2020. augusztus 15., Mária

1,8 millióba került, de nem nyert a Kertalja utca felújítási pályázata – furcsa számok és tervek

A HÓNAP TÉMÁJA (friss írások a cikk alatt)

Támogatás elmaradásáról kapott értesítést Nagyvázsony Község Önkormányzata a Kertalja utca felújítási pályázatról. Elektronikus és postai levélben is tájékoztatták a település önkormányzatát, hogy a KDOP-4.2.1/B kategóriában beadott projekt nem kapott támogatást. A támogathatósághoz kevés pont gyűlt össze. Hogy miért, (egyenlőre) nem tudni, bár vannak furcsaságok a pályázati számok és tervek körül is. Erről is szól kis összeállításunk.

(TÖBBI hónap témája cikkek a cikk alján lévő gyűjteményben)

A falu hivatalos honlapján a körjegyzőség üzemszünete, a tavaszi nagytakarítás és hetek óta lefutott mesedélután hírei, programajánlói mellett nem fért el a legtöbb lakóval rendelkező utca pályázatának híre. Mint ismeretes, Nagyvázsony Község Önkormányzata két testületi ülésen is tárgyalta (július 27., augusztus 15.) a település legkátyúsabb utcájának felújítási pályázatát. A testület végül egy pályázat beadása mellett döntött. Hosszas várakozás után a napokban megjött a  hivatalos eredmény. Ahogy arról Takács Balázs, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (KDRFÜ) kohéziós vezetője tájékoztatja a község vezetését, a falu által 2011 augusztusában beadott pályázat nem kapott támogatást. A szerkesztőségünk birtokába került levélből kiderül, hogy várólistára tették a pályázatot. Ez azt jelenti, hogy ha valamelyik nyertes pályázó visszalép időközben a megvalósítástól, akkor a várólistán szereplők közül a legjobb pontszámmal rendelkező pályázó még kaphat támogatást.

De kiderül más is. A KDRFÜ levele arról ad tájékoztatást, hogy a nagyvázsonyi pályázat nem érte el a támogatható pályázatok minimális ponthatárát. Egész pontosan “a szakmai értékelés során magasabb átlagpontszámot elért pályázatok támogatási igénye kimerítette a rendelkezésre álló támogatási keretet”. Ez az idézet azt jelenti, hogy szakmailag színvonalasabb pályázatok előzték meg a község által beadott projektet. Azoknak, akik hajlamosak a szakmailag gyengébb színvonalú pályázatok mögött a “csúnya városi lobbit látni” , leírjuk, hogy a nagyvázsonyi pályázat a falvak, kisebb települések kategóriában pályázhatott, tehát nem az “erős városok”, hanem a szakmailag jobban pályázó községek előzték meg Nagyvázsony pályázati munkáját.

Mitől lehet szakmailag gyengébb egy pályázat?

Több dologtól is – tudjuk meg Semperger Kinga pályázati szakértőtől, a Napi Világgazdaság szakújságírójától. Hiba lehet a település vagy a projekt által érintett környezet felületes ismertetése, az érintett lakosságszám vagy lakosság arány nem kellő hangsúlyozása, de a költségvetés elnagyolása is, ahogy akár a szakmailag nem megfelelően alátámasztott számok, pénzügyi számítások szerepeltetése a projektben. Ezt a szakemberekből, gazdasági és ez esetben műszaki szakértőkből álló bíráló- vagy bírálatot előkészítő bizottság azonnal kiszúrja és máris kevesebb pontot kap a pályázat egy jól elő- és elkészített projektnél – vallja a számtalan pályázatot elkészítő és más rendszerekben bíráló közgazdász, szakember. Szerkesztőségünk megvizsgálta a lehetséges okokat.

