2020. március 30., Zalán

Lóvá tett képviselők?

A Kinizsi vár vezetése hónapokig zárva hagyta a néprajzi múzeomot, de a 4,5 milliós veszteség mellé az idei nyár sem hozott áttörést

A HÓNAP TÉMÁJA

friss hírek írásunk alatt

Sokakat megdöbbentett, sokakat kevésbé Barabás Borbála idő előtti távozása. Voltak, akik már kinevezésekor jelezték, a hölgy sokfelé vándorolt a Balaton északi partján. Mások krokodill-könnyek közepette búcsúztatták a várvezetőt. Megint mások szerint a képviselő-testület lett leginkább lóvá téve. Nézzük meg, miért is.

Nem kell nagy nyomozás, elég csak a 2012. június 14-i testületi ülés dokumentumát letölteni a falu honlapjáról. Izgalmas, beszédes dokumentum ez. Kiderül belőle a Néprajzi Múzeum akkori helyzete, de ami még izgalmasabb: kiderül az is, hogy nagyszabású pályázati tervekkel rukkolt ki Barabás Borbála és Vigh-Krupla Orsolya polgármester asszony.

Nem egy képviselő joggal aggódott. Lesz-e pénz az előkészítő dokumentumokra. Egy több száz milliós pályázat anyag beadásához elengedhetetlenek a műszaki és egyéb tervdokumentációk. Annak költségét meg is becsülték, Barabás Borbála személyesen járt utána. Idézzük őt és polgármester asszonyt a jegyzőkönyvekből:

Barabás Borbála: (…) Az MNV Zrt. a tervezési költségeket teljes mértékben átvállalja. A pályázat írás két részre van bontva, az egyik a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése a másik a pályázati dokumentáció elkészítése. A pályázat írók tájékoztatása szerint ezek a költségek 100 %-ban elszámolhatóak a pályázatban.

Vigh-Krupla Orsolya polgármester: milyen mértékű a tervezési költség amelyet az MNV Zrt. átvállal?

Barabás Borbála ügyvezető: az engedélyezési terv 8-9 millió Ft, a kiviteli terv 10-12 millió Ft, tehát kb. 20 millió Ft.”

(…) Vigh-Krupla Orsolya polgármester: a kivitelezési és engedélyezési tervet vállalja át az MNV Zrt.”

Ígéret, amiről az MNV nem tudott... Vígh-Krupla Orsolya polgármester a testületnek: "a kivitelezési és engedélyezési tervet vállalja át az MNV Zrt."

Felmerült aggályként a vár tavalyi vesztesége is. Vígh-Krupla Orsolya azonban bízott a vezetőjében. Szintén nyáron, egy televíziós beszélgetésben kijelentette (Jakupcsek Gabriella kérdésére válaszolva), hogy azért választotta a testület Barabás Borbálát a Kinizsi vár élére, mert “az ő pályázata volt a legmeggyőzőbb”. Erről azért mondjuk a kulturális örökségvédelmi hivatal szakemberei lehet, hogy másként gondolkodnak. De erről már írtunk itt. Vígh-Krupla Orsolya polgármester asszony a testület előtt is megvédte választottját. Idézzük a jegyzőkönyvet:

„Vigh-Krupla Orsolya polgármester: bízik benne, hogy a marketing, ill. az új programok és szolgáltatások meghozzák majd a várt bevételeket, és egyenesbe jön a kft., és nem lesz veszteséges. Természetesen erről csak jövőre tudnak beszélni.”

A Kinizsi Vár „marketingje” idén a nullával volt egyenlő, ahogy arról beszámoltunk cikkünkben. Sőt, volt, hogy a helyi látványosságok helyett (pálos kolostor, lovas iskola, néprajzi múzeum, kovácsmúzeum, postamúzeum, langalló stb.) inkább Zánkára küldték a várba belépőt váltókat. Rendezvények: hát, ezt inkább hagyjuk, egyetlen napra sem sikerült legalább a korábbi évek egy napját megidézni.

Honlapunk utánajárt azonban az átvállalt 8-9, avagy 20 millió forintnak. A testületi ülés jegyzőkönyvéből kimaradt, de a felvétel rögzítette, a jelenlévők hallották, le is jegyezték. Barabás Borbála a 8-9 illetve 20 milliós költségnél, amelyet az MNV Zrt. „átvállal”, két emberre hivatkozott. Az egyik Kiss Gábor Iván, a másik Albert Tamás.

Körbenéztünk. Kiss Gábor Iván műemléki szaktanácsadó, Albert Tamás pedig egy építészmérnök. Azt minimum illene tudnia egy településvezetőnek és egy települési non-profit kft. vezetőjének, hogy sem egy szaktanácsadó, sem egy építészmérnök nem ígérhet semmit az állami MNV Zrt nevében. És ugye azt  is, hogy bár a pályázat 100% finanszírozású, azért a jelentős, önkormányzatot terhelő áfa csak 150-200 milliós pályázat esetében is tízmilliókra rúghat. Leszögezhető: utoljára ígéret Nagyvázsonyban a Kinizsi Terv kapcsán volt kiemelt kormányprojektre. Az a hajó azonban elúszott – illetve egy másik kikötőben vesztegel…

Persze ígérhet az MNV-től Vígh-Krupla Orsolyának és Barabás Borbálának akár más is. Mondjuk dr. Tóth Enikő igazgató. Vele találkoztunk, ő viszont semmilyen ígérvényről nem tudott, nincs információja. Ahogy fogalmazott, elképzelni sem tudja, hogy az ő beleegyezése nélkül bárki bármit is ígérhetett az MNV nevében.

A projektet június 14-én meglobogtatók augusztus 30-ra, csütörtökre ígértek dokumentumokat a testületnek az MNV Zrt-től. Aztán mégis, még csütörtök előtt, csütörtököt mondott a várvezető, azaz kedden lemondás lett a vége. Csütörtökön viszont tényleg jött az MNV zrt. dr. Tóth Enikő vezetésével. Tájékozódni. Ahogy írtuk, dokumentumokról dr. Tóth Enikő nem tudott, ígérvényről, átvállalásról még kevésbé. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Gömöry – Gere

Korábbi Hónap témái cikkek:

Lemondott a vár vezetője

Nem először hibázó körjegyző: A német kisebbségi önkormányzat megszünése

4,5 milliós veszteséget termelő vár

Hatósági figyelmeztetést kapott a körjegyző

29 milliós veszteség, kontra…

Nem nyert a Kertalja u-i felújítás-pályázat, de 1,8 millióba került

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

 

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Lóvá tett képviselők?” bejegyzésre

  1. […] de szinten sem tartani a község turizmusát. A lemondás vélhető kikiváltó okáról Hónap témája cikkünk […]