2020. január 18., Piroska

A felújított börtönnel együtt adták át a pálos látogatóközpontot

A nagyvázsonyi pálos romok egykori “gazdái”, a fehér barátok ma négy helyen szolgálnak: Pálosszentkúton, Pécsett, a budai Sziklatemplomban és a Börzsönyben lévő Márianosztrán. Ez utóbbi  egyben Magyarország egyik legjelentősebb kegyhelye, amelyet a vázsonyi gyerekek is meglátogattak – a napokban újult meg.

Nagyvázsonyi gyerekek Márianosztrán, még a tér felújítása előtt (Futár-tábor,2010)

Magyarország egyik legszebb zarándokhelyén uniós pályázat eredményeként megújult az egykori kolostor, ami fegyház, a büntetés-végrehajtási intézmény melletti kegytemplom és a kettő által közösen határolt sétatér. Az 1300-s években először felhúzott falak között százötvenkét éve működik börtönként illetve napjainkban fegyházként. A pálos rendi kolostor és a fegyház épületérészének kettősségéből új látványosság jött létre: restaurálták a pálosok terére néző homlokzatokat, a használaton kívüli termekben az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend nyolcszáz éves történetét idéző állandó kiállítást rendeztek be, börtönmúzeumot, látogatóközpontot hoztak létre.

A festői Márianosztra pálos kegyhelye a szobi kisvasúttal is megközelíthető. Fotó: www.kisvasut.hu

A pálosok többször adtak otthont a nagyvázsonyiaknak

A Börzsöny szívében található pálos emlékhelyet az eddig az évig utoljára 2010-ben megrendezett Futár-tábor keretében látogatták meg a nagyvázsonyi gyerekek, akik korábban ugyancsak a helyi Pontes Alapítvány által szervezett tábor keretében jártak a pálosok budai sziklatemplomban is. A Mesevetélkedőn 2011-ben országos első helyet szerzett vázsonyi iskolások a Szegedi döntő előtt Pálosszentkúton, a rend alföldi zarándokhelyén kaptak szállást, ellátást az atyáktól, ahol az Őszirózsa Nyugdíjasklub is látogatást tett már, de itt került megrendezésre a Pontes 2011-es őszi családos hétvégéje is.

A márianosztrai kegyhely számos ifjúsági és zarándokprogramnak ad otthont évközben. A helyi atyák közül többen jártak már Nagyvázsonyban is, miséztek is a dunántúli községben lévő pálos romoknál, a tavaszi Szt. György-napi pásztorünnep keretében. A Dunakanyartól 20 km-re fekvő Márianosztra megközelíthető a magánerőből illetve az ugyancsak uniós forrásból megújított szobi kisvasúttal is, amely többek között megáll a félúton lévő “csodaforrásnál”, az úgynevezett Mária-kútnál is.

K.R.

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.