2020. augusztus 3., Hermina

Lovasfelvonulás, emlékmű-átadás, kiállítás-megnyitó. Az önkormányzatot csak a trágya érdekelte…

A HÓNAP TÉMÁJA

FOTÓRIPORTTAL

Méltóság teli lovasünnepséget tartottak a Pontes Alapítvány szervezői, a Nemesleányfalui Lovasiskola tagjai, helyi és térségbeli lovasok, fogatosok Nagyvázsonyban. Több, mint negyven együttműködő tett azért, hogy a volt lovasiskola és annak vezetőiről méltó megemlékezést tartson a község. Kár, hogy az önkormányzatot csak a lótrágya érdekelte…

Nem volt megszólított, aki ne vállalta volna el szívesen a Pontes Alapítvány kezdeményezésére azt a feladatot, amire felkérték. Emberek tucatjai mozdultak meg azért, hogy a legendás Jobbágyi József halálának 15. évfordulóján megemlékezés és a volt lovasiskola (1960-1996) emlékműve méltó legyen ahhoz, amit Nagyvázsonynak a lovas közösség három és fél évtizeden jelentett illetve a helyi lovasoknak köszönhetően jelent még ma is.

Egy település, ami nagyon sokat köszönhet a lovasoknak és lovaknak 

A település néhány dolognak köszönheti, hogy országos szinten középpontba kerül. Kétségtelen, hogy Kinizsi öröksége az, ami miatt a falu széles körű ismertségnek örvendhet: a lovasként is kiváló hadvezér a Kenyérmezei Csata zsákmányából építette meg azt a Kinizsi várat illetve az impozáns pálos-kolostort, melyeknek kövei az egész Kárpát-medencéből, de külföldről is szép számú látogatót vonzanak. A településen a vár feltárásával szinte egy időben – amelynek feltárást Sedlmayr János nemzetközi hírű műemlék-építész vezetett – megkezdte működését a méltán nemzetközi hírű lovasiskola. A néhány évig (2007-2011) a községben a Dumaszínház-program szervezői is tudatos szerepet adtak a lovaknak, fogatoknak.

A lovasiskola viszont több, mint három évtizedig volt a település legjelentősebb vállalkozása, amire a mintegy harminc éven át működő lovasnapok is épültek. A Zákonyi Ferenc által életre hívott lovasközpont hamar nemzetközi hírnévre tett szert, ahol olyan lovaséletben nagy formátumú emberek dolgoztak, mint Jobbágyi József, Monspart Gábor, Stipsics István, Demjanovich András, Ybi Sándor és Holczer József.

dr. Mezőszentgyörgyi Dávid és Fábry Szabolcs Győrffy-Villám András huszártisztelgése mellett leplezték le az emlékművet

Gyönyörű idő – méltó rendezvény

A salföldi kopjások és a Radetzky-huszárok vezették fel a lovasok, fogatosok menetét, akik Jobbágyi József háza előtt elhaladva kalaplevétellel és huszártisztelgéssel hajtottak fejet a legendás vezető emlékének. A menetben 14 fogat és mintegy 30 lovas, összesen mintegy 55-60 ló vett rész, amely 15 órára ért a Városi Dombhoz, ahol letakarva állt az emlékmű. A Himnusz eléneklését követően Győrffy-Villám András huszárkapitány, a lovasiskola és a lovasjátékok közreműködője beszédében felelevenítette a lovasiskola évtizedeit.  A bazalt egy jellemkő, áthoz valamit a múltból, ami nemes, ami ősi, ahogy a lovasok is – fogalmazott a Fábry Szabolcs, a Pontes Alapítvány alapító elnöke, a rendezvény szervezője. Ismertette az emlékmű keletkezésének történetét, ami az Uzsai Bazaltbánya és Tarsoly László kovácsmester valamint Tarsoly Szabolcs figuratervező jóvoltából készülhetett el mára. Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, az Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat (Magyar Vidék) elnöke ünnepi beszédében elmondta, hogy a magyar vidék múltja és jövője is egyúttal az ilyen és hasonló kezdeményezések, amelyet a kormány igyekszik támogatni. Az emlékművet a történelmi egyházak képviselői szentelték meg illetve áldották meg, Kandikó Levente, a Kinizsi Iskola tanulója pedig egy gyönyörű verssel idézte meg a pusztai lovasélet hangulatát.

A résztvevők a református templomhoz vonultak, ahol megnyitásra került a Lovak a Balaton-felvidék művészetében kiállítás. Krizsán László a Balaton-felvidék építészetéről, Wágenhofferné Magyar Ágnes a nagyvázsonyi lovaséletről illetve a lovaglásművészetről vetítettek archív filmeket és tartottak előadásokat. Győrffy Villám  András a huszárság missziójáról beszélt kiemelve, hogy céljuk elérni azt a közönséget, aki még nem lépett tovább az ilyen-olyan celebsztárocskák, megasztár helyezettek világán. Megismerhettük a kiállításon közreműködő alkotókat és munkáikat: Bocskay Gábor kovács, Gyapay László fafaragó mester, Kovács Attila, Krizsán András Ybl-díjas építész, Mesterházi József vadász és fotós, Nivegy-völgyi Alkotók Egyesületének művészei, Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, Somogyi Imréné vert csipke- és csuhékészítő, Tarsoly László kovácsmester, Panyi Mari amatőr festőművész és Szabó László, számos nemzetközi szimpózium kőszobrász-művészének alkotásait nézhetik meg másfél hónapon át az érdeklődők. Sőt, volt aki a rendezvény napján hozott gyönyörű fotókat a lovasiskola múltjáról – Kálmán József így örvendeztette meg a szervezőket.

