2019. december 11., Árpád

Völgyben járt a Fekete Sereg – cigány kultúra kincsei Kapolcson

A nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület önkénteseivel, támogatóival és a Nagyvázsonyi Cigány Kisebbségi Önkormányzattal (CKÖ) közösen valósította meg programját az idei kapolcsi fesztiválon. A programon számos hazai és külföldi résztvevő vett részt mind a szervezők, mind a közönség soraiból.

Orsós János (Kapolcs, Jani bácsi) és Rupa Éva (CKÖ Nagyvázsony) által megálmodott programunk nagyon jól sikerült. Vendég előadóink, akiket az ország különböző pontjairól hívtunk Devecsertől – Demecserig (ez utóbbi Szabolcs-Szatmár Bereg megye) valóban be tudtok mutatni a cigány kultúra színeit. Cigány kultúra kincsei kiállításunkat több száz ember tekintette meg. A kiállított tárgyak nagyvázsonyi és a kapolcsi cigány családok és rokonaik által felajánlott tárgyakból állt össze, amit Rupa Évi két éve elkezdett szorgos munkájának a gyümölcse.

A Nagyecsedi autentikus cigány tánc alapjait tanították kiváló tánctanáraink Bogdán Ancsa és Bogdán Balázs, akik Tolna és Somogy megyéből érkeztek.

Szűr Beátával ékszert festettünk. Hallhattuk újra a Völgyben a Flare Beás zenekart. Fellépett Rupa Ilona cigánynóta énekes és a most alakult Szintó Lákrohángó (ami annyit jelent szintó cigány nyelven, hogy a szintók hangja), muzsikájuktól mindenki táncra perdült Rupa Évi énekes mindenkit elvarázsolt.

Szombaton nagy sikere volt a karavánfestésnek, amit Pierre Dekerle és a rózsahajtogatásnak amit Luisa Bouzoubaa francia önkéntesek vezettek. Az önkéntesek a program egyik főszervezői a nagyvázsonyi „Fekete Sereg” Ifjúsági Egyesületnél szolgálnak. Programunk kiemelt célja, hogy jó példát mutassunk.

Jancsi Bácsi, helyi kőműves mester és a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke 22 éves Művészetek Völgyében először nyitotta meg udvarát a nagyközönség számára, hogy ízelítőt adhassunk a roma/cigány kultúrából. Programunk nem pályázati támogatással valósult meg, ezért csak a műsorfüzet zárása után tudtunk biztosra mondani, hogy igen, megcsináljuk. Nem bántuk meg, hogy neki álltunk a 13 önkéntesünkkel együtt. Nagy élmény volt a Völgyben bemutatkozni, egy újabb színt adni a Művészetek Völgyének.

www.fekete-sereg.hu

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.