2020. február 19., Zsuzsanna

Járási hivatalvezetők esküje – Nagyvázsony: csak heti két nap ügyfélfogadás

A polgárok államát kell megtestesíteniük a járási hivatalok vezetőinek, a nemzeti érdekeket kell képviselni – jelentette ki hétfőn Orbán Viktor kormányfő, amikor esküt tettek (képünkön) az alaptörvényre a járási hivatalok vezetői. Nagyvázsonyban heti két alkalommal ügysegéd lesz jelen – ellentétben több (és kisebb) településsel, ahol minden nap lesz járási ügyfélfogadás.

A január 1-jével létrejövő járási – a fővárosban pedig a kerületi – hivatalok lesznek azok a pontok, ahol az emberek a leggyakrabban találkoznak majd az állammal, ezért nagy felelősség hárul e hivatalokra és vezetőikre, ők lesznek ugyanis az állam képviselői, „az állam emberei” – hangsúlyozta a kormányfő. A hivatalvezetőkön múlik, hogy az emberek valóban úgy érezzék, minőségi változás történt a közigazgatásban, és az újjászervezett magyar állam képes betölteni a 21. században tőle elvárt funkciókat – mondta.

A minőségi változást abban is meg kell mutatniuk, hogy mindig szem előtt tartják: nem az emberek vannak a közhivatalokért, hanem fordítva, a közhivatalok az emberekért – tette hozzá Orbán Viktor, azzal összegezve, hogy a járási hivatalban szerzett tapasztalat adja majd azt a képet, amelyet az emberek saját államukról alkotnak. Ezért a hivatalok alkalmazottai nem lehetnek személyválogatóak, hanem mindig barátságosan kell fogadniuk az ügyfeleket. Megfogalmazása szerint az állam nem egy arctalan, lélektelen mechanizmus, és annak ellenére sem tekinthető puszta gépezetnek, hogy a pontos működéshez és az elszámoltathatósághoz a napi rutin, a „napi robot” is hozzátartozik.

Másfajta szerep

A miniszterelnök úgy látja, az elkövetkező időszakban az állam az eddigieknél nagyobb és másfajta szerepet fog kapni nemcsak Magyarországon, hanem az egész nyugati világban, ezért az államot meg kell erősíteni. A magyar átalakításokról szólva kifejtette: 2013. január 1-jével az államigazgatási feladatok átkerülnek a járási hivatalokhoz, a helyi ügyek azonban megmaradnak az önkormányzatoknál. „Reményeink szerint az állam úgy fogja visszavenni saját feladatait, hogy maximális mértékben tiszteletben tartja az önkormányzatok autonómiáját, és garantálja a járásokhoz került korábbi önkormányzati dolgozók ellátmányát és bérét is” – mondta.

Az állam újjászervezése egyik fontos elemének a profiltisztítást nevezte, amelynek része a járási hivatalok létrehozása is. „Az állam a mai napon visszaveszi mindazt, ami az övé, amit neki kell ellátnia” – jelentette ki a kormányfő, aki szerint az állam megerősítése nem valamiféle etatista szemléletből ered, hanem „saját, jól felfogott érdekünkből

Orbán Viktor jelezte ugyanakkor azt is, hogy maradt még néhány nyitott kérdés, vizsgálni fogják ugyanis például azt, melyek még azok az államigazgatási munkák, amelyeket megyei hivatalokból érdemes irányítani.

Navracsics Tibor: A közjót kell szolgálni

A közigazgatási miniszter szerint a most kinevezett járási vezetőknek minden igyekezetükkel azon kell lenniük, hogy a polgárokat, a közjót szolgálják, saját karrierszempontjaikat, saját érdekeiket a közérdekeknek rendeljék alá, és hitelesen szolgálják hazájukat. A miniszter elmondta, a januártól működő járási rendszerrel az államreform, a közigazgatási reform harmadik szakasza kezdődik meg. Utalt arra, hogy a reform 2010-ben a központi államigazgatással kezdődött, majd a kormányhivatalok megalakulásával folytatódott, és a most kialakított járási hivatalokkal válik teljessé.