A kiállítást Parrag Betti és Parrag Antal rendezte be, amelyre ra a Balaton-felvidék valamennyi falusi általános iskolája meghívást kapott. Az intézmények buszköltségét a Magyar Művészeti Akadémiának köszönhetően a Pontes állja. A gyerekeket lovas művészeti foglalkozás is várja majd Nagyvázsonyban. Így várhatóan 500-600 térségbeli falusi iskolás ismerkedhet a lovakon keresztül a művészettel, a művészeten keresztül a lovakkal. A rendezvény célja végül is ez: megemlékezni a lovas élet nagyjairól illetve a lovak és a művészetet szeretetének erősítése a fiatalok, a gyermekek körében. A szervezők remélték, hogy ezt mások is így élik meg. Majdnem nem csalódtak…

Az önkormányzat - bár kapacitása lenne rá - nem segített. Sőt: a körjegyzőt (képünkön) csak a lótrágya érdekelte

Az önkormányzat vezetőit csak a lótrágya érdekelte

A technikai egyeztetés miatt  szervezők felkeresték személyesen és írásban is az önkormányzatot, akik egy szeptemberi testületi ülésen együttműködésükről biztosították a kezdeményezést. Ezt követően minden képviselő és a polgármester díszes meghívót kaptak a rendezvényre illetve október 20-án a szervezők levelet írtak Henn Ferencné körjegyzőnek és kérték a hivatal segítségé a rendezvényen érintett parkolók körbeszalagozásában.

Henn Ferencné hivatalos és rideg hangú válaszlevelében az alábbiakat írta: A parkolással kapcsolatos feladatokat az önkormányzat nem vállalja, kérem oldja meg. Kérem, hogy a parkoló használata során keletkező szemét, lóürülék összeszedéséről  szíveskedjék gondoskodni.

Ez volt az egyetlen, amit Nagyvázsony Község Önkormányzata “hozzá bírt tenni” a programhoz. Ami néhány idős asszonynak nem okozott gondot (református parókiaudvar előkészítése, rendbe tétele), ami 4-5 kisgyermekes fiatal asszonynak nem okozott gondot (vendégfogadás előkészítése) önkéntes munkában, az az önkormányzat részéről, ahol fizetett munkások vannak alkalmazásban, akadályokba ütközött: tenni valamit egy ünnepség méltó megszervezéséért, a falu lovas múltjáért.

A rendezvény elsősorban a lovasiskola vezetői előtt tisztelgett. Mesterházi Jószef archív fotóján Jobbágyi József legendás négyes fogatával

Az önkormányzat vezetői a kiállítás-megnyitóra nem jöttek el. Nyilván naponta találkoznak a helyi és a környékbeli művészek, köztük a legrangosabbnak számító díjazottak munkáival – fogalmazott szarkasztikusan az egyik kiállító hozzátartozója. (Vígh-Krupla Orsolya polgármester asszony nem először hagy reakció nélkül  meghívást. A vihartépte református templom felújításának hálát adó 2011. őszi ünnepi istentiszteleten sem jelent meg, ahol a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke tartott hálaadó istentiszteletet.). Mindez persze ugyanaz a hozzáállás, amit pl. Sedlmayr József-kiállítása kapcsán tapasztalhattunk.

Az intermezzo végül senkit nem akadályozott meg abban, hogy jól érezze magát. Külön megemlítendő, hogy két képviselő azonban aktívan részt vett a nap programjában, előkészítésében: Wágenhofferné Ágnes és Magasi József. Estig tartott a beszélgetés a gyönyörű alkotások között felelevenítve a hajdani lovasvezetők emlékét. A Vázsonvölgy Panzióban szinte hajnalig tartott a zenés mulatság, ahol éjfélkor egyperces tisztelgésre is sor került az 1956-os hősök valamint azon lovasok emléke előtt, akik nem lehetnek ma már a nagyvázsonyi lovasélet formálói.

Külön nem jelölt fotók: Beke G. László

OLVASSA EL MÁS ÚJSÁGOK CIKKEIT IS A TÉMÁBAN!

Fényképgaléria itt tekinthető meg

Vehir-tudósítás itt

Napló cikk itt

Napló fényképgaléria itt

Polgárportál írása itt

Korábbi HÓNAP TÉMÁI cikkeink:

Várvezető választás – sajátos titkolózás

Három oldal ingyenreklám – simán cáfolható csúsztatások a falu újságjában

Lóvá tett képviselők

Lemondott a vár vezetője

Nem először hibázó körjegyző: A német kisebbségi önkormányzat megszünése

4,5 milliós veszteséget termelő vár

Hatósági figyelmeztetést kapott a körjegyző

29 milliós veszteség, kontra…

Nem nyert a Kertalja u-i felújítás-pályázat, de 1,8 millióba került

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Két nyílt képviselő nyílt levele

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

Címkék: , , , , , , ,

3 hozzászólás a(z) “Lovasfelvonulás, emlékmű-átadás, kiállítás-megnyitó. Az önkormányzatot csak a trágya érdekelte…” bejegyzésre

  1. […] jó használatáért, szövetség az erőforrások megtartásáért. A következő előadást a Lovak a Balaton-felvidék művészetében c. Pontes-program kiállítója, Krizsán András építész, a Falufejlesztő Társaság elnöke tartja, „Tájkép […]