2020. február 17., Donát

Átvállalják az adósságokat

Egy hétvégi döntésnek köszönhetően összesen mintegy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át a kormány 1956 önkormányzattól – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Ez persze ott jelent hosszú távú megoldást, ahol a község forráshiánya nem duplázódik meg fél év alatt – mint például Nagyvázsonyban.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda és Kormányszóvivői Iroda hivatalos közleménye:
Az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben, az ötezernél nagyobb lélekszámú települések adósságállományát átlagosan 40 százalékos mértékben vállalja át a központi kormányzat. Azoknál az önkormányzatoknál, ahol az egy főre jutó helyi adóbevétel az átlagnál kevesebb, ott az állam nagyobb segítséget nyújt. 1673 önkormányzatot érint, amelyek mindösszesen 97,3 milliárd forint adósságállománnyal rendelkeznek. Ebből 23,2 milliárd forint működési, 74,1 milliárd forint fejlesztési célú adósság. A kötvények állománya 35,1 milliárd, a hiteleké pedig 62,2 milliárd forint.
Boldogságom akkor lenne teljes, ha az adósságmentes önkormányzatok valamiféle prémiumban részesülhetnének – jelentette ki a hírre reagálva dr. Surján László Európa Parlamenti, néppárti képviselő blogjában.

Orbán Viktor szombaton a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen azt mondta: az MSZP-kormányok 2002 és 2010 között programszerűen hajtották végre az ország, az emberek és az önkormányzatok eladósítását, ráadásul ez nem véletlenszerűen történt, mert az ország, az emberek és az önkormányzatok tönkremenetelén néhányan nagyon jól kerestek, olyanok, akik ott voltak az előző szocialista kormányokban vagy azok közelében. Eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése – jelentette be a miniszterelnök. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a rendezvényen azt mondta, a korábbi ciklusban a szocialista Lamperth Mónikával kezdődő és Bajnai Gordonnal folytatódó önkormányzati és fejlesztési politika miatt alakult ki a helyhatóságok jelenlegi nehéz pénzügyi helyzete. Úgy fogalmazott, ha „valakinek borsódzik a háta”, amikor Bajnai újra feltűnik a színen, az éppen az önkormányzatok közössége a volt kormányfő önkormányzati, illetve fejlesztési miniszterként vallott elképzelései miatt.

Kívülről 2010-ben szépen megújult a nagyvázosnyi iskola. Belülről nehéz örökséget vett át Szautner Antalné új igazgató

Nagyvázsonyban megduplázódott a költségvetés forráshiánya – a gazdasági bizottság volt elnöke nem volt a helyzet magaslatán

Nagyvázsonyban, mint ahogy az ismeretes, 2011 nyarát követően télig “sikerült” a község forráshiányát megduplázni, amely helyzet azóta sem javult sokat. A legtöbb település gazdasági mélyrepülése, így Nagyvázsonyé is, még 2003-ban kezdődött, amikor a Medgyessy-kormány intézkedéseink köszönhetően 2002-es kormányváltás után, a az első Orbán-kormány hátrahagyott kasszájából közalkalmazotti béremelés történt, amit azonban az önkormányzatoknak 2003 januárjától maguknak kellett kigazdálkodniuk. Ezt Nagyvázsonyban vagyonfeléléssel illetve tartalékok felélésével sikerült megvalósítani, de komoly érvágás volt az Antenna Hungária 2006-os adóbevétel-kiesése is.

A 2006-ban megválasztott képviselő-testület 2009-2011 nyara között érte el, hogy kiadásai és bevételei normalizálódtak. Ez a folyamat köszönhető többek között a Vanin-Responsum kft-vel közösen megvalósított, EU-s pályázati forrásból finanszírozott több, mint 30 milliós kiadáscsökkentésnek. Ahogy arról Magasi József-Csurgó Béla képviselők tavaszi nyílt levelükben is fogalmaztak, volt olyan intézmény – az általános iskola Felföldi Zoltán vezetésével -, ahol több, mint 10 millió forint plusz pénzt sikerült “találni”. Ennyi “tartalék” volt a gondokkal küzdő falu intézményében úgy, hogy az intézmény igazgatója egyúttal a gazdasági bizottság elnöke is volt.

Nagyvázsonynak így nagyon jól jön a Fidesz-KDNP kormány bejelentése, bár a település költségvetési helyzete akkor normalizálódhat véglegesen, ha a már említett Vanin-Responsum kft. 2009-es költséghatékonysági javaslatai gyakorlatba is átültetődnének.

NVMA

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.