2019. november 20., Jolán

Szüreti felvonulás – de nem mindenkinek?

VIDEÓVAL + frissítve

“Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek” – idézhetnénk George Orwell Állatfarm c. halhatatlan regényének szállóigévé vált mondását. Úgy tűnik, ez a sajátos demokrácia igaz Nagyvázsonyban is, pedig a LEADER-pályázati támogatást a falu előlegezi meg a szervezőknek.

George Orwell a megvalósult szocializmus szatírájaként írta meg történetét, amely az Állatfarm címet viseli. A hatalmat megszerző jószágok közül kiemelkedik Napóleon, a zsarnok vezérkan, aki hamar átírja az alaptörvényeket. A mindenki egyenlő elvet kiegészíti a “de vannak egyenlőbbek” elv. Valahogy ez jutott eszünkbe, amikor négyen-öten megtárgyaltuk a nagyvázsonyi szüreti felvonulás idei fejleményeit.

A történet szeptember elején, 7-én kezdődik. A nagyvázsonyi Pontes Alapítvány felajánlást tett az önkormányzatnak a szüreti mulatság kapcsán. Az alapítvány 10.000 Ft-os vásárlási utalványt (mely a veszprémi lovas boltban vásárolható le) adna a legszebben feldíszített szüreti fogatnak. A lovas egyesület az előzetes egyeztetésen örült az ötletnek. Így Fábryné bátorkodott levelet írni Vígh-Krupla Orsolya polgármesternek a felajánlásról, jelezve a támogatói szándékot, hiszen a lovasok pusztán a felvonulás és a fogatos verseny levezényléséért felelnek. A polgármestertől szeptember 16-án érkezett az alábbi válasz:

“A szüreti program főszervezője a Horgászegyesület. A lovas program részleteiről nekem még nincs információm. Kérem egyeztessen Kerekes Zoltán, elnök úrral (Kinizsi Horgász Egyesület – a szerk.). Üdvözlettel: Vigh-Krupla Orsolya

A kurta válasz kissé meglepte a felajánlókat, különösen annak fényében, hogy (frissítés 1) az önkormányzat a falu pénzéből hitelezi meg a rendezvényt (erről testületi határozat született) a horgászegyesületnek. De a Pontes megírta levelét a Horgászegyesületnek is felajánlva a különdíj mellé egy szamárbemutatót is, ahol az egyik helyi iskolás fiú, Bocskai Tamás egészen különleges attrakciókat mutatna be az alapítvány Bolygó nevű csacsijával. A horgászoktól azonban választ sem kapott a Pontes. Közben eljutott hozzánk az információ: a díjakat az egyesület szervezi, nem kívánnak foglalkozni a felajánlással. Ez ki is derült a plakátról.

Tavaly sem kaptunk értesítést, mint lótartók a szüreti felvonulásról, idén pedig válaszra sem méltattak a horgászegyesület vezetői illetve mint a polgármester asszony leveléből kiderül, neki nincs információja. Azt gondoltuk, hogy a szüreti felvonulás és a hozzá kapcsolódó, közpénzből megszervezett programok mindenki számára nyitottak. Egy ilyen rendezvény korábban mindig arról szólt, hogy aki tud, beleteszi, amije van: munka, lovak, szervezés, felajánlás. Úgy látszik, ez az utóbbi időben Nagyvázsonyban nem így működik. Úgy tűnik, a programra mindenkit várnak, de vannak akiket nem annyira… Pedig egy rendezvény a közösségépítéséről, nem megosztásáról kellene, hogy szóljonfogalmaztak az alapítvány vezetői.

A Pontes reméli, hogy a fogatos versenyen azért indulhat Fábry Laura, családi kötődése ellenére.

NVMA

frissítés 2:

Nyúzó László (horgász-alelnök) a Facebook-on tette közzé azt az információját, hogy a szeptember 7-i illetve 18-án megismételt Pontes-felajánlásra szeptember 24-én a szervezet vezetője válaszolt, de nem jött át a levél a feladónak. A válaszból az is kiderül, hogy azt a Pontes által írásban is kértekkel ellentétben valahogy nem a megadott két elektronikus címre (feladó + egy másik), hanem egy harmadik címre küldték el a választ. Ez lehet az oka annak, hogy az nem érkezett el a Pontes elnökéhez… Újfent Bruce Willis-ért kiáltunk.

Részlet G. Orwell Állatfarm c. regényének animációs feldolgozásából. A szállóige 3:30-nál szerepel:

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Szüreti felvonulás – de nem mindenkinek?” bejegyzésre

  1. […] Minden más « Szüreti felvonulás – de nem mindenkinek? […]