2020. január 25., Pál

Ülésezett a Kinizsi Kör

A budapesti Sziklatemplom és Pálos Kolostor tanácsterme adott otthont a Kinizsi kör decemberi ülésének. A résztvevők áttekintették a Kinizsi Programból megvalósult projekttjeről elhangzott beszámolót és áttekintették a további működési lehetőségeket.

A Kinizsi Kör 2008-2009-ben jött létre Matolcsy György kezdeményezésére, Fábry Szabolcs volt polgármester szervezésében. Célja Nagyvázsony komplex fejlesztése a turizmus, munkahelyteremtés, közösségfejlesztés, infrastruktúra, szemléletformálás területén. Tagjai Nagyvázsonyhoz kötődő vagy a települést valamiért fontosnak tartó közéleti, kulturális stb. személyek, a teljesség igénye nélkül: Csizmadia Norbert államtitkár (NGM), Litkay Gergő, Rákay Philip, Lakatos Antal, Kulin Miklós, Bátor Botond (Magyarországi Pálos Szerzetesrend tartományfőnöke), Varga István közgazdász, Győrffy Villám András magyar katonai huszárhagyományőrzők elnöke, Palotás József, Bálint Gábor (HIA), helyi és térségi vállalkozók.

Budapest-Sziklatemplom. A pálosok Gellért-hegyi különleges kolostora adott otthont a tanácskozásnak

A Kör 2009-ben készítette el Nagyvázsony komplex fejlesztési koncepciókat tartalmazó Kinizsi Tervét (füzetes kivonat itt megnézhető, a program részletesebb anyaga innen letölthető), amelyet 2010-ben az adott át az azóta gazdasági miniszter Matolcsynak. A miniszter Csizmadia Norbertet és Fábry Szabolcsot bízta meg a projekt továbbgondozásával. Bár a 2011-es időközi választás megakasztott néhány dolgot, de mégis születtek civil eredmények. Ezek közül bemutatásra került a Kinizsi Terv szellemében átadott főtér fejlesztés I. üteme és az új nemesleányfalui játszótér is.

A Kinizsi kör december 13-i tanácskozásán részt vettek az alapítók mellett Ugron Ákos és Eperjesi Ferenc személyében a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat valamint a Civil Összefogás Fórumának szakemberei is. A pálosok központjában megszervezett találkozón szó esett a Falusi Tudástár, vidéki tanoda megnyitási lehetőségéről valamint azon ófalu-ingatlanfejlesztési lehetőségekről is, amelyeket civil szervezetként megvalósíthatónak látnak a Kinizsi Kör tagjai.

Több felajánlás, együttműködési javaslat érkezett, melynek értelmében költségvetési és fenntarthatósági tanulmányok készülnek valamint a kör elhatározta, hogy a jelenlegi kormánylehetőségek mellett a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklus lehetőségeivel kíván élni azon cél érdekében, hogy Nagyvázsonyban egyszerre születhessenek új munkahelyek, lakhatási lehetőségek és értékmentő, értékmegőrző valamint szemléletformáló beruházások.

Gömöry János

Címkék: , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.