2020. április 8., Dénes

Három oldal ingyen reklámot kapott honlapunk

A HÓNAP TÉMÁJA – VIDEÓVAL, ajándék videóklippel

(további friss hírek a következő cikkekben)

Szögezzük le mindjárt az elején: honlapunk köszöni a három oldalas ingyenreklámot, amely a Nagyvázsonyi Hírek oldalain jelent meg Barabás Borbála távozott várvezető és Vígh-Krupla Orsolya polgármester szerkesztésében. Tragikomédia következik két  felvonásban, tíz színben.

Az önkormányzat hivatalos lapja 8 oldalából három oldalt szentelt honlapunk reklámozására, bár feltehetően a két cikkíró hölgy eredeti szándéka nem a nagyvazsonyma.hu népszerűsítése volt. Tulajdonképpen két felvonásra lehet osztani a tragikomédiát és közönségünk reakcióit. Lássuk hát őket:

I. felvonás – 1. szín

Fellép a színpadra Vigh-Krupla Orsolya polgármester. Bevezető sorait követően rögtön honlapunknak szenteli mondanivalóját. “Félinformációkról és álnéven írt cikkekről” szól polgármester asszony, s bár nem mondja ki, a napnál is világosabb, hogy honlapunkra gondol. Leszögezzük: félinformációkból nem dolgozunk, gondosan utánajárunk minden információnak (erről a 2.színben lesz még szó), álneveket sem alkalmazunk. Szerzőink között egy urat leszámítva mindenki önkéntes, vannak profi újságírók (róluk még lesz szó), félprofi publicisták illetve önkéntes partnerek, civilek. Kapva az alkalmon, megszámoltuk: az elmúlt több, mint fél évben a mintegy 140 cikknek 37 nevesített szerzője volt, ők összesen 77 cikket írtak a 140-ből. Az esetek második felében pedig csapatmunka eredményeképpen született meg írásunk. Ilyenkor írjuk oda az NVMA ill. az Nagyvazsonyma-összeállítást, hiszen ezeken az írásokon rendszerint 3-6 fő tevékenykedik, adatot gyűjt, szolgáltat, információt ad, tájékoztat, figyelmet hív fel. Ha pontosan számolunk, akkor összesen 8 főről mondhatjuk el Nagyvázsonyban, hogy rendszeresen együttműködik írásaink elkészítésében és további 6-8 főről beszélhetünk, akik egy-egy alkalommal hívták fel figyelmünket vagy adtak át dokumentumot, információt egy írás megszületéséhez. Lehet önvigasztalásként leírni, amit polgármester asszony leírt, de szerencsésebb lenne arra a tényre figyelni, hogy községünkben minimum egy tucat ember veszi a fáradtságot arra, hogy utána járjon egy-egy eset hátterének. Köszönet nekik fáradozásaikért.

Izgalmas, több felvonásos darabot kínálunk olvasóinknak

2. szín

Polgármester asszony egy könnyen tetten érhető csúsztatással folytatja: “nekem nincs lehetőségem és nem is akarom a csúsztatva megjelent híreket kommentálni… – írja a polgármester asszony. Hát, nézzük ezt a “nincs lehetőségemet“:

Az igazság az, hogy szerkesztőségünk hat alkalommal kereste meg polgármester asszonyt és a vár vezetőjét összesen nyolc kérdéssel (többnyire közpénzekről, közérdekű információkról kérdeztünk). A kérdéseinkre választ egyetlen alkalommal sem kaptunk. Telefonon szintén történt megkeresés, de Barabás Borbála elutasította a közadatokra vonatkozó kérdéseink megválaszolását. (Egyedül Henn Ferencné körjegyző adott telefonos felhívás után tájékoztatást Gere Patrícia önkéntesnek). Tehát egyszerűen nem igaz az az állítás, hogy “nekem nincs lehetőségem”. Dehogynem, volt, több alkalommal is. Csak nem élt vele a faluvezető. De lesz még rá alkalma.

