna az eseményt) új helyszínt keresett, ami falunk szempontjából sajnos az északi part fővásora, Füred lett. Elmarad tehát Vázsonyban a teljes 10 napos rendezvény, köztük a helyi termékeket előállító és azoknak jelentős népszerűsítést biztosító Dumafogat, ahol a fogatokra ülők megismerkedhettek a helyi termékek készítőivel és készítményeivel, miközben vicces idegenvezetésben részesülnek. Nem fogja Nagyvázsonyt népszerűsíteni a rádiókabaré, nem lesz tréfa tárgya fekete sereg, Hadházi nem személyesíti meg Kinizsit. Ami még fájóbb: a falunkban hétköznapi járókelőként közlekedő, vásárló, szállást bérlő humoristákkal sem találkozhatunk a 10-12 nap alatt. Jelentős médiafelülettől vehet búcsút a település, komoly bevételtől esnek el a szállásadók, a fogatos gazdák, a szolgáltatók, a vendéglátó egységek és a parkoltatásban érdekelt nagyvázsonyi fiatalok. Egyedüli vázsonyi érdekeltség a szintén idén induló Dumavonat, amelyet a MÁV Nosztalgia kft-vel szervez a Pontes Alapítvány. Itt – tudtuk meg – a helyi termékek között vázsonyi termékek is helyet kaphatnak, de a humorszerelvény, ha akarna sem jöhetne Nagyvázsony irányába tovább Balatonfürednél sínek és töltés híján.

Számok duma nélkül

A Dumaszínház a fesztivál minden költségét maga állta, megfinanszírozta: fellépők, reklám, marketing, biztosítás, őrzés-védelem valamennyi tételét. A rendezvény ugyanakkor a községnek milliós nagyságrendbe hozta a hasznot. A szervező humorista-színpad közel félmillió forintot fizetett be a falu kasszájába, erre jött rá a szintén százezrekben mérhető kereskedők, vásárosok befizetései és a milliós nagyságrendű parkolási bevétel. Igaz, ez utóbbinak mintegy felét azok a falusi fiatalok, mintegy 30 fő kapták, akik a parkolókban, egyéb információs pontokon teljesítettek szolgálatot 10 napon át. Így is közel egymillió forint maradhatott a község büdzséjében, nem beszélve a szolgáltatóknál jelentkező, csak megbecsülhető nyereségről (nyugodtan számolhatunk 5-700 vendégéjszakával azok tekintetében, akik pusztán a 10 nap kedvéért vettek ki a faluban szobát, házat, apartmant).

Nem vicc – végjáték

A 2011 nyarán alig egy hete felállt új önkormányzati vezetés a 2011-es nyereséget – a már hivatkozott Demokrata cikk alapján – a korábbinak sokszorosával megnövekedett elektromos eszközökre, tételekre elköltötte. A számlákat Vigh-Krupla Orsolya polgármester és a közeli rokon Henn Zsolt írta alá illetve igazolta, mint műszaki vezető. A döntés láncreakciót indított el – amelynek köszönhetően a 25 évvel ezelőtti lovasnapok után 4 éven át megrendezett, és töb, mint tízezer embert vonzó humorfesztivál, az ország legjelentősebb vidámság-seregszemléje elhagyja falunkat, Nagyvázsonyt. Marad a szürke búskomorság.

ÁB – Gömöry

A teljes képhez javasoljuk, olvassa el a HOVA FOLYTAK A SZÁZEZREK c. cikkünket, melynek eredetije a Demokratában megjelent írás.

Ebben a kisfilmben Kovács András Péter (KAP) nyilatkozik az idén már nem induló Dumafogatról, annak hangulatáról, a helyi ízek varázslatáról:

Akinek ez még nem volt elég, az ebben a zenés kisfilmben egy rövid történelmi visszatekintést is kaphat a sikersztorinak indult négy év előzményeiről és történéseiről:

 

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.