2020. julius 10., Amália

Kik a valódi kórházmentők Tapolcán?

Büntetőfeljelentést tesz a rendőrségen a tapolcai kórház vezetősége állami vagyon rongálása miatt, mert ismeretlenek a Deák Jenő Kórház struktúraváltása miatti tiltakozásul lakatokat helyeztek el a kórház kerítésén – közölte Flórián Csaba ügyvezető igazgató a város honlapján. A térségünkben lévő kórház állítólagos “megszüntetése” miatt már több demonstrációt tartottak a városban, legutóbb másfél hete hétfőn a “lakatosok”. Azonban politikai pánikkeltés zajlik az igazgató szerint.

Flórián Csaba közölte: a vezetőség értetlenül áll a “kórházmentők” legújabb tette előtt, mert a szervezők eddig megkímélték az intézményt a politikai színezetű akcióiktól. Most ismeretlen tettes ellen az állami vagyon rongálása miatt tesznek feljelentést. Megjegyezte: az a kérdés, hogy a szervezőket a pánikkeltésért, a lakosság folyamatos félrevezetésért, a kórház erkölcsi hitelének rontásáért ki vonja majd felelősségre. Az alábbiakban közöljük a kórházvezetés hivatalos álláspontját:

Flórián Csaba igazgató: politikai hangulatkeltés zajlott a kórházzal szemben

A Tapolcai Dr. Deák Jenő Kórház-rendelőintézet vezetősége értetlenül áll a “kórházmentők” legújabb akciója előtt. A szervezők eddig megkímélték a kórházat attól, hogy politikai színezetű akcióik színteréül használják. Minden fórumon elmondtuk, leírtuk, hogy a tapolcai kórházat érintő egészségügyi struktúraváltás, közel másfél éve tartó folyamatos szakmai konzultációt követően jutott el a végső döntés szakaszába. A tervezés során elemzésre kerültek a fekvőbeteg ellátás betegforgalmi adatai,  a beavatkozások, a beteg utak. Évente átlag 750 sebészeti műtétet végeztünk Tapolcán, ezeknek csupán 8%-a történt ügyeleti időben (négynaponta egy műtét!). Az elvégzett műtéteket elemezve megállapítható hogy az esetek jelentős részében, ezek egynapos beavatkozások keretén belül is elvégezhetők. A bonyolultabb műtétek esetében a beteg érdeke, hogy jól felszerelt, műszerezettségében korszerű kórházban kerüljön ellátásra!

A belgyógyászati betegek esetében a helyzet hasonló: 80% -uk krónikus fekvőbeteg ágyon vagy járóbetegként, nappali kórház keretén belül is ellátható. A sürgős belgyógyászati betegségek, mind az agyi katasztrófák és szívinfarktus, eddig sem Tapolcán kerültek ellátásra, hanem Veszprémben és  Balatonfüreden. A belgyógyászat ma már egy specializálódott szakma. Kórképek nagy része szakma specifikus osztályokon kerül ellátásra: kardiológiai, diabetológiai, gasztroenterológiai, nefrológiai osztályokon.

A betegutak szervezésében az elsődleges szempont, hogy a beteg a legjobb ellátást biztosító intézménybe kerüljön! Emlékeztetnénk mindenkit, hogy eddig is Ajkán történt a betegek ellátása a sürgősségi osztályon (SBO), baleseti sebészeten, ideggyógyászaton, gyermekgyógyászaton, szülészet-nőgyógyászaton, valamint ott végezték a CT vizsgálatokat is. A többi szakmákban sincs változás. Magasabb progresszivitási szinteken az ellátás a Veszprém megyei kórházban történik.

Ügyeleti ellátás tekintetében, a sebészeti ambulancián továbbra is 24 órán keresztül fogadjuk a betegeket szakorvosokkal, röntgen, ultrahang, labordiagnosztikai háttérrel!

A háziorvosi ügyelet számára, belgyógyászati konzíliumi lehetőség áll rendelkezésre. Az OMSZ által felügyelt egykapus ügyeleti rendszer jelenti a garanciát arra, hogy mindenki a megfelelő szakmai ellátásban részesül majd. Nem kis eredmény az, hogy a kórház – mint a város egyik legnagyobb munkáltatója – létszámleépítés nélkül oldotta meg a funkcióváltást! Kórház bezárásáról nem lehet beszélni olyan esetben, amikor közel egymilliárd forint áramlik majd egészségügyi fejlesztésre a kórházba, sokkal inkább a megmentéséről.

A Kórház vezetése ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tesz állami vagyon rongálása miatt a városi Rendőrkapitányságon! De kérdés, hogy az akciók szervezőit a pánik keltésért, a lakosság folyamatos félrevezetésért, a kórház erkölcsi hitelrontásáért  ki vonja majd felelősségre?

dr. Flórián Csaba ügyvezető igazgató

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.