2020. február 17., Donát

Nagyvázsony Jó Hírnevéért munkálkodtak

Hock Ferenc, Mesterházi József és a Nemesleányfalu Jövője Alapítvány kapta idén a Nagyvázsony Jó Hírnevéért díjakat,  melyeket a díjazottaknak V. Németh Zsolt államtitkár, Horváth Zsolt országgyűlési képviselő és Fábryné dr. Takács Tímea, az alapító Pontes elnöke adtak át.

Az idei díjátadóra a Nemesleányfaluban elkészült játszótér-átadáson többszázan gyűltek össze helyiek, környékbeliek és fogatos gazdák. A Szt. György-napi Pásztorünnep (melyről cikkünk itt számol be) keretében Fábry Szabolcs, a Pontes Alapítója a laudációk felolvasásánál a hit szerepét hangsúlyozta. Kiemelte, hogy pusztán pénzből nem épült volna meg a játszótér, kellett hozzá a Nemesleányfalu Jövője Alapítvány tagjainak és önkénteseinek hite, ami a volt ún. Pásztorház elvadult területéből  játszótérhez méltó környezetet varázsolt. Ahogy kellett Hock Ferenc lótartásba, lovas életbe vetett hite ahhoz, hogy a két évtizeddel ezelőtt megszűnt lovasiskola után a 90-es évek közepén lovas egyesületet alapítson és átadja a lovak szeretetét gyermekeknek, fiataloknak. A közösségi élet nem működhet adni tudó és adni képes vállalkozók nélkül, a társadalom jövője függ azon, hogy minél több vállalkozó kövesse Mesterházi József példáját.

A díjazottak laudációja itt olvasható:

Hock Ferenc

Hock Ferenc 1959. október 31-én született, Hidegkúton, ahol gyermekkorát is töltötte, már ekkor sokat sürgölődött a helyi gazdaság lovai között. Középiskolás kora óta tagja volt a mára megszűnt nagy hírű Nagyvázsonyi Lovasiskolának, ami a Zichy Kastélyban működött, egyik legkedvesebb tanítványa Jobbágyi Józsefnek, az iskola vezetőjének. 1997-98-ban építik fel Nagyvázsony-Nemesleányfaluban otthonukat illetve azt a lovasiskolát, amely az egyesület megalakulása óta tanítja, neveli a gyermekeket, fiatalokat, de felnőtteket is a ló szeretetére, a lovas élet szépségére és a hagyományőrzés fontosságára.

Hock Ferenc maga vall így egy interjúban: a tanítványok szép megyei, országos sikereiről nem beszélhetnénk, ha nincs mellettem, feleségem, Júlia, aki a lovaglást oktatja az egyesületben. Hock Ferenc és Júlia két kislányt nevelnek, Zsófit és Lucát, Zsófi legutóbb az országos utánpótlás bajnokságban díjlovaglásban 3. helyezést ért el legutóbb. A család egyébként most várja harmadik gyermekük születését.

Az egyesület és vezetőinek, tanítványainak eredményeiről a klubházban látható számos kupa, serleg, érem tanúskodik. Hock Ferenc legjelentősebb sikerei: 2006: Dunántúli Regionális Bajnokság: III. hely; 2007: II. hely ugyanezen bajnokságban; 2007, Magyar Derbi: II. hely; 2008 -2009: Országos Téli Fedeles Kupa: IV. helyezés.

Hock Ferenc a térségi és megyei versenyek állandó díjazottja, többszörös győztese. Számos turisztikai kezdeményezés felkarolója, fogatos kirándulások, postakocsi járatok vezetője, szervezője. Legutóbb éppen a LEADER-pályázatban nyert támogatást a lovasudvar fejlesztésére, amellyel reméljük, tovább öregbíti a térség lovas hírét és kultúráját.

Mesterházi József

Mesterházi József erdész-technikus Ajkán született 1957. november 3-án. Gyermekkora óta Nagyvázsonyban él. Ildikóval, feleségével 3, mára felnőtt leánygyermeket neveltek fel, Ildikót, Rékát és Esztert.

