2020. március 30., Zalán

FORDULAT: lemondott Barabás Borbála. A vár előbb bezárt, majd kinyitott, miközben a polgármester sem érte el a várvezetőt

HÓNAP témája

ÁTDOLGOZOTT HÍR

Augusztus 28-i dátummal, 60 napos felmondási határidővel lemondott a várat üzemeltető cég vezetője, Barabás Borbála. A Nagyvázsony község 97%-os tulajdonában lévő Kinizsi non-profit kft. ügyvezetője nem indokolta döntését.

A Balatonakaliban kelt lemondó nyilatkozatban (felmondás Barabás Borbála) a várvezető bejelentette néhány napon belüli távozását. Ez a lemondás többeket meglepett, hiszen alig két hete a várvezető több-tízmilliós pályázatról tárgyalt a képviselőkkel, akiknek azt ígérte, az állami tulajdonokat felügyelő  (mint pl. a vár is) vagyonok kezelője, az MNV Zrt. is közreműködik a pályázat előkészítésében. Az erről szóló dokumentumok bemutatását ígérte, de ehelyett írásos lemondó nyilatkozatával lepte meg a község vezetését, amely részletes indoklást nem tartalmaz. A nagyvázsonyi Fidesz-csoport bejelentette: részt kíván venni a vezetőség azon a testületi ülésen, ahol téma lesz a vár idei gazdálkodási beszámolója.

Pár napja még az itt olvasható írásunkban a vár augusztus végi bezárása, majd kinyitása volt a téma. Információink szerint az utószezonra és az őszi iskolai kirándulásokra ideiglenes megoldást keres a település.

Korábbi írásunk (aug. 27., hétfő):

Váratlan várbezárás – majd kinyitás, külföldön az ügyvezető

A szeles, hűvös időben a Balatonról Nagyvázsonyba érkező turisták megdöbbenve tapasztalták, hogy nem tudnak belépni Kinizsi várába. Augusztus végén, az iskolai tanévkezdés előtt ugyanis hétköznap zárva találták annak kapuját és csoportos érkezés esetén hiába hívták a megadott telefonszámot. Cikkünk azonban nem volt hatástalan…

A Kinizsi vár 1959-es feltárása illetve néhány évvel későbbi megnyitása óta soha nem zárta be kapuit a nyári szünidő alatt. Évek-évtizedek óta gyakorlat, hogy a március-áprilisi előszezonban illetve az októberi levezető időszakban csak hétvégékre, hosszú hétvégékre nyit ki az idén fejlesztésről lemaradó, de a napokban egy újabb pályázatot beadni készülő múzeum és turistalátványosság. A Kinizsi vár augusztusban illetve a szeptemberi, osztálykirándulásokban gazdag időszakban mindig nyitva állt, esetleg rövidített nyitvatartással vagy hétfői szünnappal, de fogadta látogatóit.

A megdöbbent látogatók a nagyvázsonyi Szabadtéri Néprajzi Múzeumnál panaszolták, hogy ők ilyet még nem tapasztaltak a Balatoni Üdülőkörzetben. Inormációink illetve önkéntesünk úgy tudja, hogy Henn János alpolgármester személyesen jár utána a bezárás okának, míg Vigh-Krupla Orsolya polgármester maga is meglepődött, hogy a falu látványossága már augusztusban bezárt.

Új típusú kommunikáció: Barabás Borbála országos napilapnak sem és portálunknak sem válaszolt

Barabás Borbála várkapitánnyal utoljára Gere Patrícia önkéntesünk beszélt, még a múlt hét elején. Ő egy pályázatról érdeklődött, amit a Kinizsi Vár készül beadni a nyár végén, de az azóta elérhetetlenné vált várvezető ígérete ellenére nem válaszolt az írásban feltett kérdéseinkre (ilyesmi nem először fordul elő vele, lenti hivatkozásaink egyikéből kiderül, egy országos napilapot sem méltatott válaszadásra).