Nagyvázsony Veszprémhez kerül

Heti két nap ügyintézés, amelynél 400 lelkes falvak is jobb szolgáltatást biztosítanak a községházán

A nagyvázsonyi térséget a Veszprémi Járás fogja ellátni. Önkéntesünk írásban kereste fel Henn Ferencné körjegyzőt az alábbi kérdésekkel:

“Tisztelt Körjegyző Asszony! A nagyvazsonyma.hu szerkesztősége felkért, hogy a járási rendszerről, és arról, hogyan érinti ez Nagyvázsony lakosságát készítsek a lakosság számára egy rövid összefoglalót. A tájékoztató megírásához az alábbi információkra lenne szükségem: A körjegyzőségről hány főt érint a változás? Lesz-e kirendeltség, vagy ügysegéd itt Nagyvázsonyban? Hogyan érinti a járási rendszer felállítása a körjegyzőséget, illetve a hivatal munkáját? Továbbá minden ezzel kapcsolatos lényeges információra is szükségem lenne. Előre is köszönöm.”

A nagyvázsonyi körjegyzőtől elég szűkszavú, túl sok részletet el nem áruló, lényegében egy konkrét információt és egy törvényi hivatkozást kaptunk válaszként  kérdéseinkre:

“A járási rendszerről a www.jaras.info.hu honlapról és a vonatkozó jogszabályokból lehet az általánosságokat megtudni, azt, hogy milyen feladatok kerülnek át a járási hivatalhoz. A 218/2012.(VIII.13.) Korm. rendelet melléklete tartalmazza a megállapodás tervezeteket. A tervezet szerint Nagyvázsonyban heti két alkalommal ügysegéd látja el az ügyfélfogadást.”

Meglepődve olvastuk a nagyvázsonyi hivatal várható eljelentéktelenedését. Különösen annak tükrében, hogy számos kisebb település (mint például a Marcal-menti Nagypirit) meg tudta oldani teljes létszámával (5 fő 4 falura) a dolgozói létszámok megtartását és a napi szintű járási ügyfélfogadást a hét minden napjára. A példaként említett Nagypirit nem volt körjegyzőségi központ, lélekszáma nem egészen 400 fő. Burján Ernő polgármester elmondta, hogy a tárgyalásokat eleve úgy indították, hogy törekedtek arra: a településen megmaradjon a napi szintű, járási információkat, ügyintézéseket ellátó közigazgatás. Hasonló módon járt el a 417 lelket számláló Nemeshany is. Sőt, ők odáig mentek az egyeztetésekben – időt és fáradtságot nem kímélve -, hogy a polgármester kijárta: a sümegi járáshoz csatlakozik a korábban Csabrendeki Körjegyzőséghez tartozó település. Kiss Attila nemeshanyi polgármestertől megtudtuk, hogy ennek egyetlen oka volt, a sümegi hivatalnál kedvezőbb feltételekkel találkoztak a falu vezetői. A napi szintű járási ügyintézés és a munkatársak megtartása itt is megoldható volt. Mindkét faluvezető elmondta, hogy mindehhez számtalan egyeztetést kellett szervezni és több napot, heteket szántak az utánajárásnak, tárgyalásoknak is, hogy a községek polgárai a lehető legszélesebb szolgáltatást kapják a Községházán.

Logikusan adódik a kérdés: vajon Nagyvázsonyban ez miért nem így történt?

MTI – TT


Címkék: , , , ,

2 hozzászólás a(z) “Járási hivatalvezetők esküje – Nagyvázsony: csak heti két nap ügyfélfogadás” bejegyzésre

  1. […] – a többi település szolgáltatásaihoz képest itt is eléggé lemaradt Nagyvázsony (itt írtunk erről). A kormányzati hitelátvállaló döntés egy újabb óriási segítség, lehetőség […]

  2. […] kell korábbi cikkünk információit, amiben a körjegyzőségtől még heti két nap járási ügyintézésről kaptunk […]