Mesterházi József közösségi ember, 1990-1994 között önkormányzati képviselőként is tevékenykedett, de mégis inkább csendesen, háttérből segít.  Sikeres cégtulajdonosként több alkalommal támogatja a helyi gyermekintézményeket, az iskolát és az óvodát, de minden más, gyermekekhez, fiatalokhoz, közösségépítéshez köthető kezdeményezést is jó szívvel segít. Ezen szellemiség mentén – a teljesség igénye nélkül – említjük meg, hogy Mesterházi József támogatta a református egyház parókia-felújító munkáját, a gyermekfoci elindítását, a Pontes 2008-as, millenniumi játszópark-építés munkálatait és a nagyvázsonyi modern tánccsoport megalakulását is.

Mesterházi József természetszeretetéről, a teremtett világ iránti alázatáról tanúskodnak gyönyörű vadászfotói, természetképei, melyek számos kiállításon megfordultak. A felvételek megtekinthetőek  voltak Nagyvázsonyban, Sümegen, Monostorapátiban, Pulán, Veszprémben, Őriszentpéteren, de az Őrségképekben.hu oldalon bárki gyönyörködhet a csodálatos magyarországi vadvilág lencsevégre kapott felvételeiben.

Mesterházi József példája követésre talált, hiszen az általa elindított kölyökfocit mára kisgyermekes édesanyák és édesapák lelkesedése, szolgálata viszi tovább, a 20-30 leányt tömörítő modern tánccsoportot pedig lánya, Réka szervezi, koordinálja. A díjat Mesterházi József halaszthatatlan külföldi útja miatt leánya, a már említett Mesterházi Réka veszi át – meggyőződésünk hogy ez azt is jelenti, hogy a családból Réka (szerettei segítségével, testvéreivel együtt) a közösségi gondolkodást őrzi és viszi tovább.

Nemesleányfalu Jövője Alapítvány

(Herold Gábor elnök gondolatai a civil szervezet honlapján)

„Az, hogy ez a jobb sorsra érdemes kis település milyen helyet foglal el a környék falvainak hierarchiájában – a környék egyik legrégebben lakott településeként – nem bebetonozott állapot. Ha vissza lehet állítani lakóhelyünk presztízsét, hát rajta, tegyünk érte! Először elkezdtük „csak úgy”: közös gondolatainkat közösen nyilatkoztattuk ki, s közösen örültünk a sikernek. Az alapítványi formát céloztuk meg, hogy pénzt tudjunk gyűjteni céljaink eléréséhez. Kitaláltuk – belátjuk, nem túl frappáns – a Nemesleányfalu Jövője Alapítvány nevet. Úgy gondoltuk, ebben a három szóban benne van minden, ami munkánkat motiválja.

Íme a kuratórium tagsága ABC-sorrendben: Bíró Lászlóné, Herold Gábor, Heroldné Borbély Magdolna, Parrag Antal, Somogyi Marianna, Szautner Antalné, Szerdahelyi Ágnes.

Mi történt eddig?

 Szépkorúak Nőnapja: Nemesleányfalu nyugdíjas asszonyainak műsoros köszöntése, megvendégelése

 Nemesleányfalui Búcsú: Fergeteges programsorozat sok vidámsággal; zene, sport, tánc, vásár – hosszú évek óta először, de nem utoljára. Azóta is egy év kivételével rendszeresen megtartottuk ezt a népszerű rendezvényt.

 Tanítók Emlékére: Nemesleányfalu tizenegy hajdanvolt tanítójának emlékoszlopot állítottunk (Horváth Erik fafaragó alkotása), műsort készítettünk Dinnyés Józseffel közösen.

– Pedagógusok a kistelepülésekért, Felterjesztésünkre – más nagyvázsonyi civil szervezetek támogatásával – nagyvázsonyi pedagógus lett a 2007. év egyik kitüntetettje. Azóta minden évben volt nagyvázsonyi, illetve környékbeli díjazott a mi ajánlásunkkal: Szautner Antalné, Stáhl Györgyné, Wagenhoffer Károlyné és Heroldné Borbély Magdolna. Idén is teszünk javaslatot a díjazáshoz.

És most a Pontes Alapítvánnyal elnyert játszótér átadása, amelynek előkészítésében, a terep kialakításában az alapítvány oroszlánrészt vállalt.  Ezek voltak a látványosabb megmozdulásaink a mai napig. Rengeteg tervünk van még, erőnk is van hozzá, támogató akad szép számmal.”

Nagyvazsonyma.hu-összeállítás

Címkék: , , , , , , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Nagyvázsony Jó Hírnevéért munkálkodtak” bejegyzésre

  1. […] előkészítését végző Nemeslányfalu Jövője Alapítványnak. A díjátadással külön cikkünk […]