2020. január 28., Károly, Karola

Semmibe vett örökség 2.: bezárt múzeum (mely azonban mégis kinyitott)

KÜLÖNLEGES VIDEÓVAL FRISSÍTVE!

Leverték a lakatot a bezárt múzeumkapuról, ahol többek között 1693-as Nagyvázsony-pecsétnyomó, 300 éves céhládák és céhes zászlók, mai napig működő szövőszék, teljesen berendezett rézműves-műhely találhatóak. A lakat leverői itt azonban nem romboltak, hanem értéket mentettek. Vannak települések, ahol a felsoroltak töredékét is büszkén mutogatnák a turistáknak. Nagyvázsonyban nem így történt. Egy múzeum kálváriáját tárjuk fel ebben az írásunkban. Előre szólunk, a leírt események és szereplők nem a képzelet szülöttei…

A turisták a gazos, ápolatlan udvart látják március óta

Hosszúra sikerült téli szünet után újra kinyitott a nagyvázsonyi tájház. A Pontes Alapítvány és barátai dolgoztak azon, hogy a megdöbbentő hanyagságot követő bezárt állapot után a falu egyik épített és kulturális öröksége ne maradjon gondos gazda nélkül. Az elmúlt esztendőben ugyanis az épület és szívet melengető nagyvázsonyi kiállítási anyaga elhanyagoltan várta sorsának jobbra fordulását.

Legutóbb a várban döbbentünk meg a falu örökségét képező Sedlmayr-kiállítás kezelésével kapcsolatban. Itt írtunk erről. Most pedig a múzeum sorsáról írunk: ugyanis közel 50 év után először nem nyitott ki a Schumacher-ház, hivatalos nevén a Nagyvázsonyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A várhoz igyekvő turisták egy elhanyagolt, szemetes udvar mellett elhaladva döbbenten tapasztalják, a gyönyörű parasztbarokk épület impozáns gádorai, bejárata leláncolva, belakatolva. Néhány nagyvázsonyi és nem nagyvázsonyi, de értékeket szerető és becsülő ember utánajárt a történetnek. Mint megtudták, sokakat zavar, időseket, szomszédok többségét, nem kontár iparosokat, szorgalmas falusi embereket, sőt, a ház egykori tulajdonosainak leszármazottait is, hogy az iparos emlékekben gazdag és azt bemutató kiállításnak (is) otthont adó épület egy év alatt “senki földje lett”. Mi történhetett?

Biztató kezdeti évek

Mint megtudtuk, az állami tulajdonban lévő épületet a Veszprém Megyei Önkormányzat illetve annak intézménye, a Bakony Múzeum üzemeltette éveken át. A megyei önkormányzat 2007-ben adta át a falunak az épületet. Az akkori polgármester, Fábry Szabolcs boldogan jelentette be a testületnek az épület nagyvázsonyi kezelésének lehetőségét, bár akkor is voltak ódzkodók. Nem volt egyszerű átvetetni az épületet és a kiállításokat, de Lasztovicza Jenő megyei elnök, Csebi Pogány Péter nemzetiségi elnök és a nagyvázsonyi képviselő-testület örökséget szerető, becsülő fele végül elérte,  hogy a házat  a Kinizsi Non-profit kft. üzemeltethesse. A cég üzemelteti az ugyancsak állami tulajdonban lévő Kinizsi várat is. A múzeum így – gondolhatnánk –  jó kezekbe került, hiszen a Kinizsi kft. közhasznú tevékenységéből, kivált a megtermelt várbelépőkből és egyéb bevételekből jut a Schumacher-ház üzemeltetésére, gondozására is. Ez egészen a tavalyi évig, 2011-ig úgy tűnt, hogy működő koncepció. A csomagjegyekkel, a DumaVölgy-HumorVár múzeumban megrendezésre kerülő kísérő rendezvényeivel (Alig Színpad-produkciók, új kiállítások) megnőtt a múzeum forgalma és a bevétel-kiadás mérleg is egyenleget mutatott.

A pálos kolostor környezete is gazdátlanságról tanúskodik

2012: elképesztő hányattatás

Mint azt megtudtuk, már tavaly szezon végén gyülekezni kezdtek a hanyagság viharfelhői. A Kinizsi Non-profit kft. megbízott vezetőt kapott Stefanovitsné Sipos Mária személyében. A múzeumhoz korábban alkalmazásba felvett gondnok asszony, Antall Ildikó (aki nagy szeretettel igyekezett a múzeumban helyt állni) balesetet szenvedett. A múzeum néhány napig még nyitva volt önkéntesek segítségével, de a korábbi évtizedekkel szemben nem szeptember végén, október elején, hanem még a nyár folyamán bezárta kapuit. És eljött az előkészítés, majd a nyitás ideje, a tavasz, de a kapuk – ahogy azt bevezetőnkben írtuk – zárva maradtak. Sajnos ezzel együtt elhanyagolttá is vált az épület (ugyanúgy, ahogy például az ugyancsak állami tulajdonú, de önkormányzati kezelésben lévő kolostorrom környezete is szomorú képet mutat).

