2020. augusztus 3., Hermina

Kinizsi és a dinók

Minderre gondoltam, csak arra nem, hogy Kinizsi várában dinós szórólappal lepnek meg. Pontosabban nem is engem, hanem gyermekeimet – írja egy megdöbbent látogató, akit eleve irritál az “Amerikából importált dinóbiznisz”.

Egy biztos: itt nem Kinizsi küzd Kenyérmezőn... Kérdés, kinek az érdeke a vázsonyi várba alig belépő látogatót Zánkára irányítani..?

A Pintér család Pest megyéből érkezett a Balatonhoz (cím a szerkesztőségben). Egy kánikulai napon úgy döntöttek, a strand előtt ellátogatnak a Balaton-felvidék egyik középkori várába, hogy gyermekeiknek a magyarság dicsőségéről élményszerűen mesélhessenek. Ehhez – gondolták ők – nem is lehet megfelelőbb helyszínt, környezetet találni, mint Nagyvázsony. Megdöbbenve szembesültek azzal, hogy a Kinizsi várba lépésük első pillanatát követően gyermekeiket már egészen más kor és világ érdekelte, mint a törökverő várúr és nagyjaink történelme. De innentől olvassuk élménybeszámolójukat:

Alig vettük meg a jegyet a Kinizsi vár pénztárában, amikor a vár bejáratánál megkérdezésünk (és beleegyezésünk) nélkül gyermekeink kezébe nyomták a zánkai dinókiállítás számomra ízléstelen szórólapját. Megvallom, ilyennel országjárásunk során eddig még nem találkoztam. Mi Nagyvázsonyba azért érkeztünk, hogy három kisiskolás gyermekünk számára a magyar történelem nagyjait és dicsőségét tegyük élménnyé. Ehelyett még szinte be sem léptünk Kinizsi Pál hajdani lakóvárába, Dinókkal traktálták gyermekeinket. Ez több szempontból is felháborított. Egyfelől eleve elvárom, hogy ha egy idegen gyermekemet reklámanyaggal (vagy bármi mással) akarja traktálni, ahhoz kérjen tőlem engedélyt (még ha a vár személyzete is). Mire észbe kaptam, lányaim és fiam kezében ott volt a zánkai dinókiállítás egy-egy reklámanyaga. Másfelől arcátlan, multikulti fogásnak tartom, ha a gyerekeken keresztül akarnak pénzt kivenni a zsebemből (ld. bevásárlóközpontok pénztárnál elhelyezett édességei).

De másról is szó van: mi (és meggyőződésem, hogy sok magyar család) tudatosan próbálja a valódi értékek mentén nevelni gyermekeit. Például dinók helyett a magyar történelem vagy a magyar élővilág megismerésére. Sok szülőt, köztük minket is határozattan irritál az Amerikából importált dinóbiznisz és igyekszünk attól egészséges távolságot tartani és tartatni családunkban. Éppen ezért háborított fel a nagyvázsonyi eset. Nem beszélve arról, hogy ezek után nem kis energia és leleményesség kellett gyermekink figyelmét a (többnyire fantázia-szülte) őslényektől arra terelni, amiért Nagyvázsonyt választottuk: a kalandos végvári életre, hazánk élményszerű történelmére. Közben mi, szülők kicsit úgy is éreztük magunkat, mintha Zánkára küldenének. Ha ez valami kölcsönös bartell a két város között, legalább annyit várhattak volna, amíg távozunk és kilépéskor adták volna a távozóknak a partner szóróanyagát. Miután megkérdezik, hogy szabad-e…

Két önkéntesünk időközben meglátogatta a zánkai dinókiállítást és a szigligeti várat. Két dolgot tapasztalt. Zánkán nem nyomtak a kezébe Kinizsi-vár szórólapot, Szigligeten pedig nem küldték a látogatót Zánkára…

Gömöry

Címkék: , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.