2020. julius 10., Amália

Országos napilap járt utána a megdöbbentő nagyvázsonyi örökségkezelésnek

A Magyar Hírlap munkatársai jártak utána, hogyan történhetett meg az országos hírű építész, Sedlmayr-kiállítás lebontása illetve maradhatott zárva a Néprajzi Múzeum. Szilléry Éva oknyomozó újságíró cikkéből kiderül, hogy neki sem nagyon akarnak nyilatkozni a nagyvázsonyi illetékesek. De az a zavaros állítás elhangzik Barabás Borbálától, a Kinizsi Vár ügyvezetőjétől, hogy az “új koncepcióban” már szerepel az örökségvédelmi hivataltól (KÖH) kapott kiállítás méltó elhelyezése. Ez az állítás több sebtől vérzik: a Kinizsi vár legújabb, testület által elfogadott koncepciója arról ír, hogy a “kiállítás levételre került”. Másfelől a KÖH munkatársai által elkészített és a várkápolnában elhelyezett kiállításnak aligha lehet méltóbb helye, mint az a hely, ahova azt a szakemberek megálmodták, megtervezték és megépítették.

Hírportálunk az itt olvasható cikkekhez egy sort sem tesz hozzá, azokat szóról szóra közöljük. A híreket átvette az MTI, a hradó.hu és több hírportál is.

Bezárt kiállítás, becsukott céhládák

Kérdések. Remény van arra, hogy a tájházat újra átveszi a Pontes Alapítvány, így legalább az látogatható lesz  Nagyvázsonyban. Indokolás nélkül zárta be a nagyvázsonyi Kinizsi-várba szervezett, Sedlmayr János építész munkásságát bemutató kiállítást a várat üzemeltető cég.Érdeklődésünkre nem kaptunk választ arra, miért nem látható a továbbiakban a kiállítás, mint ahogy arra sem, miért hanyagolták el bő fél évig a település tájházmúzeumát.  A szervezők és az utódok is értetlenül állnak a döntés előtt, amely szerint a Sedlmayr János építész munkáját bemutató tárlatot bezárták a Kinizsi-várban. A képviselő-testület még feb­ruárban értesült az önkormányzat 97 százalékos tulajdonában lévő Kinizsi Nonprofit Kft. döntését tartalmazó határozatáról. A nyolc esztendeje meghalt Sedlmayr János neve fogalom az építészetben. Az alkotó egész életében a műemlékek védelméért dolgozott, egyebek mellett nevéhez fűződik az ország több épített örökségének és műemlékének felújítása. Nagyvázsonyban ő vezette és tervezte a vár rekonstrukciós munkálatait, és neki köszönhető, hogy Kinizsi vára az ötvenes évek végére látogathatóvá vált.

A kiállítást, amelyet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) pályázati forrásból készíttetett el, már láthattak az érdeklődők: elsőként az egyik legrangosabb európai szakmai programon a budai várban. A község korábbi polgármestere, Fábry Szabolcs érdeme, hogy a rangos gyűjtemény később Nagyvázsonyba kerülhetett. A kiállítást az azóta Balatonfüredre költözött DumaVölgy-HumorVár rendezvényen nyitották meg két éve. Ezen mások mellett megjelentek a KÖH vezető szakemberei, valamint a Sedlmayr család tagjai is. A KÖH elnöke meleg hangú levélben köszönte meg az együttműködést a község volt polgármesterének a tárlat megnyitójára írt levelében. Fábry Szabolcs volt polgármester lapunknak arról beszélt, az építész családtagjai megdöbbenve értesültek a kiállítás idei bezárásáról. „Egy építész-jogász hölgy szerint az apósa munkásságának emléket állító kiállítást az ország számos helyén örömmel fogadták volna, hiszen a soproni Fabricius-háztól Kőszegen, Budapesten át Egerig lehetne sorolni a középkori műemlékeket, ahol a bencéseknél érettségizett, a műegyetemen diplomát szerzett Sedlmayr János vezette a munkálatokat” – idézte fel az alkotó hozzátartozójának szavait Fábry.

