2020. augusztus 7., Ibolya

Idén a tavalyinál több vendég volt a Balatonnál – mert őrzik és fejlesztik a különleges programokat

2 VIDEÓVAL

Ülésezett a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület (TDM) értékelve a 2012-es évet Balatonfüreden, a Hotel Flamingóban. Az elmúlt év előrelépés volt 2011-hez képest, hangzott el az ülésen. Kulcsszerepben a minőségi rendezvények vonzereje.

Nagyvázsonyból a Pontes Alapítvány/Várpanoráma Vendégház és a Kinizsi Vár is tagja a Balatonfüred-térségi turisztikai szervezetnek. A vár részéről Mekler Norbert ügyvezető, a Várpanorámától pedig Fábry Szabolcs vett részt a közgyűlésen.

A balatonfüredi TDM ülésén Vászolyiné Dobrosi Ágnes TDM-elnök beszámolt az elmúlt év statisztikai adataiból. Mint kiderült, a Balatonhoz 2012-ben 100 ezer vendéggel több érkezett, mint 2011-ben. Összesen 3.880 millió vendégből 2.353 millió vendég jött hazánkból és valamivel több, mint 1,5 millió vendég külföldről. A hazai vendégeknek mintegy 22%-a Széchenyi Kártyával érkezett. A külföldieknek közel fele (43%) osztrák és német vendég a Balatonnál.

A legtöbb vendég Hévízre és Siófokra érkezett, Balatonfüred a harmadik legkeresettebb település a parton. Mint kiderült a beszámolóból, Füreden és térségében a vendégek átlagosan 2,7 nap/fő éjszakát töltenek, ezzel Füred városa szintén a harmadik Hévíz (4,8 nap/fő) és Keszthely(3,6 nap/fő) mögött.

A TDM szervezet beszámolt az elmúlt év kiemelkedő eseményeiről, turisztikai programjairól, az egyesület által szervezett Reformkori-eseményekről, együttműködésekről, térségi buszjáratról, Balatoni Koronáról és természetesen a jövő évről, várható új projektekről, melyek a turizmus további erősödését kívánják szolgálni. A szervezet vezetői elmondták, hogy például az évközi rendezvényre, a reformkori napokra a szállóvendégek már úgy érkeznek, hogy szeretnének felvonulni, ruhát foglaltatni, az esti bálban részt venni.

Elmondható, hogy a kitartóan és minőséggel megszervezett, különleges, egyedi kosztümös programok idővel növekvő és aktív vendégeket hoznak a térségbe. Talán nem e sorok írója az egyetlen, aki a vázsonyi Marhanagyhajtások-ra gondolt, mint a reformkori füredi rendezvényhez hasonlóan ígéretes, de mára elhalt nagyvázsonyi eseményre

fy

A füredi TDM aktív szervezője, támogatója a Romantikus Reformkori programoknak Füreden:

Nagyvázsonyban is volt 2007-2010 között több ígéretes kezdeményezés (marhanagyhajtás, dumaszínház stb.), mely már külön turistabuszokat vonzott – mára sajnos csak videón eleveníthetjük fel azok hangulatát:

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.