2020. augusztus 9., Emõd

Hatósági felszólítást kapott a körjegyző

Több pontban is sértette a személyes adatkezelés szabályait az a kérdőív, amelyet Vigh-Krupla Orsolya polgármester aláírásával küldtek ki a lakóknak 2012. március végén. A kérdőív a vár körüli utcák forgalmi rendjéről tudakolta a lakók véleményét, de a község polgárainak személyes adatainak szabálytalan kezelése miatt Henn Ferencné körjegyző felszólítást kapott dr. Péterfalvi Attilától, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának elnökétől. A szakmailag és hatóságilag is komoly elmarasztalás pikantériája, hogy a beérkezett véleményeket végül figyelembe sem vette az önkormányzat. 

Henn Ferencné körjegyző

Korábban ebben a cikkünkben foglalkoztunk a nagyvázsonyi hivatal körjegyzőjének szakmailag hiányos intézkedéseivel. A legutóbbi és legnagyobb vihart kavart ügyben már nem csak a sajtó, hanem a hatóság is írt. Ez utóbbi nem cikket, hanem hatósági felszólítást. Péterfalvi Attila elnök hatósági úton, június 28-i levelében szólította ugyanis fel Henn Ferencnét, az önkormányzat törvényes és szabályos működéséért felelős körjegyzőjét, hogy a jövőben tartózkodjon az adatvédelmi jogszabály (2011. évi CXII. törvény – Infotv.) megsértésétől. A körjegyző illetve az önkormányzat kérdőíve az Infotörvény 4. §-ának 3 bekezdését, a 20§-átnak pedig két bekezdését sértette meg. A hatóság elnöke felkereste a polgármester asszonyt és a körjegyzőt is és megállapította, hogy a fenti adatkezelési és adatminimumra vonatkozó szabályok megsértése helyett szerencsésebb lett volna sorszámozott kérdőívvel kikérni az érintett lakók, ingatlantulajdonosok véleményét. Ehelyett a kérdőív nem adott tájékoztatást a kötelezőségről, jogorvoslatról, az adatkezelés módjáról, a titkosság megőrzésének mikéntjéről, felesleges adatokat kért be és megkérdőjelezhető a kezelés biztonsága is – következtethető  Péterfalvi leveléből. Az adatkezelés megsértése akár milliós nagyságrendű büntetéssel is sújtható. A hatóság elnöke a legenyhébb jogkövetkezmény kivetésével, felszólítással élt Henn Ferencné körjegyző irányába.

Péterfalvi Attila: felszólítottam a körjegyzőt, hogy a jövőben nagyobb körültekintéssel járjon el

Mint az ombudsman tájékoztatójában írja, “felszólítottam a körjegyzőt, hogy a jövőben nagyobb körültekintéssel járjon el és maradéktalanul tartsa be, különösen az adatkezelésre vonatkozó jogszabályokat“.

Az ügy “pikantériája”, hogy az ominózus kérdőívet hiába töltötte ki az érintett ingatlantulajdonosok mintegy fele és küldte vissza; illetve hiába kérte a visszaküldők kétharmada, hogy ne változtassák meg a várnegyed forgalmi rendjét, az önkormányzat képviselő-testülete nem vette figyelembe a nagy többség óhaját (erről itt írt hírportálunk). Az intézkedésnek köszönhetően jelentősen visszaesett az érintett terület fogyasztói forgalma az árusítóhelyeken, múzeumban, vendéglátó-egységekben – vallják többen az érintettek közül. Az Infotörvényt öt területen is sértő kérdőív egyik súlyos hibája az ötből egyébként éppen a jogorvoslat lehetőségének elmulasztása volt.

NVMA

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Hatósági felszólítást kapott a körjegyző” bejegyzésre

  1. […] ombudsman hivatalától kapott hatósági figyelmeztetést a törvényesség nagyvázsonyi őre (cikkünk erről itt olvasható). Most az a furcsa, hogy közel két évvel a jelölés után jutott eszébe Henn Ferencnének, […]