Azt azonban  megtudtuk, hogy Barabás szeptembertől tervezett rövidített nyitvatartást csütörtök-vasárnapi napokon, amit viszont az országos szolgáltatást vezető osztalykirandulas.hu oldal szakértője, Lehoczky Annamária fogadott értetlenkedve:

Az ősszel kiránduló iskolák pedagógusai a hétfői zárva tartással tisztában vannak. Ez országosan bevett gyakorlat, kivált elő- és utószezonban. De hogy egy Kárpát-medence szerte ismert Balaton-felvidéki látványosság, a kötelező olvasmányokban is szereplő Kinizsi vár szeptemberben a hétfőn túl több hétköznapon is zárva tartson, egyenesen megdöbbentő – fogalmazott a szakértő.

A Magyar Hírlapban kettő alkalommal megszellőztetett (itt és itt), a helyi néprajzi múzeum bezárásáról és a Sedlmayr-kiállítás lebontásáról elhíresült Barabás Borbálát ez év tavaszán nevezték ki az elmúlt egy évben jelentős veszteséget termelő Kinizsi vár élére, elég sajátos körülmények között, melyről itt olvasható írásunk.

Öt gyermekes család a bezárt Kinizsi vár pénztáránál

Frissített információink:

Egy, a neve elhallgatását kérő középkorú asszony mobil-felvételekkel lepte meg hírportálunkat. Mint elmondta, nem akarta elhinni, hogy a Kinizsi Vár valóban zárva van, ezért lesétált bejáratához megnézni a kitett információkat. Az alatt a tíz perc alatt, amíg ő lent tartózkodott, három német rendszámú (Bajorországban augusztustól majdnem októberig tart a szünet) és négy magyar rendszámú autó érkezett a várhoz. Köztük egy babakocsis, ötgyermekes család  Zamárdiból kompozott át a legendás rom kedvéért.

"Csoportnak kinyitunk". A megadott számot négyen is hívták, de senki nem vette fel a csoportos látogatóknak

Az első meglepetés érte őket akkor, amikor a nyári szünet utolsó hetében zárva találták a kaput. A második akkor, amikor a napokban kihelyezett információs táblán található telefonszámot felhívták. Közölni akarták, hogy itt egy 24 fős csoport szeretne bemenni, a táblán pedig az szerepel, hogy 10 fős csoport esetén kinyitják a várat, ha felhívják a megadott telefonszámot. Négyen próbálták elérni a kitett mobilelérhetőséget, de azt senki nem vette fel.

Egy másik nagyvázsonyi hölgy arról számolt be, hogy volt olyan időszak is, amikor legalább 40-50 állt megdöbbenve a bezárt kapuk előtt. Mint megtudtuk, a novembertől márciusig zárva tartó, így hosszú téli szünetet magáénak tudható főállású várvezető éppen  külföldön tartózkodik. Ott biztos nincs zárva egy jelentős látványosság.

Még frissebb info:

Időközben a vár keddre kinyitott – a turisták nagy örömére.

Gömöry – Gere

 

Korábbi Hónap témái cikkek:

Nem először hibázó körjegyző: A német kisebbségi önkormányzat megszünése

4,5 milliós veszteséget termelő vár

Hatósági figyelmeztetést kapott a körjegyző

29 milliós veszteség, kontra…

Nem nyert a Kertalja u-i felújítás-pályázat, de 1,8 millióba került

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

 

 

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás a(z) “FORDULAT: lemondott Barabás Borbála. A vár előbb bezárt, majd kinyitott, miközben a polgármester sem érte el a várvezetőt” bejegyzésre

  1. […] miatt (erről külön összefoglalót készítünk majd) a tavaly kinevezett Barabás Borbála várvezető lemondott. Távozását Vigh-Krupla Orsolya polgármester családjából sem hagyták szó nélkül. […]

  2. […] megdöbbentett, sokakat kevésbé Barabás Borbála idő előtti távozása. Voltak, akik már kinevezésekor jelezték, a hölgy sokfelé vándorolt a Balaton északi […]