2020. augusztus 7., Ibolya

A Pontes elintézte: szépül a falukép, megújítják a múzeum nádtetejét

A valaha hazánkban mért legnagyobb sebességű szélvihar két esztendeje tépázta Nagyvázsonyban található Szabadtéri Néprajzi Múzeum nádtetejét. Azóta éktelenkedett elhanyagoltan az épület a falu központjában. A településen működő Pontes Alapítvány 2012 júniusától vette át a múzeum üzemeltetését és nyár végére megállapodás született az épület megújításáról.

A múzeumot 2007 óta a községi önkormányzat tulajdonában lévő Kinizsi Non-profit kft. üzemeltette. Ez a cég üzemelteti a múzeumhoz hasonló, ugyancsak állami tulajdonban lévő Kinizsi Várat is. A cég ügyvezetői – Stefanovitsné Sipos Mária képviselő, majd Barabás Borbála – a múzeum helyrehozása érdekében nem tettek lépéseket a nem éppen turistacsalogató látvány megszüntetésére. Ahogy a 2012. június 14-i testületi ülés jegyzőkönyveiből is kiderül (innen letölthető az eredeti dokumentum), a nagyvázsonyi cégvezető az állami vagyonokat kezelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-re (MNV Zrt.) mutogatott, hárítva a felelősséget:

Barabás Borbála: “nem dobták el ezt a lehetőséget (ti. a felújítást, rendbetételt – a szerk.), szerettek volna az MNV Zrt.-re nyomást gyakorolni, hogy minél hamarabb újítsák fel az épületet.”

A falu polgármestere, Vigh-Krupla Orsolya sem törte magát azért, hogy a várnegyedben lévő épület jelentőségéhez méltóan fogadhassa látogatóit. Ő – elfogadva Barabás Borbála éves beszámolóját – az alábbiakkal mentegette az épületet elhanyagoló non-profit kft. ügyvezetőjét:

Vigh-Krupla Orsolya: (…) “ügyvezető asszony három hónapja folyamatosan tájékoztatja a testületet  arról, hogy milyen tárgyalásokat folytatott az MNV Zrt.-vel. Azt nem mondhatják, hogy nem tett lépéseket azért, hogy felújítsák az épületet.”

Megkezdődött az életveszélyes kút felújítása. Felső, nyitóképünkön a tetőhöz megérkeztek az új nádkévék (földön)

Az üzemeltetésre ezen a nyáron jogot kapó Pontes Alapítvány elnöke testületi ülésen hozzászólva hívta fel a figyelmet az épület megfelelő gondozására:

Fábryné dr. Takács Tímea (Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettes): (…) “az első szobából vitték el a kiállítási tárgyakat (ti. a múzeum, mint a kiállítási tárgyak tulajdonosa – a szerk.), mert az állagmegóvási kötelezettségének nem tett eleget a Kinizsi Kft. Teljesen fel van vizesedve a fal. Ezért is nehezményezte a Múzeum, hogy miért nem nyitottak ki, holott  felhívták a figyelmet arra, hogy szellőztetni kell, mert a vizesedést szellőztetéssel is lehet csökkenteni.

Végül az épület fenntartását az MNV Zrt. a Pontes Alapítványra bízta. Az alapítvány vezetője, Fábryné társadalmi munkában vezeti a civil szervezetet, mégis volt ideje arra, amire az évi több, mint három millióba kerülő polgármesternek illetve a szintén milliós jövedelemért megválasztott (a választás sajátos körülményeiről itt írtunk) ügyvezető igazgatónak nem. A várvezető időközben lemondott posztjáról.

A Pontes elintézte az épület felújítását illetve az ehhez szükséges támogatások megszervezését. Szeptember első hetében megkezdődött az ugyancsak több éve, az udvaron álló életveszélyes kút felújítása. Az MNV, ugyancsak a nyári megállapodásnak köszönhetően szeptember 18-án felvonultatta a nádazó kivitelező céget, akik beáztatták az új nádkévéket és másnap kezdik meg  a tető felújítását.

Gömöry

 

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.