2020. julius 12., Izabella, Dalma

Játszótér-átadás: a polgármester meg nem köszönte, de megsértődött, majd az érintett meghívása nélkül tárgyalta az esetet

Stefanovitsné Sipos Mária képviselő a május 3-i testületi ülés végén az Egyebek napirendben kezdeményezte, hogy a nagyvázsonyi képviselő-testület a Pontes Alapítványról kezdjen el tárgyalni. Az alapítvány nem tudta, hogy “terítékre kerül”, így jelen sem volt azon az ülésen, ahol aztán a képviselőnő Vígh-Krupla Orsolya polgármester asszonnyal támadta a játszótér-építés kommunikációját. A Pontes vezetője szerint ez békétlenség szítása, félretájékoztatás, de a civil szervezet törekszik a közösségi együttműködésre. 

Ahogy arról itt is beszámoltunk, a nagyvázsonyi Pontes Alapítvány új játszóteret adott át Nagyvázsonyban és építi a faluközpontban található parkot illetve felújítja azt. Gondolhatnánk, ennek mindenki örül, kivált, akit azért választottak meg, hogy a falu előre vitelén, fejlődésén dolgozzon. A képlet azonban nem ennyire egyszerű. A legtöbb szavazatot kapott Csurgó Béla képviselő lemondásával (cikk erről itt olvasható illetve itt a képviselő nyílt levele) a testületbe listáról bekerült (cikk erről) Stefanovitsné az Egyebek napirendben úgy vetette napirendre az alapítvány munkáját, hogy sem a Meghívóban nem szerepelt a Pontesről való tárgyalás, sem pedig meghívót nem kapott arra a civil szervezet képviselője. Pedig a képviselőnek nyilván nem ott “ugrott be”, hogy tárgyalni óhajtja a falu szépítésén dolgozó közösség munkáját.

Az innen is letölthető jegyzőkönyv tanúsága szerint Stefanovitsné az Egyebekben elmondja, hogy a Pontes az elnyert támogatás kapcsán “nem engedte”, hogy az önkormányzat által kiadott hírlevélben beszámoljon a projektről. Vígh-Krupla Orsolya polgármester képviselőtársa előadásához rögtön hozzá is fűzi, hogy őt nem köszöntötték a játszótér-átadó rendezvényen, bár “nem mintha elvárta volna” és kérte a testületet, hogy levelet írhasson a Pontesnek (korábban a Demokrata hetilappal levelezett – nem sok eredménnyel).

Fábryné dr. Takács Tímea, a Pontes elnöke megdöbbenve értesült arról, hogy – mint írja – nem először tárgyaltak úgy a szervezetről, hogy őt nem értesítették és a testületi meghívóból sem derül ki, hogy az ülésen téma lesz az alapítvány. Fábryné válaszként megfogalmazott leveléből kiderül, hogy a civil szervezet álláspontja szerint ez a magatartás alkalmas lehet a képviselők és a lakosság félretájékoztatására, megtévesztésére és csak békétlenséget szít ezzel a település vezetője. A Pontes vezetője leírja, hogy a  polgármester és a képviselő asszony állításaival szemben az alapítvány nyitott volt az játszótér-építés közös kommunikációjára, időben történő egyeztetést és a felszentelést követően. Mint Fábryné fogalmaz, ezzel Vígh-Krupla Orsolya is egyetértett, ezért sem érti a civil közösség, miért kellett a május 3-i testületi ülésen a polgármesternek másként nyilatkoznia.

Ugyancsak ezen az ülésen fogalmazta meg Stefanovitsné, hogy az alapítvány “olvashatatlan” betűvel jelentette meg az önkormányzatot, mint projektfinanszírozás kamatait átvállalót. Fábryné levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy a szervezet betartotta az alapítvány és a hivatal közötti megállapodás idevonatkozó pontját. Mint kifejti, a szórólapon (kattintson a képre!) az önkormányzat ugyanakkora betűvel van szedve, mint minden más támogató. Sőt, az önkormányzat külön soron szerepel, a logók alatt, a projektet 14,5 millió forinttal támogató Vidékfejlesztési Minisztérium mellett. A szórólapon is olvasható, a plakáton pedig kifejezetten jól látható az önkormányzat.

Az alapítvány elnöke a nélküle lefolytatott tárgyalást alkalmasnak tartja arra, hogy a polgármester más látszatot keltsen, mint amit közösen megbeszéltek. Fábryné dr. Takács Tímea Vígh-Krupla Orsolya polgármesternek írt, együttműködésre ösztönző levele letölthető és elolvasható innen: levél- polgármester asszonynak játszótér-átadás

Palotás József, a Pontes kuratóriumának tagját is meglepte az eset. Mint megkeresésünkre kifejtette, a faluvezetésnek örülnie kellene a fejlesztésnek, megköszönnie kellene a korábbi fejlesztéseket, táborokat és a Pontes közösségépítő munkáját, nem pedig a kákán is csomót keresve megalapozatlan kifogásokat megfogalmaznia a szervezet felé. Közben honlapunk birtokába került a játszótér-átadó ünnepség teljes forgatókönyve. A dokumentumból kiderül, hogy Dubicsné Nagy Anita, aki a lakossági visszajelzések szerint színesen és felkészülten vezette le az ünnepséget, szóról szóra a következőket mondta: “köszöntjük a térség valamennyi polgármesterét, köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat!”

A protokoll szerint a moderátor először az államtitkárt, az országgyűlési képviselőt, a történelmi egyházak képviselőit köszöntötte. Ezt követte az idézett mondat, majd a helyi képviselők köszöntése, a fellépők és fogatosok üdvözlése és végül a megjelent mintegy 600 lakos, résztvevő köszöntése.

Információink szerint a Pontes a faluközpont átadásán piros szőnyeget is hajlandó a Községháza és a felújított park között leteríteni, hogy a sértettnek tűnő polgármestert kiengesztelje.

Gömöry

Címkék: , , , , , , , , ,

2 hozzászólás a(z) “Játszótér-átadás: a polgármester meg nem köszönte, de megsértődött, majd az érintett meghívása nélkül tárgyalta az esetet” bejegyzésre

  1. […] Minden más « Játszótér-átadás: a polgármester meg nem köszönte, de megsértődött, majd az érintett meg… […]

  2. […] Nemesleányfaluban, amely ünnepségen V. Németh Zsolt államtitkár is jelen volt. Hiába, a közismert megsértődésen túl tovább nem lépett a faluvezető. Úgy látszik a Vígh-Krupla-szabályok szerint egy […]