2020. julius 9., Lukrécia

Falkenbergben jártak a nagyvázsonyi iskolások

Markt Falkenberg, Nagyvázsony testvértelepülése a cseh-bajor határ mentén, Tirsenreuth körzetében fekszik. Alig 900-an lakják az oberpfalz-i települést, amihez öt, néhány családból álló kisebb falucska, tanya is tartozik. A festői környezetben lévő településsel 2006 nyara óta létesített partnerkapcsolatot kihasználva idén nyáron nagyvázsonyi iskolások nyelvi tábort szerveztek Falkenbergberben.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az előkészületek már tavasszal megkezdődtek, hogy augusztus elején német nyelvi táborban vehessen részt Nagyvázsony testvérfalujában a Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola 16 diákja.  A program szakmai irányítója és kapcsolattartója Diénes Melinda német nyelv és történelem tanár, a program megvalósításában és lebonyolításában résztvevő pedagógusok Szautner Antalné, az iskola igazgatója és Magasi Józsefné igazgató-helyettes voltak. A nyelvi tábor költségeinek fedezéséhez nagyméretű anyagi támogatást nyújtottak a nagyvázsonyi, barnagi és a vöröstói német nemzetiségi önkormányzatok.
Falkenberg polgármestere, Herbert Bauer nagy örömmel vette tudomásul a falujában megszervezésre kerülő német nyelvi tábor projektjét és mindennemű segítségét ajánlotta a program megvalósításához. Tette mindezt annak ellenére, hogy az új választást követő tisztelgő látogatásán (2011 augusztusában nem találta hivatalában Vigh-Krupla Orsolya polgármestert) ott hagyott üdvözlő kártyát válaszra sem méltatták. Nyitott szívvel fogadta egy év múlva az iskola vezetőit, az előkészítés résztvevőit, a szervezőket és a nyári tábor diákjait képviselve a falkenbergiek önzetlen vendégszeretetét.
A nyelvi tábor programjában egyenlő arányban szerepeltek nyelvi foglalkozások, múzeumlátogatások, szórakozás és közös programok a helybéli gyermekekkel.
www.kinizsi-sulinet.hu; Sz.P.

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.