2020. augusztus 6., Berta, Bettina

Adventi Örömök – és ürömök…: Karácsonyhoz méltatlan kirekesztés

Levelet kapott szerkesztőségünk, benne az Adventi Örömök idei programját. A program előkészítésére a meghívott civil szervezetek egy része az egyeztetés előtt egy nappal kapott értesítést. Mások meg egyáltalán nem...

Nagyvázsonyban 2006 adventje óta hagyomány, hogy az önkormányzat vezetője civil fórumra hívja a falu valamennyi társadalmi szervezetét a karácsonyi illetve egyéb, évközi nagyobb rendezvények előtt. A meghívót minden nagyvázsonyi társadalmi szervezet megkapja időben. Idén többen a fórum előtt egy nappal értesültek Stefanovitsné Sipos Mária szervezőtől (és képviselőtől) a fórumról, de többen csak másoktól tudták meg a találkozót. Megint mások egyáltalán nem kaptak értesítést: alapítványok, egyesületek, informális, de működő szervezetek. Köztük a rendezvény ötletgazdája és első szervezője sem.  Szerkesztőségünk az alábbi levelet kapta egy fórumra eljutó résztvevőtől:

Az első adventre tömegek jöttek 2006-ban a református parókiára. A Pontes kezdeményézését mindenkinek szánta - mára pont az alapítványt akarják kihagyni az önkormányzat vezetői

“Tisztelt Szerkesztőség!

Ezúton küldöm az általam megismert programokat és véleményemet:

December 2.: iskola szerepel, műsor és kézműves foglalkozással és az oviban volt már sütivásár (becsületkasszával), az lesz  ezen a napon is még megszervezve
December 9.: óvoda: műsor és kézműves fogl. + a Mazsoládé is kézműveskedik és sütivásár ismét
December 16.: Adventi Dalostalálkozó, Nagyvázsonyi Dalkör műsora, Őszrózsa Dalköre (még bizonytalan) + 2 vendégkórus, akiket a Dalkörök hívnának, majd a gyertyagyújtás után a veszprémi adventista kórus 1 órás segélykoncertje, akik jótékonysággal egy segítő szervezetet támogatnák ezzel a koncerttel. Ezen a napon nincs kézműves foglalkozás.
December 23: néptáncosok regölős műsora (szentgáliakkal együtt) és a fúvószenekar műsora. Innen hiányoltuk a Pontes Betlehemeseit, hiszen ti kezdtétek el a betlehemezést még körülbelül 10 éve házaknál és emlékszem, a ti ötletetek volt a 2006-os Adventi Örömök. Arra is emlékszem, hogy az akkori testület többsége nem akarta, de Szabolcs harcolt érte illetve felvállalta a Pontes meg a református egyház, a parókián állt a betlehem. Ez akkora siker volt, hogy jövőre már át lett emelve a kisiskolába. Erre pont az alapítványt akarják kihagyni? De másokat is hiányoltunk.

Minden alkalom kb 16.30-kor kezdődne, a dalostalálkozó 14.00 körül.

Betlehemi jószágok. 2011 óta nem csak ők maradnak ki a "közös" ünneplésből

December 21.: Nyugdíjasok karácsonya, 14.00 óra
December 12.: kézműves fogl és játszóház az evangélikus egyház és a Családsegítők közreműködésével + Rupa Éva segít ebben a programban
December 7.,: községi Mikulás, 17.00 óra, majd utána Mikulás Disco 21.00 óráig. Ezt Timi szervezte annak idején.
December 14.: Roma karácsony
December 18.: mézeskalács-sütés, melyhez az alapanyagok árát információim szerint a Cigány Önkormányzat állja.

A legtöbben az egyeztetés előtt egy nappal értesültünk a megbeszélésről, rajtatok kívül többen nem jöttek el, például a Fekete-sereg sem volt, de ők üzenték, hogy minden alkalommal ingyen fotóznak, videóznak. Egészen le vagyok döbbenve azon, hogy a Pontes nem kapott értesítést, meghívót. A karácsonynak nem erről kellene szólnia, hanem arról, hogy mindenki hozzátesz valamit, amit tud, amit szokott. Ti is és mások is. Az adventhez méltatlan az a fajta megosztás, amit Stefanovitsné gyakorol. Nem csak engem, hanem sokakat megdöbbentett ez a magatartás. Aláírás”

Szerkesztőségünk megkereste a Pontes elnökét, Fábryné dr. Takács Tímeát is. Ő külön nem kívánt nyilatkozni, de elküldte a levelezést, amit az ügyben az önkormányzattal folytatott:

Adventi betlehem debütálása 2006-ban a református parókián. A karácsonyhoz méltatlan kirekesztést tanúsít az önkormányzat

Fábryné levele: Tisztelt Polgármester Asszony! Nehezen tudom értelmezni az alapítványunkkal szemben tanúsított kirekesztő magatartás, gondolok itt arra, hogy alapítványunk a civil fórumra nem kapott meghívást. Alapítványunk továbbra is sokat tesz a faluért, és számos pozitív visszajelzést kapunk, még akkor is, ha maga Nagyvázsony Képviselő testülete ezt nem ismeri el. Csak az utóbbi 2 hónapban számos olyan projektünk volt,ami Nagyvázsony jövőjét szolgálja, gondolok itt  a főtér projektre, Néprajzi Múzeum megmentésére, és az emlékmű állításra, valamint a kiállításra és a református egyházzal közösen szervezett házi segítségnyújtásra (itt 7 nagyvázsonyinak teremtettünk munkahelyet és több, mint 50 időst látunk el napi szinten).

Kérem Önt, hogy alapítványunkat a többi Nagyvázsonyban tevékenykedő civil szervezettel egyenrangúként kezelje, és tegye meg a szükséges intézkedéseket, hogy legközelebb ne forduljon elő ilyesmi. Nem értem az sem, hogy miért nem jelent meg a honlapon a civil fórum időpontja. Nem értem, hogy a korábbi honlap „lebutított” változata, amire Nagyvázsony nem lehet büszke, mert még mindig üres számos felület, nem arra van, hogy a Nagyvázsonyban tevékenykedő civil szervezeteket tájékoztassa a civil fórum időpontjáról?

Az önkormányzatot hiába kerestük, eddig egyetlen kérdésünkre sem válaszolt. Ahogy Fábryné is hiába várja a választ 6 napja feltett kérdéseire.

Gömöry – Gere

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.