Érdekes számok

Pedig jól indult minden, államtitkár is járt a helyszínen az időközi választás előtt. V. Németh Zsolt (középen) és Fábry Szabolcs volt polgármester a Kertalja utca megtekintésén 2011 júliusában

Nézzük először a számokat. Könnyen lehet, hogy már itt találhattak a bírálók kifogásolni valókat. Történt ugyanis, hogy a község önkormányzata egyszer 2008-ban is beadott egy pályázatot a Kertalja utca felújítására, ugyancsak a KDRFÜ-höz. Akkor a pályázatot azzal a furcsa indoklással utasították el, hogy a Kertalja utca nem gyűjtőút a nyilvántartás szerint, így ebben a pályázati körben nem támogatható. Időközben történt egy kormányváltás, ami nyilván éreztette hatását a döntéshozóknál is, kicserélődött a döntéshozó Regionális Fejlesztési Tanács (RFT) személyi összetétele. A település vezetését az országos változásokat követően, 2010 nyarán újabb pályázatok beadására ösztönözték. A sikeres projekt érdekében Fábry Szabolcs volt polgármester meg is hívta V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárt, akivel megtárgyalták a településközpont-, a lovasiskola-fejlesztési és a játszótér-építési projekteket. A nagyvázsonyi tárgyalásokon többen jelen voltak, de szerveztek egy teljesen nyilvános fórumot is a helyi Millenniumi Játszóparkban, amelyen az államtitkár a Kertalja utca-i pályázat kapcsán is összefogásra és a projektek alapos előkészítésére ösztönözte a falut.

A fórumot követő néhány nap múlva időközi választást tartottak a községben és új faluvezetést választott a település. De úgy tűnik, nem csak a faluvezetés változott nagyot, hanem a Kertalja utcai pályázat számai is. A 2008-as első terv költségvetése, a Kertalja utca teljes felújítását illetően, félszegéllyel nem érte el az 50 millió forintot. Ezzel szemben az új vezetés által beadott pályázat 2011-es számai meghaladták a 130 millió forintot. Bődületes, közel 90 milliós ugrás, ami persze magyarázható akár jelentős műszaki tartalom-növekedéssel is. De elképzelhető mégis, hogy a Kertalja-költségvetésben szereplő számok nem voltak a legkörültekintőbbek, amiért viszont pontlevonás jár az elbíráláskor.

Műszaki vezető esete a lassítószigettel és egy figyelmeztetéssel

Ha a nagyvázsonyi pályázat (más falusi pályázókhoz képest) szakmai leértékelésének oka a számok világa volt, akkor nem ez lenne az első ilyen eset. Mint megtudtuk, volt egy elutasított, ugyancsak forgalmas utat érintő pályázat. Ez nevezetesen a falu északi végét átszelő főút lassítósziget-pályázata volt, amelynek elutasítása még az előző ciklusban történt. Fábry Szabolcs volt polgármester tájékoztatása szerint “a lassítószigetes pályázat elutasításánál több helyi vállalkozó felhívta a figyelmemet, hogy szerintük eltúlzottak a számok és ez lehet az oka az elutasításnak. Kértem egy helyi vállalkozó segítségével egy próbaárajánlatot az egyik piacvezető cégtől. A próbaajánlatban valóban jelentősebb alacsonyabb számok szerepeltek, mint a Henn Zsolt műszaki vezető által műszakilag előkészített pályázatban. Ezt látva írásban figyelmeztettem műszaki vezető urat a pontosabb munkára és írásban köteleztem arra, hogy a jövőben minden nagyvázsonyi pályázatba köteles három nagyvázsonyi vállalkozót bevonni. Egyet választhat ő, egyet hozok én, egyet pedig kiválaszthat az általam átadott listáról a több szem többet lát elv alapján. Azt is jeleztem Zsoltnak, hogy a három vállalkozó a pályázat beadását, lebonyolítását és elszámolását is végigkíséri.” A 2011 februárjában megfogalmazott elv nem érvényesült, hiszen időközben a testület többsége feloszlatta magát és új vezetést választott a község.

