2019. november 20., Jolán

Átadták a kirendeltség-épületet, szezonnyitás a várnál

VIDEÓVAL

Szezonnyitó ünnepség keretében adták át a Kinizsi Vár melletti kirendeltség-épületet. A mintegy 15 millió forintból felújított épületre a Kinizsi Non-profit kft. két esztendeje nyert pályázati támogatást a LEADER-program keretében. Az ünnepség egyúttal a turistaszezon megnyitását is jelentette a műemlék-együttesnél.

Hoffner Tibor, a LEADER-iroda vezetője, Cziráky Rita, az vidékfejlesztési iroda  (MVH) veszprémi vezetője, meghívott vendégek valamint Vigh-Krupla Orsolya polgármester jelenlétében adták át a 2009-ben elnyert pályázatból megvalósított fejlesztést. A rendezvényen megjelent a pályázatot 2008-ban beadó, elkészítő Tupcsia Péter volt várkapitány és a LEADER-szervezet létrejöttében illetve Nagyvázsony csatlakozást szorgalmazó előkészítő bizottság munkájában részt vevő Fábryné dr. Takács Tímea is, a pályázati rendszer felügyelő bizottságának tagja.

Vígh-Krupla Orsolya köszöntőjében hangsúlyozta, hogy ő harminc éve itt született a faluban, nagyon szeretett a várban játszani és reméli, napjaink gyermekei is szívesen jönnek a Kinizsi vár falai közé. Az MVH vezetője gratulált a sikeresen elkészített pályázathoz, majd ezt követően az óvodások és a néptáncosok műsorait láthatták a résztvevők. A műsorok végeztével és a fellépőket elkísérő szülők távoztával családias légkörben vágták át a felújított épület szalagját így az ifjúsági fúvós zenekar remek kis műsorát már csak kevesen hallgatták meg.

Délután szezonnyitó ünnepséggel folytatódott a program, ahol dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő is megjelent és a hagyományápolás, lótartás fontosságára hívta fel a figyelmet köszöntőjében. A program keretében sólyomröptetés és várjáték valamint kézműves-program várta a látogatókat a szentgáli Megyer Sarja Hagyományőrzők vezetésével. Ahogy arról ebben az írásunkban is beszámoltunk, idén a szomszédos településhez kötődő szervezettel kötött szerződést a nagyvázsonyi önkormányzat tulajdonában lévő, a várat üzemeltető nonprofit vállalkozás.

NVMA

Köszönjük a cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget minden kedves együttműkődőnek

Itteni videónk egy 2009es tavaszi program hangulatát idézi fel 2:25 perctől (Szt. György-napi pásztorünnep):

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Átadták a kirendeltség-épületet, szezonnyitás a várnál” bejegyzésre

  1. […] élünk vagy születtünk – fogalmazta meg F. Zoltán építész a szezonnyitó ünnepségen (beszámoló itt). Az építésziroda vezetője kifejezetten a Sedlmayr-munkásság miatt látogatott el falunkba […]