2020. május 28., Emil, Csanád

Térségünkből Ybl-díjat a pulai építész, Kossuth-díjat a salföldi huszár kapott

VIDEÓVAL

Krizsán András kapta az idei Ybl-díjat, Magyarország egyik legjelentősebb építészeti elismerését. Budapesten, a Belügyminisztérium épületében megrendezett ünnepségen a pulai ingatlantulajdonos, községi főépítész munkásságát, a Balaton-felvidék épített örökségének autentikus ápolását és az általa tervezett új épületekben annak továbbépítését, feldolgozását ismerte el a magyar építész szakma. A felvételünkön  Pintér Sándor miniszter adja át az Ybl-díjat március idusán.

Személye példája a befogadó táj és a hivatása iránt egyaránt elkötelezett építésznek, aki számára a „hely” nem pusztán az építés konkrét helyszíne – vagy ahogy ezt ő maga fogalmazza: „az ember identitása megkívánja a helyek identitását” – hanem egy tágabb-szűkebb táj szellemi-kulturális szubsztanciája. Igazi regionalista.” Krizsán Andrást, a Modum Építésziroda Kft. vezető tervezőjét, Makovecz-tanítványt, a Balaton-felvidék egyik legjelentősebb építészét, U. Nagy Gábor Ybl-díjas építész méltatta ezen szavakkal. Az idén kitüntetett építész tervezte a nagyvázsonyi, vigántpetendi ravatalozót és a pulai temetőkápolnát is. Többek között a térségünk számos épületét, lakóházát felújító illetve építő, a kővágóörsi udvarházat tervező, a budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem bővítését, valamint a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ újjáépítését is irányító építészt úgy jellemezte, hogy ő „azon kevés építészek egyike, akinek a munkásságában példamutató egységben jelenik meg az alkotás magas szintű gyakorlása, művelése, ugyanakkor a környezet iránti érzékenység egyszerre”.

Kitüntették a szerzőtárs Somogyi Győzőt is

Krizsán András 1986-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Tervezői munkái mellett a Nemzeti Faluszépítő Társaság Építész Tagozatának elnöke, az Országos Főépítészi Kollégium tagja, az ECOVAST-Hungary (Európai Kisvárosok és Falvak) építész tagozatának elnöke, a Budapesti Építész Kamara küldötte, Magyar Építőművészek Szövetségének tagja. Krizsán András, az idén ugyancsak kitüntetett, Kossuth-díjjal elismert, Salföldön élő Somogyi Győző képzőművésszel közösen adta ki többek között azt a kötetet (képünkön), amely a Balaton-felvidék építészetét mutatja be, benne a legjelentősebb homlokzat-díszekkel. Somogyi Győző és Krizsán András több alkalommal járt Nagyvázsonyban is, többek között a Huszár Hagyományőrző bandérium tagjaiként.

BM, Evangélikus.hu

Duna TV, Arcélek, Somogyi Győző, I. és II. rész:

Címkék: , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.