2020. március 29., Auguszta

Másfél év: brutálisan felduzzadt hitel. Nagyvázsony a kormányátvállalás dacára 2013-ban is hitelt tervez

KIEMELT TÉMA

Magyarország kormánya minden kistelepülés adósságállományát átvállalja. Nagyvázsony hitele az elmúlt másfél évben elképesztő mértékben megugrott, derül ki egy hozzánk eljutott dokumentációból. És úgy néz ki, az állami segítség dacára jövőre is terveznek hitelt a falu vezetői.

Nagyvázsony – ahogy a legtöbb önkormányzat – 2003 óta jelentős forráshiánnyal küszködött. Ahogy azt Lendvay Endrétől, a Vanin-Responsum kft. vezetőjétől megtudtuk, a település vezetése 2006-2011 között igyekezett ezt úgy orvosolni, hogy közben ne kelljen elküldeni egyetlen önkormányzati dolgozót, közalkalmazottat, óvodai nevelőt vagy tanárt sem.

“Cégünk egy sikeres uniós pályázat segítségével kapott megbízást Fábry Szabolcstól, az akkori polgármestertől. Feladatunk az volt, hogy abban segítsük az önkormányzatot: úgy csökkentsük a falu működési költségeit, hogy közben ne kelljen egyetlen embert sem elbocsátani. A helyi pénzügyes dolgozókkal közös munkában 2010-re sikerült úgy csökkenteni Nagyvázsony büdzséjét több, mint 30 millió forinttal, hogy mindenkinek megmaradhatott az állása” – mondta el a cégvezető.

Az állam átveszi a hitelt, ami Nagyvázsonyban másfél év alatt 34 millióra nőtt. Henn Ferencné: a falu jövőre is tervez hitelkeretet az "átmeneti likviditási problémák" enyhítésére....

11 kontra 34

Vélhetően ennek a hozzáállásnak is köszönhető, hogy Nagyvázsony forráshiánya az időközi választás pillanatában alig 11 millió forint volt, a teljes költségvetés nem egészen 3%-a. A település élére egy  időközi választást követően kerülő Vigh-Krupla Orsolya és csapatának ígéretei szerint a nagyvázsonyiak joggal számíthattak arra, legalább nem növekszenek tovább a település anyagi gondjai

A nagyvázsonyi helyzet azonban másfél év alatt minden elképzelést alulmúlt. A VEOL.hu szerkesztőségén megtalálható interjú segítségével sikerült tisztán látnunk:

Nagyvázsony adósságállománya (2012. december 20-án – a szerk.) hozzávetőlegesen 34 millió forint, a költségvetésük nyolc százaléka – mondta el szerkesztőségünknek a település jegyzője, Henn Ferencné. Számlavezető bankjuk erről az összegről adott ki igazolást, ezt továbbították a Magyar Államkincstárnak. A vonatkozó törvény értelmében az ötezer lakos alatti települések hitelállományát teljes mértékben átvállalja az állam. A határnap december 28-a. A jövő évi működés folyamán is szükségük lesz folyószámla hitelre az átmeneti likviditási problémák megoldásához – mondta el a körjegyző – az év közbeni bevételek és kiadások kiegyenlítéséhez. A törvény ezzel kapcsolatban azt írja elő, év végén nem lehet hitele az önkormányzatoknak.

Hitel és bizonytalanság jövőre is

A 11 millió kontra 34 millió forint valamint a jövő évi, “átmeneti problémákat kezelő” hitelkeret több dolgot jelent. Egyfelől a település likviditási gondjai másfél év alatt elképesztően megnőttek. Másfelől  azt jelenti, hogy a település  2013-ban hitelfelvételt tervez, amelyet év közben igyekszenek használni és a kamatait fizetni. Ezzel szemben állnak a Vanin-anyag dokumentumai:

Nagyvázsony – igaz, hosszabb idő alatt, – a 2010-ben járt úton, kormányzati hitelátvállalás nélkül is egyenesbe állítható lett volna a folyószámla-hitelkeret átszervezésével és az önkormányzati feladatok valamint a falu tulajdonában lévő cég (Kinizsi non-profit kft) munkáinak összehangolásával. Úgy látszik, nem csak megakadt a községgazdálkodást rendező folyamat 2011 nyarán, hanem nem történt semmi érdemi lépés helyi szinten, ami a falu anyagi biztonságát segítené. A hitelkeret-játékkal csak a bizonytalanság növekszik jövőre is – tudható meg a cég jelentéséből és a VEOL.hu-ban elhangzott információkból.

Megszülettek a járások – a többi település szolgáltatásaihoz képest itt is eléggé lemaradt Nagyvázsony (itt írtunk erről). A kormányzati hitelátvállaló döntés egy újabb óriási segítség, lehetőség minden magyar önkormányzatnak, így  minden magyar állampolgárnak. Kérdés, hogy ki él vele és ki él vele vissza.

NVMA – VEOL – Vanin

Korábbi kiemelt témáink:

Ügyészségi elégtétel: becsületsértő volt a 2011-es kampány

2011-es időközi kampány: Nyuzó László ügyészségi megrovást kapott

Országos napilap cikkezett a falu cégelnökének lejárató magatartásáról

Önkormányzati adósság-elengedés – vagy Vázsonyban még sem?

Elbukott az önkormányzat óvodapályázata

Lélekemelő lovasfelvonulás, emlékműátadás

Várvezető választás – sajátos titkolózás

Három oldal ingyenreklám – simán cáfolható csúsztatások a falu újságjában

Lóvá tett képviselők

Lemondott a vár vezetője

Nem először hibázó körjegyző: A német kisebbségi önkormányzat megszünése

4,5 milliós veszteséget termelő vár

Hatósági figyelmeztetést kapott a körjegyző

29 milliós veszteség, kontra…

Nem nyert a Kertalja u-i felújítás-pályázat, de 1,8 millióba került

Súlyos milliók marketingre

Füreden folytatja a Dumaszínház – elvesztette településünk legjelentősebb fesztiválját

Várügy: az önkormányzat a drágább megoldást választotta, nem kellett a helyi jelölt

Két nyílt képviselő nyílt levele

Hova folytak a százezrek? (Demokrata-cikk)

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás a(z) “Másfél év: brutálisan felduzzadt hitel. Nagyvázsony a kormányátvállalás dacára 2013-ban is hitelt tervez” bejegyzésre