3. szín

Itt jön a jól ismert szlogen nem kis ellenségkép-faragásról tanúskodva. Pontosan így hangzik: “nehéz megérteni, ha valaki nem ügyeket, hanem személyeket támogat vagy éppen támad”. Tökéletes megfogalmazása az elmúlt 6-8 év nagyvázsonyi látleletének. Milyen jó lenne – sóhajtunk fel -, ha így lett volna a várvezető választásnál, a Vár körüli kis utcák többségi akaratának semmibevételénél, a Kertalja utcai pályázatnál (és a Kertalja u. előző ciklusban gondosan előkészített felújítási projektjének 2011-ben félretett pénzénél), Néprajzi Múzeum kérdésénél, Német Nemzetiségi Önkormányzat megszűnésének körülményénél, Sedlmayr-kiállásnál, a Dumaszínház meg nem tartásánál, a rendezvények diszkriminatív szervezésénél, a Marhahajtások meg nem szervezésénél, a patakparti telkeknél, a számlakezeléseknél, a Fő tér és leányfalusi játszótér előkészítésénél és molinólevételi szándékánál. És még hosszan sorolhatnánk. Bizony, milyen jó lenne, ha ügyeket szolgálna a falu pénzén megfizetett településvezető, nem csak hirdetné e magasztos, jól hangzó és bájos mosollyal remekül kiegészíthető elvet.

4. szín

Már a 3. színben is érintette áttételesen a pénzügyeket, de igazából a negyedik jelenetben bonyolódik bele Vigh-Krupla Orsolya a folyószámla-hiány megnövekedésébe. Mi – nem névtelenül – egész egyszerűen idéztük a Demokrata nagyszerű újságírójának, Ágoston Balázsnak sorait. Írhatnánk, ha tévedtünk, ő utána tévedtünk, de a tények közben alátámasztják, amit az ország legjelentősebb konzervatív lapja leírt: a falu községgazdálkodása nem tudta (nem merte) meglépni azt, ami ahhoz kellett volna, hogy a 2011-ben előkészített költségvetés tartásához szükséges lett volna. Nem beszélve arról, hogy attól csak szánalmasabbak lesznek a településvezető bonyolult magyarázkodásai, hogy ezen költségvetés előkészítésében ő maga, mint volt alpolgármester, illetve támogató képviselője, Felföldi Zoltán, mint a Gazdasági Bizottság elnöke tevékenyen részt vett.

Az előző ciklusban megvalósított Művelődési Ház felújítás megfinanszírozó hitelét azért sem sportszerű a falu anyagi gondjai közé keverni, mert tudva tudott tény, hogy a nyertes pályázat sikeres elszámolását követően az elnyert támogatás megérkezik és az IKSZT felújítására felvett hitel visszafizetésre is kerül.

Nem titok a 3 millió feletti összeg...

5. szín

Ami a Nem Titok címet viseli. Itt polgármester asszony saját fizetéseit ecseteli: a több, mint három milliós társadalmi megbízatás összegét és a részmunkaidős tanári fizetését (ezt is a falutól kapja) magyarázza. Lényegében arról beszél, hogy a polgármesterség egy ilyen méretű (és jelentőségű) településen, mint Nagyvázsony egész embert, főállást kíván. Örülünk ennek a belátásnak. Nagy előrelépés ez a “hetente egyszer bemenni és aláírni én is tudok” kijelentéshez képest.

Bátran megállapíthatjuk: egy sikeres (és a lakosoknak semmibe nem kerülő) utcafelújításhoz (Várnai Zs., Dobány egy része), országos hírű rendezvényekhez, művelődési ház és iskolafelújításhoz, iskolabővítéshez, körjegyzőség-fejlesztéshez, esti gimnázium beindításához, elhalt mentőállomás befejezéséhez és még hosszan sorolhatnánk, mi mindenhez (mely ciklusokon túlível) valóban – a kapcsolatrendszeren  kívül – egész ember és elszántság szükségeltetik. A mosoly bizony – bár kedvesnek tűnik – de kevés.