Miért nem törődik az épített örökséggel a várat üzemeltető non-profit kft – kérdezhetik sokan e sorokat olvasva. Tudni kell, hogy időközben, a 2011-es szezon végétől a non-profit kft-nek új vezetője lett. A nagyvázsonyi testület másodszori szavazással Vígh-Krupla Orsolya új polgármester választottját, a Balaton-partról feljáró Barabás Borbálát nevezte ki a várat és a múzeumot üzemeltető cég élére. A sajátos és sokakat megdöbbentő kinevezéséről itt írtunk honlapunkon. Mint kiderült, Barabás Borbála 2012 januárjában bent járt az állami tulajdonjogokat gyakorló MNV Zrt. veszprémi irodájában, ahol kifejtette, a múzeum nem nyereséges. Miközben a vár vezetője milliós költségeket tervezett marketingre, külsősök foglalkoztatására és “kiállítás-átrendezésre” (cikk a cég idei terveiről itt olvasható), a nagyvázsonyi iparos és kulturális örökséget ápoló múzeum így gazda és kezelő nélkül maradt. Zárva maradt az épület közel öt évtized után.

Őrízni értékeket - napi feladat

Ha a múzeum közelében laknék, mint az iparos felmenőkkel és nagyvázsonyi ősökkel oly’ sokszor büszkélkedő polgármester asszony, biztos nem tudnám elnézni, hogy a gyönyörű épület zárva legyen, gazdátlanul árválkodjon – fogalmazott Varga Emese, kulturális szakértő, muzeológus, aki egy Veszprém megyei középiskolás csoporttal látogatta volna meg a Schumacher-házat. Nem tudta ezt elnézni egy helyi lokálpatrióta csoport sem, élén a Pontes Alapítvánnyal – fogalmazott Fábryné dr. Takács Tímea portálunknak. Utánajártunk annak, hogy ez a gyönyörű és értékes épület miért van zárva, hogyan lehetséges, hogy ilyen állapotban van udvara, környezete. Mikor megtudtuk, hogy az épület a falu cégének nem kell, az MNV pedig szívesen bérbe adná, akkor helyi segítőkkel, lelkes nagyvázsonyiakkal úgy döntöttünk, nekünk fontos ez az örökség, meg kell azt menteni és őrizni illetve be kell mutatni a turistáknak. Hála Istennek, többen jelezték, hogy nem csak egyetértenek, hanem szívesen segítik is ötleteikkel, együttműködésükkel a gondolatot. Az MNV-nél így erre a nyárra megpályáztuk és megkaptuk a Schumacher-házat – fogalmazott a civil szervezet vezetője.

A Kinizsi non-profit kft. sajátos felirata és a lánc napokon belül lekerül az ajtóról

Már idén újdonságokat tervez  a múzeum-mentő csapat

 A múzeum-mentőknek sok a teendőjük, meg kell szüntetni a rendetlenséget, például  tavalyi Kinizsi kft-s számlatömböt is találtak a kulcsátvételkor a rendetlenül hátrahagyott irodahelyiségben. Az alapítványnak a múzeumért bérleti díjat kell fizetnie az állam felé, fizetnie kell az alkalmazottat is és gondoskodni kell szakmai vezetésről is. Az alapítvány ezért nem csak a múzeumbelépők befolyt összegeire, hanem egyedi programok, különleges események bevételeire is számít,  hogy rentábilisan tudja a Schumacher-házat karban tartani, nyitva tartani és új vendégeket vonzani a házhoz. Sándor Zsuzsanna segítségével és vezetésével ügyes és kreatív dolgok születhetnek meg a tájház szobáiban, udvarán. Tervezik, hogy lesz helyi termékek standja, különleges és igényes ajándék tárgyakat vásárolhatnak a látogatók, de aki szereti az igazán egyedi dolgokat, az is megtalálja számítását, például a helyi termelőknél készült, de a múzeum saját címkéjével ellátott borok között is válogathat majd. A látogatók minden belépőhöz egy pohár helyi szörpöt vagy fröccsöt kapnak majd. Az alapítványnak és a tájháznak lesznek saját programjai is, cigányzenés és népzenés vacsoraestek, vidámság-programok, lovas kocsis körséták kóstolókkal, múzeum-mentő egyedi attrakciók, különleges események. A szervezőket azzal az ötlettel is megkeresték helyi fiatalok, hogy egy-egy különleges sporteseményeket kivetítsenek az udvaron, ezzel is látogatókat vonzanak a múzeumhoz. Az első különleges programról itt található beharangozó, kedvcsináló.

A legfontosabb most, hogy idén méltóképpen üzemeljen a múzeum – fogalmazott Fábryné. Keressük, szívesen fogadjuk a megkereséseket, együttműködni szándékozó helyi és környékbeli kézműveseket, termelőket. A ház programjait az érdeklődők megtekinthetik – egyenlőre a www.nagyvazsonyma.hu/nmn oldalon illetve várjuk telefonon is a partnereket a 20-5107759-es számon.

A ház tehát egyenlőre megmenekült a “nyűg nekünk ez az épület” mentalitástól. Lelkes és a múzeum jövőjében hinni tudó emberek igyekeznek új életet lehelni az 1825-ben épült falak közé. Mi pedig folytatjuk sorozatunkat. Hamarosan…

NVMA

Az itt található kisfilm (1979, Másfél-millió lépés Magyarországon) 28:00-ik percétől bájos képekkel mutatja be a Schumacher-házat!

Címkék: , , , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Semmibe vett örökség 2.: bezárt múzeum (mely azonban mégis kinyitott)” bejegyzésre

  1. […] azt másik Hónap témája írásunkban is jeleztük, a várat üzemeltető kft. idén nem nyitotta ki a nagyvázsonyi néprajzi múzeumot. Sem az […]