2020. február 19., Zsuzsanna

Érvényüket vesztették a haszonállatok tartását tiltó rendeletek

Zenés VIDEÓVAL Svájcból és Erdélyből

Hétfőn hatályba lépett az a törvénymódosítás, melynek értelmében a mezőgazdasági haszonállatok tartását az önkormányzatok már nem korlátozhatják helyi rendeletekben.

Hatályba lépett október elsején az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény módosítása – hívta fel a figyelmet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Ez azt jelenti, hogy a haszonállatok tartását korlátozó, megtiltó önkormányzati rendelkezések – például az állattartási övezetekre vonatkozó előírások – érvényüket vesztették.

Az elmúlt években az állattartók gyakran hivatkoztak arra, hogy az önkormányzatok állattartási rendeletei, valamint a rendszeres, állattartással kapcsolatos szomszédjogi viták ellehetetlenítik a hagyományos mezőgazdasági haszonállatok tartását. A probléma súlyosságát tükrözi, hogy a témával az Alkotmánybíróság (AB), illetve a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is foglalkozott. A biztos hivatala rámutatott: az állattartással kapcsolatos konfliktusok alapvető forrása az egyes helyeken rendetlen udvaroknál terjengő bűz.

Tehéncsorda az ausztriai Fertő-vidéken

Ezzel szemben a tegnap életbe lépett, megváltozott szabályozás értelmében önkormányzati rendelet ezentúl nem korlátozhatja egyebek mellett a nyúl, a tyúk, a sertés, a szarvasmarha vagy a ló tartását. A vidékfejlesztési tárca ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy mindez nem jelent korlátok és feltételek nélküli állattartást, hiszen ez a tevékenység “nem veszélyeztetheti az embererek és az állatok egészségét, jólétét, és nem károsíthatja a környezetet”.

A minisztérium hozzátette, az önkormányzatok a kedvtelésből tartott kutyák, macskák tartására továbbra is alkothatnak helyi szabályokat. A VM. az intézkedés egyik céljaként említette, hogy az állattenyésztés, illetve a növénytermesztés egyensúlya helyreálljon. Mint írták, a nemzeti vidékstratégia ösztönzi a korábbi falusi állattartás hagyományainak felélesztését, a mezőgazdasági munka szerepének erősödését, egyszóval a vidék megtartóerejének növelését.

Ausztriában, Svájcban, Szlovéniában, Erdélyben teljesen természetes a jószágtartás és a turizmus együttélése, a két ágazat egymást erősítik. Miért ne lehetne ez Magyarországon is így?

Dénes Zoltán (MNO)

Ui.: ha valaki beírja a csorda szót a Google-képkeresőbe, az első oldalon több nagyvázsonyi fotót dob fel a rendszer a csordakihajtás ünnepeiről, a jószágáldás pálos miséiről. Kár, hogy ezek az ünnepek megszűntek a faluban. Igaz, a tájat több csorda is kezeli – köszönhető magángazdáknak és a községben lévő mezőgazdasági cégnek.

Két videóval ajándékozzuk meg olvasóinkat. Az első Svájcban készült, a tehenek ünnepélyes kihajtását örökíti meg a zenés filmecske:

A második pedig egy beszélgetés a sepsibükkszádi (Erdély) csordással:

Címkék: , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.