2019. augusztus 21., Sámuel, Hajna

Megint vörös felhő szállt a Balaton felé – öt nap haladékot kapott a MAL

VIDEÓVAL – május 21-én frissítve

Egész Magyarország szmogtérképe világoskék, szmog mentes állapotot mutatott a mai napon, csak a Balaton fölött éktelenkedett tűz piros folt. Természetesen megint a MAL Zrt. tározóiból szállt a vörös felhő, a szélnek köszönhetően újra a Balaton felé. 

Időközben a MAL  5 nap haladékot kapott a helyzet végleges megszüntetésére.

 (Május 18-i írásunk) – frissítés az oldal alján

Kereken egy hónapja írtunk a vörös felhőkről, melyek Nagyvázsonyon is átszállva egészen Marcaliig jutottak el. Május 17-én, a Kolontár-Lőrintepuszta mellett kihelyezett mobil mérőállomás 243 százalékos porkoncentrációt mutatott, ami az egészségügyi határérték ötszöröse. És a szél még csak ez után kezdett erősödni. Napközben a 100 km/h erősségű szélviharban vörösbe borult táj. A MAL vörösiszap tározói közül a X-es sérült kazettából a száraz vörös port egészen Nyirádig elvitte a szél. Az emberek nemcsak Lőrintepusztán és Csótapusztán, hanem Halimbán és Szőcön is fulladoztak a porban.

A járművek lépésben haladnak a porfelhőben. Fotó: balaton.vehir.hu

Ahogy az a Balaton.vehir.hu felvételein is jól látható, a 2 percenként jelentkező erősebb széllökésekkel szinte vörös ködbe borult a tározók környéke. Az autók, járművek lassításra kényszerültek, mert semmit sem láttak a porban. A helyszínről tudósító újságírók azt tapasztalták, hogy a por már néhány perc alatt légzési nehézségeket, viszketést és nyálkahártya irritációt okoz. Közvetlenül a tározó közelében, szélirányban Lőrinte- illetve Csóta-pusztán öt család él, kisgyermekekkel, csecsemőkkel. Ők ma nem tudtak kijönni házaikból.

Kolontár polgármestere, Tili Károly elmondta, hiába jelezték a problémát már minden fórumon, a mobil mérőállomás kihelyezésén túlmenően semmi sem történt. Holott a mostani jelenség sajnos gyakori. Havonta több alkalommal fulladoznak a vörös porban, mióta a MAL áttért a száraz technológiára. A megoldás az lenne, ha beborítanák, vagyis zárnák a tározókat. Erre a MAL-nak műszaki terveket kellett benyújtania az illetékes bányakapitányság felé. Korábban áprilisra ígérték a probléma okainak megszüntetését. Azóta olyan hír is napvilágot látott már, miszerint a mérési adatok alapján nem szükséges az azonnali beavatkozás.

Beke G. László

Május 21-i frissítés

Mai napon napvilágot látott hír, hogy a MAL Zrt-t a Veszprémi Bányakapitányság kötelezte arra, hogy 5 napon belül szüntesse meg a porzást, amit a tározók fedetlensége okoz.

A Balaton.vehir helyszíni tudósítója készített filmet a szélben szálló vörös felhőről:

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.