2020. augusztus 3., Hermina

Családiasabb lesz a Művészetek Völgye

Két település, Kapolcs és Taliándörögd ad otthont a 22. Művészetek Völgye kulturális fesztiválnak július 27. és augusztus 5. között. Márta István fesztiváligazgató szerint az idén visszatér a családiasabb hangulat.
A fesztiváligazgató az idei rendezvényről kiemelte: fokozottabban össz­pontosítanak a családosokra és a gyermekekre. A programokat ezúttal is udvarokba szervezik. A Művészetek Hölgye idén is Palya Bea lesz, aki tíz napon át várja vendégeivel a közönséget. Fellépnek a Snétberger Zenei Te­hetségközpont diákjai, Snétberger Fe­renc gitárművész, Gryllus Dorka szí­nész-énekes, Dresch Mihály dzsessz­zenész, Szokolay Dongó Balázs népzenész, a StereoPartizan együttes, a Szőke Nikoletta Trió és mások. Má­sodszorra rendezik meg a Kaláka Vers­udvart, amelynek a Kaláka együttes mellett Lackfi János költő lesz a házigazdája. Gryllus Dániel, a programok egyik szervezője kiemelte: augusztus 4-én itt mutatják be a Hangzó Helikon sorozat új darabját, amelyet Ferenczi György és a Rackajam készített Gé­recz Attila verseiből. A Kaláka Vers­udvar vendége lesz továbbá Kányádi Sándor költő, Malek Andrea színész-énekesnő és Korpás Éva népdalénekes, a Szélkiáltó együttes, Novák Já­nos zeneszerző, Sza­bó T. Anna költő, Szirtes Edina Mókus énekes, Kis Judit Ágnes költő meg Bognár Szilvia és zenekara is.
Tíz nap alatt tíz különféle koncert lesz hallható a Kapolcsi Hobo Klub­ban – emelte ki Földes László, megje­gyezve, hogy a programot Póka Egon basszusgitárossal együtt szervezik. El­mondta: a koncerteken hallhatóak majd Rolling Stones-, Doors-, Jimi Hendrix-dalok magyarul, megzenésített Viszoc­kij-versek és a Vadá­szat-album dalai is. Ezenkívül lesznek versfelolvasások, beszélgetések, filmvetítések is. A vendégek közül Földes László kiemelte Tátrai Tibor gitárost, Ferenczi György énekes-szájharmonikást és Fekete-Kovács Kornél zeneszerzőt.
A kapolcsi Óvodakert ad otthont a BluesPot nevű helyszínnek, ahol a bluesból, a rockból táplálkozó és építkező zenekarok lépnek fel. A Művé­szetek Völgyének vendége idén a Ka­posvári Egyetem Művészeti Kara is, az ő programjaikkal Taliándörögdön az Új Iskolában és környékén lehet találkozni. Márta István ezek közül a tervezett fényfestést és a pajtaszínházat említette.

2007-2011 között Nagyvázsony a Dumaszínházzal, mint Völgytornác vett részt a fesztiválon

A kapolcsi katolikus templomban tartják a komolyzenei koncerteket, amelyekről Kállay Gábor, az Excanto Együt­tes művészeti vezetője tájékoztatott. A programok közül kiemelte a régi zenei hangszerekről szóló előadásokat. Mint fogalmazott, idén a pénzhiány miatt csak kamarazenei produkciókat hívhatott meg a fesztiválra. A fellépők között megemlítette a Marqiuse Együttes barokk kosztümös koncertjét, a Tercina együttes, illetve a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes koncertjét.
Márta István hangsúlyozta, hogy az idén is számos természetjáró program színesíti a kínálatot Művészetek Zöldje néven. Vigántpetend helyett Kapolcs­ban lesz az országos fazekas- és keramikustalálkozó, emellett a Magyar Írószövetség is tíz napig a fesztivál vendége lesz. Újdonság, hogy idén először megrendezik a kapolcsi „közös piacot”, amelyen helyi termelők portékáit lehet megvásárolni.
Pulán, Öcsön és Monostorapátiban nem lesznek Művészetek Völgye programok és a Dumaszínház Füredre költözésével Nagyvázsonyról sem lehet már úgy szólni, mint a Völgy Tornáca.
A családiasabb és visszafogottabb rendezvénysorozat dacára idén is sok látogatóra számít a völgy, a felsorolt eseményeken túl a rendezvénysorozat keretében mintegy 50 képzőművészeti kiállítást is rendeznek.
3szek.ro

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.