2020. julius 10., Amália

Gyűrűt kapnak a fiatal gólyák

KÉPGALÉRIÁVAL

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Veszprém megyei csoportja a napokban elektromos szolgáltatóval közösen gyűrűzi meg a fehér gólyákat. Az egyesület munkatársai ezen a héten látogatják meg Veszprém megyében az idén született fehér gólyafiókákat, így a Nagyvázsonyban született példányok sem maradnak gyűrű nélkül.

Szelle Ernő (fotó: Balaton.vehir.hu)

A Balaton.vehir hírportál cikkében Szelle Ernő, “megyei gólyakoordinátor” elmondta hírportálunk munkatársának, hogy a tavalyi évhez képest csökken a fiókák száma, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy amíg az elmúlt években fészkenként legalább három fiókát neveltek a szülők, addig az idei évben ez a szám három alá csökkent. Ami azzal magyarázható, hogy egyre csökken a szárazság miatt a gólyák – és vízi madarak – élettere, egyre kevesebb apró hüllőt és egyéb élelmet találnak a madarak.

Azért is fontos a fehér gólyák meggyűrűzése, mert így elsősorban a madarak vonulását és a szaporulatot követhetjük. Két évvel ezelőtt Ősiben meggyűrűzött gólyafióka 2011-ben Algériában egy magas feszültségű villanyvezetéknek repült és elpusztult – fogalmazott Szelle Ernő.

A szakemberek kosaras daruval közelítik meg a magasan lévő fészket. Fotó: Balaton.vehir.hu

Hazánkban mintegy 5500 fehérgólyapárt tartanak nyilván, ami jelentős csökkenést mutat az elmúlt évtizedek adataihoz képest. Azért is lényeges a gólyák megjelölése, mert az első 2-3 évben az Afrikába vonult, hazánkban született gólyák nem hagyják el Afrikát, csak idősebb korukban térnek vissza hazánkba. A megjelölt gólyák adatait minden esetben naplózzák.

Az eseményről további képek tekinthetőek meg a hírportál különös és érdekes fotóival az alábbi képgalériában.

Beke G. László

(Balaton.vehir.hu)

 

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.