Meglepő gyorsaság és párhuzamosság az 1,8 milliós tervezésben – kulcs a tervező

A sikertelen pályázat elkészítéséhez terveket kellett készíttetni. A falu új önkormányzata ezt is megszavazta, 1,8 millió forintot szánva a tervezési munkákra. Vígh-Krupla Orsolya, a nem egészen egy hete esküt tett polgármester  július 27-i testületi ülésen, bámulatos gyorsaságról tanúbizonyságot téve, két árajánlatot tett le az asztalra – derül ki a testületi ülés jegyzőkönyvéből. Az egyik kivitelező, a Bakony Plastiroute Kft. 1,84 millió forintért, míg a Kreatívterv Kft. 1,8 millió forintért készített volna terveket a falunak. Az 5 napja polgármesterkedő településvezető tehát előterjesztésében és jegyzőkönyvbe mondott felvezetőjében letett két tervet, amik között 40 ezer forint volt a különbség. A testület az olcsóbbik változatot fogadta el. Mi kerül egy útfelújítás tervezésében 1,8 millió forintba? Mi lehet a másik terv 40.000 forintos eltérésének oka? Erről azt gondolhatnánk, hogy meg kell keresnünk a két tervezőt. De ha utánanézünk a cégeknek, kiderül, elég kérdéseinkkel csak egy telefonszámot felhívni. Hiszen a honlap szerint az ajkai Bakony Plastiroute Kft. tervezője ugyanaz a személy, mint a Kreatívterv Mérnöki Szolgáltatóterv Kft. ügyvezetője, nevezetesen Szilárd Katalin (lás itt). Nincs ezzel gond, jogilag is, szakmailag is simán lehetséges a dolog: az ajkai Bakony Plastirroute Kft. pont 40.000 forinttal olcsóbban tervez, mint a tervezőnő által “ügyvezetett” cég. Előfordulhat. Meg hát kell több árajánlat a testületnek, hogy bölcsebben dönthessen.

Henn Zsolt műszaki vezető (balról) egy volt VölgyTornác-programon

Mindenesetre a falu ezt a pályázatot elvesztette. Bár ezt Henn Zsolt műszaki vezető előre sejt(h)ette, hiszen ő maga pontosítja polgármester asszonyt a júliusi testületi ülésen a következő szavakkal (idézet a jegyzőkönyvből): “Pontosítanék az önrészben.  A pályázat 90%-os támogatottságú. Tehát ha nyerünk, akkor az 1,8 m Ft  90%-át is támogatási forrásból vissza tudjuk kapni. Itt akkor van kockázat, ha nem nyerünk a pályázaton, akkor a teljes összeg az önkormányzatot terhelné.”

Köszönjük, így utólag is a pontosítást. Az 1,8 millió forint tehát a falut terhelte. Talán célszerű lett volna egy kicsit még pontosabban, alaposabban is körbenézni, mondhatja a laikus olvasó is, hiszen 1,8 millió forint a fél év alatt megduplázott hiánnyal bíró község életében nagy összeg. Lehet, hogy lett volna olcsóbb tervező is (igaz, olcsó húsnak híg a leve, bár a lassítósziget-ügy ezt a népi bölcsességet nem támasztja alá). Egy biztos: valamiért a “szakmai értékelésben magasabb átlagpontszámot elért” (idézet a KDRFÜ-től) pályázók több pontot kaptak. Ez az ok lehet akár az alaposabb műszaki előkészítettség is.

Cikkünket mi egy házi feladattal zárnánk: kérjük olvasóinkat, nyomozzák ki, melyik cég tervezte azt a lassítósziget-pályázatot, ami miatt a műszaki vezető írásbeli figyelmeztetést kapott. A helyes választ megtalálják a falu honlapján elhelyezett testületi ülések jegyzőkönyvei között. A megoldásokat elektronikus levélcímünkre várjuk és a helyes megfejtők között egy aszfaltozó munkáskesztyűt sorsolunk ki.

Gömöry

Utóriat, avagy nem sokára 20 milliónál jár a “veszteség-méter”

Időközben, megtudtuk, készül egy deficit-számláló is. Ha mondjuk összeadjuk a várvezető-választásnál elnagyvonalúskodott milliókat, a várnál tapasztalható furcsa marketing-milliókat és a nem helyi lovasoknál elköltött milliókat valamint ugyanitt a kiállítás-átrendezés milliókat a mostani majd’ 2 millió forinttal, szép lassan 20 millió forint vándorol el a faluból, szerintünk meggondolatlanul.

IDŐKÖZBEN, ITTENI CIKKÜNK MEGJELENÉSÉT KÖVETŐEN, ÁPRILIS 19-ÉN, KB. 20.30 KÖRÜL  A FALU HONLAPJÁN IS MEGJELENT A HÍR – MELLÉKELVE AZ KDRFÜ ÁPRILIS 16-I, ELEKTRONIKUS LEVELÉT IS.

Korábbi Hónap témái cikkek:

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

Címkék: , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.