2020. julius 8., Ellák

Lovak a Balaton-felvidék művészetében: kiállításmegnyitó és emlékműátadás

A HÓNAP TÉMÁJA

MEGLEPETÉS VIDEÓVAL

Hagyományteremtő szándékkal, széleskörű összefogással valósul meg az a rendezvény, amelyet a Pontes Alapítvány és a mintegy 40 együttműködő partner, támogató valósít meg Nagyvázsonyban, november 3-án. A látványos felvonulással kezdődő program a mára megszűnt helyi lovasiskolának és annak vezetőinek állít emléket.

A teljes program megtekinthető a felső képre kattintva (kinagyítva).

Terveink szerint ez csak a kezdő lépés – a jövőben a művészet és a lovak összekapcsolásával országos rangú eseményt kívánunk szervezni, ahol a képzőművészet, a humor, a falusi alkotókedv adhatnak egymásnak randevút. És persze a lovak – fogalmazott Fábry Szabolcs a Faluci Civil Mozgalom egyik előkészítő eseményén.

A szervezők emléket állítanak a legendás Nagyvázsonyi Lovas Iskolának is (1960-1996) és annak vezetőinek

Az idei eseményre Nagyvázsonyba látogatnak és csatlakoznak a Nagyvázsony-Nemesleányfalui Lovas Iskola növendékeihez a salföldi kopjások, a Radetzky-huszárok és a térség fogatosai, lovasai, hogy a lovasiskola legendás vezetője, Jobbágyi József halálának 15. évfordulóján tisztelegjenek mindazoknak, akik sokat tettek a nagyvázsonyi lovas kultúráért és annak fennmaradásáért. A programon beszédet mond Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Nemzeti Vidékhálózat elnöke, de a lovas szövetség és a közélet is magas szinten képviseli magát az eseményen.

A rendezvényen átadják, felszentelik a helyi összefogásból és a Tarsoly László vezetésével készült helyi alkotók által készített emlékművet valamint kiállítás nyílik a Református Parókián Lovak a Balaton-felvidék művészetében címmel. Ez utóbbi tárlaton többek között megtekinthetőek lesznek Somogyi Győző Kossuth-díjas művész és Krizsán András Ybl-díjas építész alkotásai, valamint a Nivegy-völgyi Alkotók és a helyi, térségi művészek, kézművesek alkotásai. A kiállításra meghívást kap a térség valamennyi falusi iskolája, hogy a művészet segítségével a szervezők közelebb hozzák a gyermekeket a lovakhoz illetve a lovak segítségével a művészethez. Az iskolások látogatásához a Magyar Művészeti Akadémián nyert támogatás segítségével utazási támogatást nyújtanak a szervezők.

NVMA

A nagyvázsonyi lovas élet életben tartója kétség kívül az idén Nagyvázsony Jó Hírneve-díjjal elismert Hock Ferenc, aki saját portáján hívta életre és mentette át a volt lovas iskolát. Számos rendezvény kötődik a klubhoz, például az alkalmanként Kislődre járó postakocsi-járat is. Ez utóbbiról szól kisfilmünk:

Korábbi hónap témái cikkeink:

Várvezető választás – sajátos titkolózás

Három oldal ingyenreklám – simán cáfolható csúsztatások a falu újságjában

Lóvá tett képviselők

Lemondott a vár vezetője

Nem először hibázó körjegyző: A német kisebbségi önkormányzat megszünése

4,5 milliós veszteséget termelő vár

Hatósági figyelmeztetést kapott a körjegyző

29 milliós veszteség, kontra…

Nem nyert a Kertalja u-i felújítás-pályázat, de 1,8 millióba került

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

Címkék: , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.