2020. április 9., Erhard

“Miért csinálják végig ezt a komédiát?” – Zárt ülés, titokban behívott pályázók, szabálytalan testületi ülés meghívó

HÓNAP TÉMÁJA

Teljes a titkolózás a Nagyvázsonyi Kinizsi Várat üzemeltető Kinizsi Non-profit Kft. ügyvezetői álláspályázatának ügyében. Példátlan módon, zárt ülésen kíván dönteni a testület a falu életében meghatározó cég vezetői állásáról. Egyéb szabálytalanságot illetve furcsaságokat is feltártak önkénteseink. A község vezetője sokáig elérhetetlen volt majd nem kívánt telefonban nyilatkozni az őt megkereső önkéntesünknek.

Négy nagyvázsonyi pályázó, környékbeli pályázók és messzebbről jövő várkapitány-jelöltek, összesen 16 pályázó célozta meg a Kinizsi vár vezetését. De a falu vezetésénél teljes a titkolózás. Nagyvázsony vezetője, Vigh-Krupla Orsolya úgy döntött, hogy titkosan, zárt testületi ülésen döntenek a pályázókról, holott ezt semmi nem indokolja. Arról is tudomást szereztünk, hogy a testület szerdán, de nem testületi ülés keretében hallgatja meg a jelölteket – a nyilvánosságot erről semmilyen úton nem értesítve.

ÉRTHETETLEN TITKOLÓZÁS – KORÁBBAN EZ NEM VOLT JELLEMZŐ

Ez több sebtől vérzik. A zárt ülést semmi nem indokolja. Itt esetleg abban az esetben lehet zártan tárgyalni, ha valaki ezt pályázatában külön kéri vagy nem járul hozzá a nyilvánossághoz. De ebben az esetben is elég, ha csak azt a részt tárgyalja zártan a testület, amikor a kérelmezőt hallgatják meg. Tegyük hozzá, ez már eleve furcsa lenne, miért kellene valakinek titkolnia a pályázatát? A fair versenyben mindenki abban érdekelt, hogy nyilvános versenyben pályázzanak és döntsenek az állami tulajdonú várat üzemeltető non-profit kft. vezetőséről – fogalmazott dr. Nagy Kamilla humánpolitikai szakértő, ügyvéd.

Mint később megtudtuk, egy pályázó valóban kérte, hogy zártan kezeljék pályázatát. Elég lenne, tehát, ha csak az illető meghallgatásánál lenne zárt ülés, a többieket nyilvánosan hallgatnák meg. Ezzel szemben zárt ülésen és a lakosság teljes kizárásával hallgatják meg a jelölteket október 10-én, szerdán majd ugyancsak zárt ülésen, október 11-én csütörtökön döntenek a vezető személyéről.

Elképesztő ez a titkolózás – fogalmazott a szakértő hölgy. Majd így folytatta: Jól emlékezhet a falu közössége arra, amikor az iskolaigazgatói pályázatnál a korábbi polgármester és a testület nyílt ülésen hallgatta meg a jelölteket és nyílt, őszinte testületi ülés keretében döntöttek a vezető személyéről. Ugyanez a nyíltság jellemezte korábban Fábry Szabolcs polgármestert a legutóbbi várvezetői állás kezelésénél, előkészítésénél is (amit végül az új testület vitt véghez, elég sajátos eredménnyel – a szerk.). A volt településvezető a pályázók anyagait személyesen hozta fel Budapestre, a Kinizsi Vár tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-hez (MNV) illetve a szakmai felügyeletet gyakorló Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz (KÖH).