II. felvonás – 1. szín

Már-már könnyeket fakasztó, kislányosan megható bevezető sorok után (és közben), búcsúzó cikket olvashatunk Barabás Borbálától. Bármennyire igyekszik is azonban a szerző az érzelmekre hatni, ezek a már-már túl érzelgős mondatok nem takarják el a nyilvánvaló csúsztatásokat. Mindjárt az első felvonásban sem. Először belerúg szerzőnk a helyi Nagyvázsony-térség Turizmusáért Egyesületbe, annak 12 vállalkozójába, szállásadójába, lovasába. Ez nem először történik. Majd felsorolja azokat a rutinszerű televíziós megjelenéseket, amelyek a korábbi évekhez képest elenyészőek voltak (csak a Dumaszínház elvesztésével a turizmusban oly’ elengedhetetlen minőségi médiamegjelenések lehetőségének jó 90%-át vesztettük el). Közben sikerült várkapitány asszonynak népes társaság előtt epés megjegyzést tenni a Magyar Hírlapra (és Szilléry Éva újságírónő cikkére. Aki, ugye szintén nem név nélkül írta meg a Sedlmayr-kiállítás és a Néprajzi Múzeum méltatlan kezelését lapjának és honlapunknak).

Rákay Philip, Matolcsy György, Horváth Zsolt 2009-ben, Nagyvázsonyban. Itt még jól állt a vár jövője

2. szín

Ez a rész még mindig nem tér rá honlapunkra direktben, de az alapozás már megtörtén: “miért hagyom az eddigi munkámat veszni hagyni…?” Olcsó válasz lenne azt írni, hogy valószínűleg a süllyedő hajóról jobb időben elmenekülni. De a 250 milliós pályázatra azért vesztegetnénk újfent néhány sort. Egyszer már megírtuk, most röviden: a Kinizsi Program dugába dőlt, hiába ígérte személyesen Matolcsy György miniszter (még nem minisztersége idején) annak támogatását. Sajnos a helyi közélet olyan irányba fordult, hogy egyszerűen képtelen volt a vár beérkezni az idén több milliárd forint kiosztására (erről itt írtunk) és az is kiderült, az önkormányzat képviselői az MNV Zrt-re alaptalanul hivatkozva egyszerűen félre lett tájékoztatva. Nem beszélve a vár felügyelő bizottságának Orbánt szidalmazó minősíthetetlen kirohanásairól.

3. szín

Belendül Barabás Borbála rendesen. Az általa létrejött kiállítási anyagról méltó kulturális értékként beszél, mintha meg sem történt volna a Sedlmayr-család alapos megsértése és az ország legjelenősebb műemlék-építésze emlékének (feltételezhetően ismerethiányból fakadó) semmibe vétele. Aztán érzékeny húrokon a nagyvázsonyi fiatalokhoz szól. Azokhoz, akik egész egyszerűen – ez a koncepció Barabás Borbála saját dokumentumával támasztható alá – kimaradtak nagyívű, év elején elkészített és testület elé tett munkatervéből. Ahogy a helyi lovasok is. Sőt, a várjátékokra szánt költségek teljes mértékben megegyeztek azzal a költséggel, amit végül egy szentgáli hagyományőrző csapat szerződéséhez kötött (külön köszönet, hogy a Megyer Sarja végül nagyvázsonyi lovasokat is bevont programjába). Lapunk tárta napvilágra – a facebook-on mai napig visszakereshető a fiatalok tavasz végi morgolódása – azt a tényt, hogy a nagyvázsonyi fiatalokat hónapokig senki meg nem kereste a vár részéről együttműködési felkéréssel. Miután megjelent ezzel foglalkozó írásunk, a vár cselekedett és a szezon előtt nem sokkal felkereste a vár kitűnő bajvívóit, udvarhölgyeit. Jobb későn, mint soha. Zárul ezzel a 3. felvonáshoz illesztett kommentárunk.

4. szín

Itt Sándor Zsuzsa pályázatának, a tanárnőhöz méltatlan ecsetelése zajlik illetve a fizetésbeli különbségek elbagatellizálása. Nem is értjük, ezt miért vette magára Barabás Borbála. Ő nyert, őt választották sajátos körülmények között várvezetőnek a képviselő-testület egy plusz szavazattal. Mi pusztán rávilágítottunk arra a tényre, hogy jelentősen olcsóbb és szakmaibb döntés lett volna (a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakemberei szerint is), ha a helybéli és Barabás Borbálánál történelmi, kulturális ismeretekben lényegesen felkészültebb helyi jelöltet megválasztani. Ezt az idei szezon is igazolta.

