2020. augusztus 8., László

Emberek aranyban

Fejedelmi sírok  leletei a sztyeppe piramisaiból kiállítás mind a kazah, mind a magyar közös múlt páratlan kincse, amely most Budapestre érkezik. Közös gyökereinkből sarjadó különleges kincsek augusztus 30-tól december végéig látogatóhatóak meg a VAM Design Centerben, de szervezés alatt van egy nagyvázsonyi látogatóbusz is.

Papp Attila, dr. Bencze István és Széles Attila valamint Krym Altynbekov (Krym) által Magyarországra szervezett páratlan műkincsgyűjtemény egyedi kiállítás, amely egyúttal a két nemzet közös értéke is. A kiállítás visszavezeti látogatóit a Szkíta fejedelmek korába. Megelevenedik általa annak a lovasnomád birodalomnak az ereje és gazdagsága, melynek keleti végén a „Kínai Nagy Fal” épült meg, hadereje elleni védekezésből, és nyugati vége a Kárpát-medencéig ért. A kiállítás tárgyainak döntő többsége az u.n. „Issyk-kurgánból” és a Berel mellett feltárt lovas temetkezés, világviszonylatban is ritkaság számba menő leleteiből származik, azoknak teljes léptékű megjelenítése. A kiállítási tárgyak hitelességét az Ostrov Krym, a feltárást végző, és a reprodukciókat pontosan és jogszerűen készítő, és a sok ezer éves leletanyag szerves részét is konzerválni, restaurálni képes régész-specialistának, Krym Altynbekovnak privát intézete szavatolja.

A bemutatásra kerülő tárgyak ízelítőt adnak a teljes kultúrkör leletanyagából, megelevenedik általuk Berel és Issyk leletein kívül a Cárok völgyéből származó Tuvai lelet, és számos lelőhely emblematikus arany és ezüst tárgyai. Maga a tárlat nem csak az ásatások kézzelfogható eredményeinek, azaz a tárgyaknak, bemutatására alapul, hanem a teljes feltárási folyamatot bemutatja. A régészeti feltárásokat vezető és a restaurálást végző Ostrov Krym működésén keresztül végigvezeti a látogatókat a feltárás, a beazonosítás, a leletmentés, a konzerválás és a reprodukció munkafázisain. Megismerteti a közönséggel azt az emberfeletti munkát, mely során a három-négyezer éves szerves leletek, fából, bőrből, és vászonból lévő temetkezési emlékek is megelevenednek, és az aranyból, ezüstből készült szakrális tárgyak együttesét teljessé téve, egységes egészként mutatják be a sztyeppe urainak, kultúráját, képzettségét, gazdagságát. A tárlat látogatói átélhetik ezeknek a titokzatos földpiramisoknak a kutatását, a kincsek megtalálásának euforikus örömét, a leletek beazonosításának aprólékos, szinte nyomozati technikákat igénylő munkáját, és a restaurált leletek igéző szépségét megcsodálva egy időutazást tehetnek, a lovasnomád kultúra fénykorába.

A nagyvázsonyi Néprajzi Múzeumot üzemeltető Pontes Alapítvány külön utazást szervez a kiállításra, mely a kulturális élmény mellett humorestet is jelent a jelentkezőknek. Részletek hamarosan a www.nagyvazsonyma.hu hírportálon lesznek.

Kurgan kft.

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.