2020. május 28., Emil, Csanád

Zsúfolt parkoló, türelmetlen autósok a várnál

Dudaszó, tülekedő autósok, hőségben megrekedő szén-monoxid: már az első hosszú hétvége igazolta, hogy hibás döntés volt a lakosság többségi akaratának figyelembe nem vétele, a sétáló övezet megszüntetése a Kinizsi vár körül.

Ahogy arról korábban, ebben az írásban már a Nagyvázsonyma.hu egyszer beszámolt, Nagyvázsony Község Önkormányzata semmibe vette a saját maga által kiküldött kérdőívek válaszainak többségét. Hiába kérte a vár körüli lakosság kérdőívet kitöltő döntő többsége, hogy maradjon meg a várnegyed körüli kis utcák sétáló övezet jellege, a testület másként döntött. A vártól 2-3 perc sétára lévő nagy parkolók helyett a vár melletti, 60-as években készült murvás térre engedték újra a turisták gépjármű-forgalmát. A 60-as évek forgalmára méretezett “parkoló” jól érzékelhetően nem bírja el a rázúduló 21. sz-i autósáradatot. Arról nem is beszélve, hogy az autósmorál sem a régi már.

Az idei első nyárias hosszú hétvégén, a déli órák 30 fokában dudáló, egymással perlekedő autósok, türelmetlen családos turisták és ettől persze nyűgös kisgyermekek jellemezték több alkalommal is a parkolót. Többször előforduló “hangulat” a szűk utcán egymás mellett el nem férő gépjárművek, tolatgató autók ideges sofőrjeinek látványa. Sokan – kivált a városiak – hírből sem ismerik a szőlőhegyek, hegyi kis utcák ősi szabályát, elsőbbsége mindig a felfelé haladónak van két, egymás mellett a keskeny úton elhaladni nem tudó jármű esetében. Ilyenkor a lefelé haladónak illik félreállnia, visszatolatnia a legközelebbi félreálló helyből.

Nehezen hihető, hogy érdeke bárkinek is az, hogy feszült hangulatban érkezzen vagy távozzon a turista egy olyan gyönyörű helyre, mint a Vezsenyiek és Kinizsiék ősi vára. Megkérdeztük, beszélgettünk 6, érintett térségbeli vállalkozás, idegenforgalomra épülő szolgáltatás több vezetőjével, munkatársával is. Egy vállalkozó volt, aki forgalom-visszaesés miatt nem helyeselte a vár környéki kis utcákból kiszorított turista-autók nagy parkolókba terelését, míg 5 egység tulajdonosai, dolgozói épp az ellenkezőjéről voltak meggyőződve: szerintük a 2-3 perces sétára “kényszerített” autósok inkább növelik a helyi fogyasztást, forgalmat.

Az első hosszú hétvége igazolta: nem csak a helyben lakók többségének érdeke, hanem úgy tűnik, a turisták jó hangulata sem volt fontos a többségi kéréssel szemben, név szerint szavazó négy képviselőnek (Vigh-Krupla Orsolya polgármester, Henn János alpolgármester, Husvéth László és Stefanovitsné Sipos Mária képviselők).

NVMA

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.