2020. augusztus 3., Hermina

Tanügyek: bezár a Kisiskola (pedig lett volna együttműködő). Idén már az esti gimnázium sem indított új évfolyamot

A Kisiskola pedig bezárásra kerül – olvashatjuk a nagyvázsonyi önkormányzat honlapján. Határozatban döntött a település képviselő testületének többsége az épület bezárásáról.

Az ún. Kisiskola 1907-ben épület – az emléktábla tanúsága szerint – báró Todesco Hermann építtette a falunak. A XX. század elejéig a különböző felekezetek saját felekezeti iskolákat működtettek a településen. A Kisiskola megépültével illetve a felekezeti általános iskolák megszüntetésével (1950) az Állami Népiskola néven működő helyi oktatásnak a Kisiskola adott helyet. A 60-as években lezajló – sokszor erőszakos – téeszesítéssel a térség kis falvainak lélekszámai mintegy felére, harmadára csökkentek, hiszen az addig önálló gazdák gyermekei illetve a fiataloknak két lehetőségük maradt: vagy városi panelházakba költöznek, vagy a térségközponti szerepet kapó Nagyvázsonyban építkezhetnek megadott típustervek alapján. A környékről szép számmal Nagyvázsonyba költöző mencshelyieknek, pulaiaknak, vöröstóiaknak, barnagiaknak és messzebbről érkezőknek köszönhetően jelentősen megnő Nagyvázsony iskolai létszáma és ezt a folyamatot erősítik a 70-es években bezárt falusi kis iskolák bejárói is (az Orbán-kormány rendelete értelmében 2011-től minden település igényelhet alsó tagozatot, amelynek költségeit az állam vállalja. Több magyarországi párszáz-lelkes faluban ez már elindult, hiszen egy kis község jövője lehet a saját iskola, ahol igazából a legfontosabb feltétel az elkötelezett tanító személye).

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Horváth Zsolt parlamenti képviselő a Kisiskolában (2010 nyarán)

2007-2010: tervek, előkészületek a jövőről

A megnövekedett gyermeklétszámra tekintettel elkészül a 70-es évek közepén Nagyvázsony új iskolaépülete. Az épület a Kisiskolával közösen üzemel évtizedeken át jelentősebb épületfelújítások nélkül. A Nagyiskolára az önkormányzat több sikeres pályázatot ad be 2006-2010 között, aminek köszönhetően az épület új termet kap (2007-ben avatják, szentelik fel) illetve 2010-ben megújul az épület kívül-belül. A 2000-es évek derekára azonban a gyermeklétszám tíz-tizenöt év alatt megfeleződik, ma 170 fő körül stagnál. A Kisiskolára így napi szinten nincs szükség, az épületben megszűnik a napi szintű tanítás. Az épületben azonban 2007 után is élénk közösségi élet folyik: itt kap helyet 2007 után több rendezvény, kiállítás az Adventi Örömök rendezvénysorozat keretében, a VölgyTornác-események, Dumaszínház-programok alatt és ide hozza a Pontes Alapítvány illetve dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő a térség országgyűlési képviselőjének emléket állító dr. Horváth Balázsnak Emlékkiállítást. Az időközben – ugyancsak 2010-ben – felújított Művelődési Házból (IKSZT) a Kisiskola épületébe költözik az európai ifjúsági szinten is elismerten működő Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület és itt üzemelteti a község Teleházát. A település akkori vezetése pályázatot is nyer az épület felújításának terveire, amely alapja annak, hogy Nagyvázsony faluközpontot meghatározó épülete megújulhasson és a település színfoltja legyen egy újabb pályázatnak köszönhetően.

A Napló 2009-es tudósításból is megtudhatjuk, hogy Kisiskola, valamit egy volt rendőrségi lakás 60 százalékos tulajdonosa volt Nagyvázsony, míg a négy, a körjegyzőséghez tartozó település 10-10 százalékot birtokolt. A település akkori vezetése gondoskodott arról, hogy nem kis erőfeszítések árán, de az ingatlan tulajdonrészeit megvegye a négy társközségtől, így a Kisiskola 35 év után újra Nagyvázsony 100%-os tulajdona lett.

Szomorú 105. évforduló

Gondolná az ember, már csak fel kell tenni az i-re a pontot: be kell adni a turisztikai, közösségi központra a pályázatot és partner(eke)t kell találni annak üzemeltetéséhez. Azonban nem ez történik. A település vezetői úgy döntenek, hogy az állami tulajdonú várra pályáznak, a Kisiskola pedig magára marad. Hiába ajánlja fel a Fekete Sereg, hogy az épületet ő használná és jelentős összeget is adna a községnek rezsi-hozzájárulásért (információink szerint évi 700.000 Ft-ot), a képviselő-testület (nem egyhangúlat…) 2012 őszén úgy dönt, az épületet bezárja.

Nagyon szomorú vagyok – fogalmaz egy neve elhallgatását kérő önkéntes. Itt nagyon sok fiatal – köztük hátrányos helyzetű fiatalok, gyerekek – töltenek órákat. Amellett, hogy játszanak, jól érzik magukat, sokszor itt tanulnak, az itteni számítógépek segítségével készülnek az iskolába vagy éppen asztaliteniszeznek, csocsóznak. De sokszor itt készül fellépéseire a helyi cigány kisebbségi hagyományőrző csapat is. 

Az idén 105 éves épület funkció nélkül marad. Koncepció sincs a továbbüzemeltetésről, a 2008-ban elnyert felújítási tervek érvényessége pedig hamarosan lejár.

Az esti gimnázium is vég(hó)napjait éli

Krupláné Lesz Zsuzsa tagozatvezető. Idén nem indult évfolyam a Rába Gimnázium nagyvázsonyi tagozatában

De nem ez az egyetlen bezáruló ígéretes kezdeményezés Nagyvázsonyban. A 2009-ben Nagyvázsonyba szervezett Rába Gimnázium Esti Középiskolája sem indított idén először új évfolyamot. Az első évben 25-30 fővel indult gimnáziumi oktatást komoly önkormányzati szervezés előzte meg Fábry Szabolcs akkori polgármester és Székely György központi igazgató részéről. Az indítás szervezői a tagintézmény-vezetői feladatokra Krupláné Lesz Zsuzsanna tanárnőt kérték fel. Idén már nem volt elég jelentkező, amelynek lehetséges okairól így nyilatkozik egy szakértő:

Egy ilyen tagozat újjászervezése minden évben komoly szervező munkát igényel a helyi tagozatvezetőtől. Már tavasszal hirdetni kell a helyi lapban, az önkormányzat honlapján és a térség valamennyi falujában a lehetőséget, buzdítani kell a lehetséges jelentkezőket. Toborozni kell. Így biztosítható a tagintézmény továbbélése. Nagyvázsonyban mindez nem történt meg vagy nem megfelelő odaadással – fogalmaz Bakos Tamás felnőttképzési oktatási szakértő.

Ha valaki visszanézi az elmúlt fél-háromnegyed év önkormányzati lapjait és honlaphíreit, megállapíthatja: valóban, semmi jele annak, hogy valakinek szívügye lett volna az esti gimnázium továbbvitele. Egy nem is olyan rég térségi központi szerepről álmodó faluban ez szomorú visszalépés – éppoly szomorú, mint a Kisiskola sorsa.

Gömöry János – Deák Dóra

 

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.