2020. julius 6., Csaba

A Pontes átadta a felújított településközpontot

Álljanak fel az emberek a fotelekből, karos székekből és menjenek közösségbe és építsenek közösséget illetve közösséggel értékeket – hangsúlyozta Csizmadia László, a Civil Együttműködés (CET) elnöke június 14-én, Nagyvázsonyban. A Balaton-felvidéki településen a Pontes Alapítvány és önkéntesei, civil partnerei játszóteret építettek valamint megújították a településközpontban lévő parkot. Ez utóbbinak volt átadó ünnepsége a faluban.

 A nagyvázsonyi ifjúsági és közéleti szerveződés minderre a LEADER-programból nyert 14 és fél millió forint támogatást, de számos társadalmi munka valamint közösségi értékekre épülő kulturális és lovas program egészítette ki a másfél éven át tartó építkezést illetve annak kísérő rendezvényeit. Az alapítvány 8 éve működik a településen, ez idő alatt a Kárpát-medence különböző pontjain megrendezett falusi, ifjúsági táboraiban mintegy 500 fiatal, ösztöndíj-programjaiban pedig közel 100 fiatal volt eddig érintett.

Csizmadia László, Sárvári Csaba és Fábry Szabolcs vágják át a szallagot

A legutóbbi, településfejlesztési projektet lezáró ünnepség díszvendége, Csizmadia László ünnepi beszédében kiemelte, hogy számít CET  leányfalui fórumán is részt vevő nagyvázsonyi közösség munkájára a Civil Összefogás Mozgalomban is, különösen a Kárpát-medencei ifjúsági és falusi akciókban. A közösségi életet élő embertől nem lehet elvenni jövőjét, hazáját – tette hozzá beszédében a CET elnöke. Sárvári Csaba, a megyei közgyűlés tagja, választókerületi alelnök köszöntőjében gratulált a szervezet munkájához és hangsúlyozta, hogy a falvak jövőjét, megmaradását az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések jelentik. Fábry Szabolcs, az alapítvány képviselője ismertetőjében kiemelte, hiszi, hogy minden értékteremtő program olyan mint a vízbe dobott kavics. Ha nincsenek akadályok, annak hatása, hullámai eljutnak a partig. Nagyvázsonyban ez azt jelenti, hogy a településközpont megújításával és az átadott játszótérrel elindult az a gondolkodásmód, amely építeni, gyarapítani akar és ez a gondolkodásmód el fog érni a „partig”, a falu legszélső házaihoz is. A kivitelező Ilonamalom nevében Pikó Gizella kertészmérnök vette át a Pontes ajándékát, egy ültető ásót és egy nemzeti színű boxkesztyűt a további küzdelmekhez, sikerekhez.

Az ünnepségen közreműködött a helyi néptánccsoport óvodás csapata valamint modern táncosok és cserkészek színesítették a rendezvényt. Az átadót követően a díszvendégek, helyiek és érdeklődők megtekintették a nagyvázsonyi Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, melyet a Pontes mentett meg idén a bezárástól és üzemelteti azt az idei nyáron. A rendhagyó múzeumlátogatást fórum követte, ahol a térség civil szervezetei, német nemzetiségi vezetői  találkoztak beszélgettek karos székben, fotelben Csizmadia Lászlóval, Sárvári Csabával és Fábry Szabolccsal arról, miként, mikor és mivel kell legközelebb felállni a karos székből valami jó ügy érdekében.

www.polgarportal.hu nyomán

A játszótér-átadásról korábban itt tudósítottunk. A Polgárportál eredeti cikke itt nézhető meg.

Címkék: , , , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “A Pontes átadta a felújított településközpontot” bejegyzésre

  1. […] szét ismeretlenek. Most, a főtér és játszótér-átadásokat követően (ezekről itt  és itt számoltunk be) ugyanitt a projekt leírását tartalmazó (kötelezően kitett táblát) […]