2020. julius 11., Nóra, Lili

Tizenöt nagyvázsonyi gyermek mehet Falkenberge augusztusban, nyelvi táborba

VIDEÓVAL FRISSÍTVE!

Herbert Bauer falkenbergi polgármester és Diénes Melinda Falkenbergben: elkötelezett tanárok, gondosan ápolt kapcsolat, időben megválaszolt levelek és összefogás. Ennyi szükséges ahhoz, hogy 15 nagyvázsonyi gyermek idén nyáron kijuthasson Bajorországba, Oberpfalz-ba, Nagyvázsony testvértelepüléséhez. A program célja a nyelvtanulás, a nyelvtudás elmélyítése. 

Csebi Pogány Péter német nemzetiségi vezető és Szautner Erika iskolaigazgató Karlsbad-ban (Karlovy Vary). A térség német kultúráját is megismerik a diákok

A kijutás célja nem pusztán, sőt, nem elsősorban kikapcsolódás, nyaralás és még csak nem is a partnerség ápolása. Illetve ezek is, de ami legalább ennyire fontos: nyelvtanulás anyanyelvi környezetben, anyanyelvi tanárokkal. Diénes Melinda tanárnő és Szautner Erika igazgatónő régóta tervezgették, majd elhatározták, minden követ megmozgatnak a nemes cél érdekében. Felvették a kapcsolatot Herbert Bauerrel, Falkenberg elöljárójával, Csebi Pogány Péterrel, a Nagyvázsonyi Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) elnökével és mindazokkal, akik szívesen tesznek önzetlenül valamit a gyermekekért, fiatalokért. A legtöbben nyitottan fogadva a megkeresést, segítő kezet nyújtottak a tanárnőknek. Megkezdődött az előkészítés, a szervezés, melynek egyik fontos lépcsője volt az NNÖ támogatása az előkészítő úthoz, amelyen részt vett Antall Lajos német képviselő és Fábry Szabolcs, aki pedig a mikrobuszt biztosította a delegációnak illetve térségi idegenvezetésről gondoskodott.

A kis delegáció Falkengbergben a nyári tábor előkészítésén dolgozott

A társaság így június 1-3. között elutazott Falkenbergbe, ahol megismerkedtek a községgel, a környék látnivalóival, szabadidős lehetőségeivel és az augusztus elején megtartott tábor leendő szálláshelyével, a helyi Katolikus Kolping Egyesület által vezetett Jugendheim-mel, azaz Ifjúsági Közösségi Házzal.

Herbert Bauer nagyon örült a látogatásnak, ahogy mindazon falkenbergiek is, akik találkoztak a küldöttséggel.  Fontos, hogy a két falu ne csak és ne elsősorban hivatalosan, hanem civileken, intézményeken keresztül is megtalálja egymást, élővé tegye a testvér-települési viszonyt – fogalmazott Csebi Pogány Péter és Herbert Bauer a hétvégi program végén, a hazaindulást megelőző rövid, reggeli értékelésen. Úgy látszik, ez a közös cél megvalósul az iskolának és a támogatóknak köszönhetően.

 

NVMA

Kisfilm a falkenberg-i várról (végén néhány kép a többszáz éves sörfőzdéről és a faluról):

Ez a vidám, zenés kisfilm pedig arról tanúskodik, hogy a helyiek (viseletben) hogyan őrzik és reklámozzák fesztiváljukat és népszerűsítik környéküket:

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.