Szabálytalanul meghirdetett ülés. Felvételünk 2012.október 8-án készült. Itt szó sincs zárt ülésről, a honlapon viszont zárt ülésről van szó

A lehető legszakmaibb döntés elérése volt a célom – írta Fábry Szabolcs összefoglalónkhoz. 2011-ben, Tupcsia Péter távozása utáni pályáztatásnál a KÖH szakértőinek véleményét kitettem a faliújságra, így minden polgárunk láthatta, hogy kik pályáztak és pályázatukat hogyan értékelték a kompetensek. Azt gondolom, hogy a felkészült pedagógus, teherautó-sofőr vagy háziorvos képviselők együtt sem lehetnek annyira bölcsek, hogy szakemberek és a tulajdonos állam bevonása nélkül döntsenek egy olyan horderejű műemlék irányításáról, mint a Kinizsi Vár. Ahogy azt sem értem, hogy a falu közönségét miért kell kizárni a meghallgatásból, miért nem tudhatják, hallhatják az emberek, kik pályáznak és hogyan döntenek. Aki szakmai és megfontolt döntést akar hozni, az nem titkolózik. Főleg nem saját választói illetve a község polgárai előtt – írta Fábry.

A községet semmi sem akadályozza meg, hogy feltegye honlapjára, hogy ki és mivel pályázott. Szinte példátlan a települési önkormányzatok esetében, hogy intézményeik élére kiírt pályázatokat ilyen zárt módon tárgyalják – nyilatkozott dr. Nagy ügyvédnő.

SEMMITMONDÓ POLGÁRMESTERI VÁLASZ

Közben Gere Patrícia önkéntesünk megkereste Vígh-Krupla Orsolyát, akit napokon keresztül nem tudtunk elérni mobilján, majd mire utolértük, telefonban nem kívánt nyilatkozni és elektronikus címét sem adta meg. Ehelyett önkéntesünket a Nagyvázsony.hu oldalra irányította. Azt kérte, “vegye le onnan e-mail címemet és majd válaszolok” – fogalmazott a polgármester asszony. A kérdéseket elküldtük. Felettébb furcsa ez, de nem számunkra. Megírtuk múltkori összeállításunkban is, hogy a településvezető sokszor beszél “nyitottságáról” illetve buzdítja a lakosokat, hogy “bátran forduljanak hozzá”, ha kérdéseik vannak, ne máshonnan tájékozódjanak, de ezek csak szavak, amelyek gyakorlatban nem így működnek. Erre példa az is, hogy mi újfent megtettük, megkerestük, de a jól hangzó és könnyen leírható, többször hangoztatott nyitottsággal szemben pont az ellenkezőjét tapasztaltuk: nehezen elérhetőséget, elutasító hozzáállást. Mellesleg önkéntesünk illetve honlapunk cikkünk megjelenésére választ nem kapott kérdéseinkre.

SZABÁLYTALANUL MEGHIRDETETT ÜLÉS – DÖBBENT PÁLYÁZÓ(K)

Ami viszont teljesen szabálytalan, az a meghirdetés módja. A falu honlapján cikkünk megírásakor is úgy szerepel, hogy október 11-én, zárt testületi ülésen hallgatják meg a jelölteket, míg a falu hirdetőjére kitett meghívóban (ld. mai fotónk) nem szerepel, hogy az október 11-i ülés zárt ülés  lenne.

Több pályázó fordult hozzánk kérdéseivel, észrevételeivel az elmúlt napokban. Az egyikük úgy fogalmazott, nagyon úgy tűnik (leveleit megőriztük, érthető okokból személyét nem adjuk ki), hogy “állítólag el van döntve, ki lesz a nyertes, de akkor nem értem, miért csinálják velünk végig ezt a furcsa komédiát a szerdai meghallgatással és a csütörtöki zárt testületi üléssel…”

Mi sem.

Nagyvázsonyma-összeállítás

Korábbi hónap témái cikkeink:

Három oldal ingyenreklám – simán cáfolható csúsztatások a falu újságjában

Lóvá tett képviselők

Lemondott a vár vezetője

Nem először hibázó körjegyző: A német kisebbségi önkormányzat megszünése

4,5 milliós veszteséget termelő vár

Hatósági figyelmeztetést kapott a körjegyző

29 milliós veszteség, kontra…

Nem nyert a Kertalja u-i felújítás-pályázat, de 1,8 millióba került

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

 

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás a(z) ““Miért csinálják végig ezt a komédiát?” – Zárt ülés, titokban behívott pályázók, szabálytalan testületi ülés meghívó” bejegyzésre

  1. […] tizenhat jelölt pályázott (a sajátosan kezelt pályázaton) a várvezetői állás betöltésére, köztük az állást elnyerő Mekler […]