2020. augusztus 8., László

Az argentin katonai akadémia megalapítóját ünnepelték testvérfalunkban, Gidófalván

2 VIDEÓVAL!

Kevesen tudják – még az erdélyi magyarok köreiben is -, hogy van Gidófalvának egy tábornok szülötte. Czetcz János, az örmény származású tábornok 1822-ben született a háromszéki székely faluban. Az 1848/49-es szabadságharcot végigküzdő tábornok a XIX. század második felében Argentínában élt, ahol mai napig szobor áll az általa megalapított katonai akadémia udvarán. Emlékszobáját testvérfalunkban, Gidófalván a napokban újították fel és adták át a közönségnek.

A hős katonatiszt Kézdivásárhelyen majd Bécsújhelyen végezte el a katonai akadémiákat, a forradalom után végigharcolta az 1848/49-es szabadságharcot Bem József vezérkari főnökeként. Vezetésével felszabadították Kolozsvárt, majd a kettévált erdélyi hadsereg egyik szárnyát vezette ugyancsak Bem mellett, 1849 májusában, 27 évesen nevezték ki tábornokká. A világosi tragédiát követően menekült ki álnéven Hamburgba, majd műszaki munkái közben megismert argentin származású feleségével 1861-ben hajózott át Argentínába és telepedett le a fővárosban, Buenos Aires-ben. 1869-ben Sarmiento elnök rábízta az Argentin Katonai Akadémia megalapítását és igazgatását is. A tisztséget nyugdíjazásáig látta el, közben igazgatta egy tartomány vízügyi szabályozását is és megalapította a főváros földrajzi intézetét. Nevét az erdélyi Szamosújvár örmény-magyar cserkészcsapata (az erdéyi örmények sok hőst adtak hazánknak: pl Nagysándor József, Lázár György) és a Nagyvázsony testvérfalujában, gidófalvi szülőhelyén álló emlékszoba őrzi.

Az ünnepségen teljesen megtelt a színmagyar Gidófalva temploma

Ez utóbbit az Otthonunk Háromszék – Megyejárás projekt keretében Kovászna Megye Tanácsa és a Székely Nemzeti Múzeum felújította a Czetz János 1848-as honvédről elnevezett szobát. A 190 évvel ezelőtt született szabadságharcosról a március 15-i hétvégén, a gidófalvi református templomban tartott ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek meg. A Kovászna megyei tanács sajtóirodájának tájékoztatása szerint vasárnap, az istentiszteletet követően nyitották meg a Czetz János Emlékszobát. Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke beszédében kifejtette: „Többen kérdezték, hogy miért ma adjuk át a felújított emlékszobát, hiszen neki június 8-án van a 190. születésnapja. Június 10-én kerül sor a helyhatósági választásokra, nem akartuk előtte két nappal az átadást, hogy ne tudja senki azt mondani, kampányrendezvényt szerveztünk. Az emlékszoba felújítására azért került sor, mert szükség volt rá. Tavaly egymástól függetlenül Kövér György és Berecki László lelkipásztor, valamint Berde József polgármester azzal a kéréssel keresett meg, hogy segítsünk felújítani a tábornok emlékszobáját. Megígértük, megcsináltuk.”

A felújított emlékszoba - sok vázsonyi is megfordult itt

Czetz János, avagy Juan Fernando Czetz a magyar forradalom és szabadságharc honvéd tábornoka volt, ugyanakkor az argentin hadsereg kiemelkedő szervezője és Argentína első nemzeti katonai akadémiájának (Collegio Militar de la Nación) 25 éven keresztül igazgatója. Katonai tevékenysége mellett jelentős a földrajztudományi munkássága, földmérőként dolgozott Argentínában, ahol feltérképezte az ország Paraguayjal és Brazíliával határos vidékét. Buenos Airesben temették el a Recolta temetőben, azonban hamvait 1969-ben átszállították az általa alapított katonai akadémia új kápolnájába. Sírtábláján a spanyol szöveg előbb csak arról szólt, hogy az alatta nyugvó „argentin ezredes” a főiskola első igazgatója volt. Argentínai magyarok kérésére később azt is rávésték, hogy itt magyar tábornok és erdélyi főparancsnok alussza örök álmát.

Emlékét sok minden őrzi: az általa felállított argentin műszaki alakulat katonái máig a Czetz által tervezett díszegyenruhát viselik. Budapesten, a III. kerületben utcát neveztek el róla, továbbá szülőfalujában, Gidófalván emléktábla tiszteleg emléke előtt a községháza falán, most pedig a tiszteletére berendezett szobát is felújították. Argentínában a Nemzeti Katonai Akadémiai előtt életnagyságú bronzszobra áll, és az épületben mellszobra is megtalálható.

A gidófalvi emlékszoba megnyitására a helybéli gyerekek és a kórus fellépése után került sor. Berde József, Gidófalva község polgármestere köszöntőjében elmondta: a helyi, megyei és országos összefogás révén az önkormányzatok együtt könnyebben oldják meg a problémákat, a települések könnyebben fejlődhetnek.

Both Ildikó

Ebben a videóban megnézhetik az ünnepség rövid összefoglalóját:

Itt pedig Czetcz János tábornok életéről nézhető meg egy rövid, zenés összeállítás:

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Az argentin katonai akadémia megalapítóját ünnepelték testvérfalunkban, Gidófalván” bejegyzésre

  1. […] Minden más « Az argentin katonai akadémia megalapítóját ünnepelték testvérfalunkban, Gidófalván […]