2020. május 28., Emil, Csanád

Kirándultak a házi segítségnyújtók

Emberek aranyban, Dumaszínház – csapatépítő kiránduláson voltak a házi segítségnyújtók, köztük a nagyvázsonyi munkatársak is.

Nagyvázsonyban 7 fővel mintegy 55 nyugdíjast, időst vagy/és beteg embert látogatnak napi rendszerességgel a Református Házi Segítségnyújtó Szolgálat munkatársai, a megyében pedig 50 településen van jelen a Hajmáskér-Sólyi Református Egyházközség kereteiben megszervezett szolgáltatás. A program egyszerre szolgálja a szolgáltatást igénybe vevők jólétét, biztonságát, mindennapjait és a munkahely-teremtést, fiatal asszonyok, idősebbek munkához jutását.

A kemény hétköznapi munka mellett elkél a kikapcsolódás, a közösség erősítése is, fejlődése is. Napokban számolt be a Nagyvazsonyma.hu hírportál is arról, hogy megkezdődött a felvett munkatársak szakmai képzése is, ami a szakmai fejlődést szolgálja. Ugyanilyen fontos, hogy a szolgáltatást végzők emberi kapcsolataikat tekintve is közösséget alkossanak. Ezért jött jól a program kezdetétől a nagyvázsonyi koordinációt végző Pontes Alapítvány vezetőinek ötlete: szervezzünk csapatépítő napot a munkatársainknak.

Emberek aranyban: felemelő volt olvasni, hogyan látták őseinket a kor más népei

A református egyház illetve a Sólyi Önkormányzat Bikádi László lelkész, polgármesternek köszönhetően kisbusszal és az Emberek aranyban kiállítás megtekintésének lehetőségével, Fábry Szabolcs, a Pontes részéről pedig egy kisbusszal és személyautóval valamint 25 Dumaszínház-belépővel segítette a program megszületését. November 5-én indultunk útnak, amelynek első állomása a VAM Design Centerben történő tárlatnézés volt. Mindannyiunknak felemelő volt látni a kiállított hun, szkíta leleteket és olvasni, hogyan is tekintettek honfoglaló őseinkre a kor történészei, uralkodói, feljegyzéseket készítői Európában, Kis Ázsiában: “a magyar néplélektől idegen az aranyhajhászás; a magyarok kapcsolataikban becsületesek, nagyvonalúak, már-már jóhiszeműek, harcban bátrak, de a legyőzöttet nem alázzák meg, pusztán megbecsülést várnak el tőlük”. Ilyen és ehhez hasonló korabeli feljegyzéseket öröm volt olvasni őseinkről.

A program Vecsésen folytatódott, ahol igazán baráti áron bőséges ellátást, rendkívül udvarias kiszolgálást kaptunk a Takács-család vendéglőjében. Köszönet érte.

A nap második fele a Dumaszínházban telt. Mondanunk sem kell, nevetéssel. Először rajtunk nevettek – majd mi a produkciókon. A Dumaszínház vezetői nagyon várták csoportunkat, a nagyvázsonyiakra külön készültek viccekkel is. Emlékeznek a faluban eltöltött nyarakra. Viccelődni volt okuk, hiszen mi a 19.30-as kezdés helyett 20.30-ra érkeztünk – ezzel alapot adva a tréfás kiszólásokra. Aztán mi nevettünk Rekop Gyuri kedvességén, személyességén; Hajdú Balázs és Szőllősy-Csák Gedeon Gergely nagyszerű produkcióin.

Szeretnénk a nap folyamán kapott jó hangulatot mindazoknak elvinni, akik igénybe veszik nap mint szolgáltatásainkat.

Vajda Gyöngyi

fotó: Schneider G.

Címkék: , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.