Tupcsia Péter a Völgytornác-együttműködés megkötésénél (2007) is közreműködött. A távozó várvezető rá is visszamutogat

5. szín

Borzasztóan bonyolult kép tárul a kedves olvasó elé. Elég az hozzá, hogy mi a hivatalos adatokból tájékozódtunk, a veszteség a mérleg szerint mintegy mínusz 4,5 millió forint. Hab a tortán, hogy a szöveges mérleg és a táblázatos mérleg egymásnak ellentmond, nem lett időben elkészítve. A lényegen ez persze mit sem változtat: Nagyvázsony az egyetlen vár, amelyik az országban (beleértve a keleti végeket is) veszteséget bír termelni több-tízezer turista mellett. Felvonásának végén még egy picit visszafelé mutogat az előző várvezetőt (Stefanovitsné Sipos Mária képviselő) megelőző Tupcsia Péter munkájára, akitől mi – ellentétben Barabás Borbála állításával – úgy tájékozódtunk, hogy veszteséget vezetése alatt nem termelt a Kinizsi Vár.

A lap lényegében 3 oldalon, ezen két felvonásban és 10 színben burkoltan és nyíltan honlapunkat igyekszik cáfolni, kiegészíteni. Magyarázkodni. És remek reklámot is ad portálunknak. Hosszan sorolhatnánk még kisebb-nagyobb csúsztatásokat, ezek közül most csak egy: a Nagyvázsonyi Hírekből megtudhatjuk, hogy idén először járt Nagyvázsony a Völgyben (éltető völgy programról szóló cikk, amelyről egyébként eredetileg Fábryné dr. Takács Tímea írt honlapunkon felhívást).

Most hagyjuk azt a tényt, hogy a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület több, mint egy évtizede állandó partnere a kapolcsi rendezvénynek (ők is Nagyvázsony). Pusztán ezzel a videóval szeretnénk emlékeztetni a nem Nagyvázsonyban élő olvasóinkat (merthogy a helyiek ezt jól tudják), hogy a falu 2007-ben hivatalosan csatlakozott az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljához. Ez az együttműködés a Dumaszínház révén pont 2011 nyaráig tartott:

Epilógus

Nem megyünk bele a versenybe. Tesszük tovább dolgunkat. Igyekszünk hírt adni a falu eseményeiről és a falunkat érintő folyamatokról, hírekről. Sokszor elsőként vagy egyetlenként (Lomtalanítás-felhívás, gazdapályázati lehetőségek, térségünk jelentősebb hírei stb.). Kendőzetlenül, de tisztelettel, alaposan, mások méltóságát nem bántva, a személyeket nem minősítve. Így utólag a két felvonásról és a 10 színről (jelenetről) Madách Ember tragédiája juthat eszünkbe amolyan Nagyvázsony tragédiája parafrázissal. De inkább tragikomédiája. A Madách-i sorok azonban ide illenek: “Mondottam, ember! Küzdj és bízva bízzál”.

Nagyvazsonyma-összeállítás

 És egy ajándék-videóklipp az Ember tragédiájáról (Belga):

Korábbi hónap témái cikkeink:

Lóvá tett képviselők

Lemondott a vár vezetője

Nem először hibázó körjegyző: A német kisebbségi önkormányzat megszünése

4,5 milliós veszteséget termelő vár

Hatósági figyelmeztetést kapott a körjegyző

29 milliós veszteség, kontra…

Nem nyert a Kertalja u-i felújítás-pályázat, de 1,8 millióba került

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

Címkék: , , ,

2 hozzászólás a(z) “Három oldal ingyen reklámot kapott honlapunk” bejegyzésre

  1. […] a polgármester asszony. A kérdéseket elküldtük. Felettébb furcsa ez, de nem számunkra. Megírtuk múltkori összeállításunkban is, hogy a településvezető sokszor beszél […]

  2. […] Három oldal ingyenreklám – simán cáfolható csúsztatások a falu újságjában […]