2020. augusztus 7., Ibolya

Hiány lehet takarmányból

Közepes mennyiséget, hektáronként három tonna őszi árpát takarítottak be Veszprém megyében, szálas takarmányból pedig biztosan hiány lesz – mondta Boros Gábor, a Veszprém Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója. Aki nem termelte meg magának a szalmát és a szálastakarmányokat, gondban lehet az állatok ellátásával.

Az őszi árpa 75 százalékát, 4075 hektáron már betakarították, a termésátlag valamivel több mint 3 tonna volt hektáronként, ami közepes termésnek számít és alatta marad a 3,2-3,3 tonnás előzetes becsléseknek. A 30 ezer hektáron termesztett őszi búzának eddig mintegy 10 százalékát takarították be a gazdák 2730 hektáron, a termésátlag 3,5 tonna hektáronként, ami szintén közepes hozam.

A hegyvidékeken is kevés a szálas takarmány. "Szénacsinálás" Erdélyben

A repcében nem csalódtak a gazdák, a több mint 11 ezer hektár 30-35 százalékát betakarították, a termésátlag pedig 2 tonna felett van – előzetesen 2 tonna alá várták a termést – sorolta Boros Gábor. Az MTI-nek megjegyezte: a hozamok nem töltötték el optimizmussal a gazdálkodókat, őszi árpából és őszi búzából nagyobb mennyiséget vártak, de az aszályos, száraz időjárás, valamint a fagyok nem kedveztek a növénytermesztőknek.
Boros Gábor szólt arról is, hogy az állattenyésztők szalma- és szálastakarmány-hiányról számoltak be, ami a rapszodikus időjárás következménye. Aki nem termelte meg magának, gondban lesz a takarmányozással.

Nagyvázsony térségében az árpa szintén közepes mennyiségű lesz, míg a szálas takarmány kifejezett gyengén terem az idén,. A korábbi időszakokkal szembeni hektáronkénti 4-5 bála széna-, lucerna idén várhatóan hektáronként pusztán 2 bálát terem  – mondta el kérdésünkre László Botond, a nagyvázsonyi mezőgazdasági kft. agronómusa.

ivp

 

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.