Szerettük volna megtudni, mi indokolja, hogy a község életében és a hazai építészetben is meghatározó jelentőségű építész munkáit nem mutatják be az arra leginkább méltó helyen, de lapunk megkeresésére nem kívánt nyilatkozni Barabás Borbála, a Kinizsi Nonprofit Kft. vezetője. Barabás arra sem felelt, miért hanyagolták el és tartották zárva a látogatók előtt a nagyvázsonyi műemléki tájházat, amely páratlan értékű rézműves- és iparművészeti gyűjtemény otthona. Utóbbi helyzet megoldódni látszik, hiszen remény van arra, hogy az épületet korábban működtető Pontes Alapítvány „kezelésbe veheti” a házat, tagjai azon dolgoznak, hogy a hónapok óta zárva tartó épület megnyíljon, és gondos gazdára leljen. Így – többek között – az 1693-as pecsétnyomót, háromszáz éves céhládákat bemutató, az ország egyetlen rézművesműhelye is megnyílik hamarosan a látogatók előtt. Megtudtuk azt is, hogy a tárlat mellett egyedi programok, különleges események befogadóhelyeként is működne a jövőben a tájház.

Szilléry Éva

A Sedlmayr-családot kikerülték

Nagyvázsony. Új helyszínt keresnek a tárlatnak. Szomorúan vette tudomásul Sedlmayr János Ybl Miklós-díjas építész családja a nagyvázsonyi Kinizsi-várban berendezett tárlat bezárását, amelyről tegnapi számunkban adtunk hírt. Jelenleg az új helyszín kijelölését várják az alkotó hozzátartozói.Lapunk tegnapi számában írtunk arról, hogy a nagyvázsonyi Kinizsi-várban Sedlmayr János építész munkásságát bemutató kiállítást a várat üzemeltető cég bezárta. Sedlmayr neve fogalom az építészetben, a kiállítás megszervezését ezért is támogatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH). Az alkotó egész életében a műemlékek védelméért dolgozott, az ország több műemlék-felújítását végezte, mások mellett Nagyvázsonyban ő tervezte meg és vezette a vár rekonstrukciós munkálatait. Az építész fia, Sedlmayr János, cikkünk kapcsán a távirati irodának elmondta, a család megkérdezése nélkül, a hivatalos indoklás szerint a tárlat „levételre került”. Közlése szerint azért adták át a kiállítás anyagát, mert az önkormányzat a KÖH-hel állandó tárlat megrendezésére szerződött. A polgármesterrel és a várat üzemeltető céggel azóta egyeztetések folynak az új helyszín kijelöléséről, amennyiben ez záros határidőn belül nem történik meg, visszakérik az életművet bemutató dokumentumokat – tette hozzá.

A várat üzemeltető nonprofit kft. ügyvezető igazgatója, Barabás Borbála – aki megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni lapunknak – az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Sedlmayr-kiállítás áthelyezését a Kinizsi-vár új kiállítási koncepciója tartalmazta. Az egyeztetések miatt májusban megkeresték a KÖH munkatársát, mivel az anyag a hivatal tulajdonát képezi. Tájékoztatása szerint a hivatalos levelezésnek köszönhe­tően a következő héten érkezik Nagyvázsonyba Máté Zsuzsanna, a KÖH munkatársa Sedlmayr János özvegyével együtt, hogy a kiállítási anyagot új helyre vigyék. A nagyvázsonyi várkapitány visszautasította a sajtóban megjelent rosszindulatú megjegyzéseket, amelyek szerint „kegyeletsértő” magatartással viseltetne az emlékkiállítás iránt. „Továbbra is az a célunk, hogy a kulturális örökségeinket méltóképp védjük, vendégeinknek lehetőséget biztosítsunk a kultúra, a történelem megismerésére” – írta Barabás Borbála.

Sedlmayr János Ybl-díjas építész, műemlékvédő szakember 1955-ben a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán kapott diplomát. Műemlékvédelemmel foglalkozott, elsősorban helyreállítások tervezésével. Körülbelül nyolcvan műemlék-helyreállítást, néhány új épületet tervezett, számos elméleti rekonstrukciót készített elpusztult műemlékekről. Főbb helyreállításai közé tartozik a kőszegi Jurisics-vár, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, a soproni Fabricius- és Tábornok-ház, a visegrádi lakótorony, a hidegségi rotunda, a budapesti Hilton Szálló műemléki területe, a tari római katolikus templom, a hédervári kastély, az erdőtarcsai kastély, az ozorai vár.

MH-összeállítás
Az eredeti cikkek innen letölthetőek:

Címkék: , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.