2020. március 30., Zalán

Két év után kapcsolt a körjegyző… – és megszűnik a Német Nemzetiségi Önkormányzat

A hónap témája (további friss írások ezen cikk alatt olvashatóak)

Közel két esztendővel a képviselő-jelölés és választás után jött rá Henn Ferencné körjegyző, hogy a német nemzetiségi önkormányzat egyik képviselője nem is lehetne igazából nemzetiségi képviselő. Erről a felfedezéséről értesítette az érintett Fábryné dr. Takács Tímeát, akinek visszalépésével megszűnik a német testület. A két év utáni megvilágosodás akkor érte a körjegyzőt, amikor Fábryné élve jogával beült a testületi ülésekre és kínos kérdéseket tett fel a várat üzemeltető non-profit kft. ügyvezetőjének. A nemzetiségi önkormányzat megszűnésével évi mintegy 2 millió forint esik el Nagyvázsonytól.

Fábryné dr. Takács Tímea (képünkön) összeférhetetlenségét két évvel ezelőtt kellett volna jeleznie Henn Ferencné körjegyzőnek

Tájékoztatom, hogy az ön állása, munkaköre összeférhetetlen a nemzetiségi képviselőséggel – írta le 2012 júniusának derekán megállapítását Henn Ferencné nagyvázsonyi körjegyző Fábryné dr. Takács Tímeának. Valóban, az államkincstár igazgatósági jogtanácsosa nem lehet nemzetiségi képviselő, szószóló – erősítette meg Wágenhoffer Kornélia, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, így Fábryné lemond nemzetiségi testületi tagságáról. Ezzel viszont augusztus 2-tól megszűnik a nemzetiségi önkormányzat, hiszen az Schumacher Józsefné korábbi távozásával két főre apad, döntésképtelenné válik – számolt be portálunknak Csebi Pogány Péter elnök.
A több, mint egy évtizede Csebi Pogány elnökletével sikeresen és hatékonyan működő nemzetiségi önkormányzat megszűnésével évi mintegy 2 millió forint nem érkezik be Nagyvázsonyba, amely rendszerint a helyi nemzetiségi programokra, nemzetiségi akciókra és a nemzetiségi kultúrát is hivatalosan ápoló intézményekhez került. Ez önmagában szomorú.

A megszűnő német önkormányzathoz kötődik a két nagy sikerű könyv is, melyben Nagyvázsony töbszáz archív fotóját gyűjtötte össze Csebi Pogány Péter elnök

Ahogy szomorú a váratlan “megvilágosodás” is –  nem először fordul elő a jogi kérdésekben hibázó körjegyző esetében (írásunk erről itt tekinhető meg), hogy nem jól vagy későn értelmezi a jogszabályokat. Legutóbbi bakijáért (adatvédelem szabálytalan kezelése) Péterfalvi Attila ombudsman hivatalától kapott hatósági figyelmeztetést a törvényesség nagyvázsonyi őre (cikkünk erről itt olvasható). Most az a furcsa, hogy közel két évvel a jelölés után jutott eszébe Henn Ferencnének, hogy Fábryné nem lehet nemzetiségi képviselő. Pont akkor, amikor Fábryné élve nemzetiségi képviselői jogával, beült arra a testületi ülésre, ahol a Kinizsi Várat üzemeltető non-profit kft számolt be tavalyi működéséről. A képviselő asszony kínos kérdéseket tett fel Barabás Borbálának, gazdasági társaság ügyvezetőjének többek között a 4,5 milliós veszteségről (erről itt írtunk), a jelentős késéssel leadott és a szöveges illetve táblázatos összesítésben egymásnak ellentmondó mérlegről.

Fábryné egyébként vecsési sváb családból származik, így lett tagja a nemzetiségi önkormányzatnak. A német képviselő asszony éveken át dolgozott ügyvédként, képesített adótanácsadóként, még 2005-ben ő készítette el a vár céges dokumentumait, így van szakmai alapja is arra, hogy a hosszú évek után idén először jelentős negatívummal üzemelő társaságot megvizsgálja. Mint nemzetiségi képviselő, még a zárt üléseken is jelen lehet segítve, ellenőrizve az önkormányzati testület munkáját. Hogy-hogy nem, Fábryné összeférhetetlenségére most jött rá Henn Ferencné, két évvel jelölése után, miután Fábryné beülve az említett testületi ülésre feltette kérdéseit a várat üzemeltető non-profit kft. késve beadott beszámolójával és 4 és fél milliós veszteségeivel kapcsolatban.

Csebi Pogány Péter vezette német testület számos közösségi kezdeményezést végzett Nagyvázsonyért

A német önkormányzat és annak elnöke 1998 óta számos közösségi kezdeményezést végzett, vezetett Nagyvázsonyban. A szervezethez köthető a Nagyvázsony Sportjáért díj, a falkenbergi testvérkapcsolat (erről már itt írtunk korábban), az iskola és az óvoda, a nagyvázsonyi sport anyagi támogatása. Csebi Pogány Péter elnök közösségi munkája elismeréseként 2010-ben vehette át a Nagyvázsony Jó Hírnevéért díjat dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől és Fábry Szabolcs volt polgármestertől.

Ha Fábryné  összeférhetetlensége Henn-nének mondjuk még a jelöléskor (2010 nyarán, hiszen Fábryné már akkor is állami jogtanácsos volt) eszébe jut, akkor Fábryné helyett más indulhatott volna, így a nemzetiségi önkormányzat is megmaradhatna, működhetne, segíthetné Nagyvázsony közösségi életét illetve hozhatná a milliókat a faluba továbbra is.

Nagyvázsony Község képviselő-testülete mellett a németek feloszlását követően egyetlen nemzetiségi önkormányzat, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat működik tovább Rupa Éva vezetésével. Csebi Pogány Péter és Antall Lajos német képviselők mandátumai megszűnnek – ahogy a nemzetiségi önkormányzat is.

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.