2020. április 2., Áron

Lejátszható hamarosan otthon is Kinizsi kenyérmezei diadala

VIDEÓVAL, ANIMÁCIÓKKAL

Akár Kinizsi Pál bőrébe bújva az 1479-es Kenyérmezei csatát is lejátszhatják a gyermekek miközben tanulhatják a magyar történelmet. Az év végén megjelenő számítógépes történelmi anyagban és játékban a legjelentősebb magyar ütközetekkel lehet megismerkedni számítógépeink segítségével, de a legügyesebbek megnyerhetik a Mohácsi csatát is.

Lovas Lajos, a projekttulajdonos Magyar Nemzeti Digitális Arhívum (MANDA) igazgatója elmondta, hogy céljuk az élményszerzésen túl a magyar nemzet történelmének minél jobb megismertetése, a történelmi tananyag kiegészítése. A felkerült Mohács és Piski után az év végéig összesen ötven ütközet kerül fel a MANDA weboldalára, többek között a kenyérmezei és az isaszegi csata, a nándorfehérvári csatához pedig 45 perces filmet is terveznek.

A fejlesztők a Total War történelmi stratégiai játék alapján fogtak a magyar történelem nagy ütközeteit bemutató fejlesztésbe, úgynevezett modolásba. Komoly alapkutatások szolgálják a korhű megjelenítést, így az eredetihez hasonló egyenruhák, fegyverzetek, környezet tűnik fel a játékban – számolt be a MANDA vezetője a fejlesztésről. Mint hozzáfűzte, a fejlesztői csapat első komolyabb alkotása a mohácsi csata Full HD minőségű 3D-s animációja, de a MANDA-honlapon elérhető az 1849 februárjában Bem seregei által győztesen megvívott piski ütközet 15 perces filmje is (lásd még: cikkünk végén a beillesztett animációt).

Év végére készül el a Total War Magyar Történelem elnevezésű, szintén ingyenesen elérhető játék, amelyben első lépésben 1526-ig vezethetik a Magyar Királyság csapatait a játékosok. A feladat azonban komplexebb: az ország kormányzása során figyelemmel kell lenni például a diplomáciára, a gazdaság fejlesztésére és a hadszervezésre, és olyan eseményekre is reagálni kell, mint az Aranybulla-mozgalom, a tatárjárás vagy az 1347-es nagy pestisjárvány – számolt be Baltavári Tamás, a Történelmi Animációs Egyesület elnöke.

Ha elég ügyesek a játékosok, akár a mohácsi csatát is megnyerhetik; ha elég ügyesek leszünk, a holnapi csatáinkat is meg fogjuk nyerni – szólt a számítógépes játék tanulságairól a projekt keddi budapesti bemutatóján Szőcs Géza, a kultúráért felelős államtitkár. A politikus hozzátette: a győztes és vesztes csatákból egyaránt sokat lehet tanulni; az a fontos, hogy a fiatalok a történelmet mint alakítható valóságot ismerhessék meg.

MTI

A Kenyérmezezi csata animációja még nincs meg, viszont 370 évvel később újra jelentős a hadi mozgás a térségben. Az 1849-es Piski csata látványos, zenés animációja megnézhető már (az animációban szereplő Czetcz Jánosról, testvérfalunk, Gidófalva szülöttéről itt írtunk portálunkon):

A Kenyérmezei csatáról, Kinizsi és a magyar történelem egyik legjelentősebb győzelméről ezt a videót ajánljuk figyelmébe:

Sajnos a Kenyérmezei csatát követte alig egy emberöltővel később a Mohácsi vész. Ennek animációja itt látható:

szólj hozzá: A mohácsi csata

Címkék: , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.